Ministerul Sanatatii se lauda ca exista acum destule vaccinuri si acuza "comentarii tendentioase", dar uita ca a fost criza luni de zile si n-a suflat un cuvant

Sambata, 24 Iunie 2017, ora 18:05
5399 citiri
Ministerul Sanatatii se lauda ca exista acum destule vaccinuri si acuza "comentarii tendentioase", dar uita ca a fost criza luni de zile si n-a suflat un cuvant
Foto: Ziare.com

Ministerul Sanatatii sustine ca toate vaccinurile necesare programului national sunt disponibile la medicii de familie din toata tara, iar parintii nu trebuie sa le caute in farmacii.

"Stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent si Tetravalent la care se face referire cu insistenta in cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE in toata tara.

Ministerul Sanatatii dezaproba si condamna toate incercarile de a induce in eroare opinia publica si de a prezenta in mod fals activitatea acestei institutii si pe toti cei implicati in desfasurarea programelor de sanatate publica", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului, in care se mai vorbeste si despre "interpretari si comentarii tendentioase care deformeaza nepermis realitatea".

"Reamintim faptul ca Ministerul Sanatatii a derulat in procedura de urgenta toate achizitiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse in Programul National de Vaccinare, acordand o atentie speciala procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile in teritoriu, in scopul prevenirii unei situatii de criza similare celei din toamna anului trecut.

Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achizitie pentru vaccin, pentru a permite achizitii multianuale. Aceasta modificare legislativa va inlatura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut", se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

In document se vorbeste in repetate randuri despre o criza a vaccinurilor inceputa in toamna lui 2016, adica despre "greaua mostenire" ramasa de la guvernul anterior, fara a se preciza faptul ca vaccinul hexavalent pentru bebelusi nu s-a mai gasit deloc in perioada ianuarie - mai 2017 la cabinetele medicilor de familie, nici macar in Bucuresti.

Cum lipsa acestui vaccin a fost trecuta sub tacere, iar vaccinarile conform schemei nationale in vigoare au fost amanate, nici revenirea lui in cabinete nu a fost anuntata public, astfel ca parintii au fost nevoiti sa intrebe saptamanal daca a venit sau nu vaccinul si, in lipsa acestuia, sa caute variante din comert.

Cum si acestea sunt greu de gasit in Romania, multi romani au ajuns sa-si cumpere vaccin hexavalent de peste hotare, pentru a putea sa-si vaccineze copiii.

In mod normal, dozele se administreaza la varstele de 2, 4 si 11 luni, iar acest vaccin nu a fost de gasit in ultimele 8 luni de zile.

Senator PSD: Suntem departe de a spune ca problema vaccinurilor e rezolvata

Reactia Ministerului vine in urma unui scandal declansat de Ecaterina Andronescu, care l-a acuzat pe colegul sau din PSD ca minte cand spune ca nu exista nicio problema cu vaccinurile necesare copiilor din Romania.

"Nu m-a asigurat pe mine, l-ati auzit si voi pe ministrul Sanatatii spunand ca (problema vaccinurilor - n.red.) e rezolvata. M-am interesat: sunt farmacii in care se gasesc, sunt medici de familie care au de regula vaccinuri in cantitati insuficiente. Suntem departe de a spune ca problema vaccinurilor e rezolvata", a declarat Ecaterina Andronescu.

"Am discutat cu lanturile de farmacii. Ele spun asa: in unele din farmacii avem vaccinuri, in altele nu avem. Medicii de familie spun ca sunt insuficiente. Au zis: am doua doze de vaccin si am sapte copii de vaccinat.

Nu doar ca m-a dezamagit, dar m-a si pus intr-o situatie destul de delicata, pentru ca eu am crezut", a recunoscut Andronescu, care l-a intrebat pe ministrul Bodog intr-o emisiune in direct daca exista probleme cu vaccinurile.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#vaciin hexavalent, #vaccinare copii, #lipsa vaccin , #vaccin