Ni s-a urat cu binele? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 19:47
11914 citiri
Ni s-a urat cu binele? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Sunt o sustinatoare fara rezerva a unei reglementari de maxima duritate impotriva parintilor care refuza sa-si vaccineze copiii impotriva bolilor foarte grave, dar in egala masura impotriva responsabililor pentru ca vaccinurile esentiale, cuprinse in Programul national de imunizare (PIN), lipsesc periodic cu lunile din spitale si cabinetele medicilor de familie.

Parintii care refuza vaccinarea mi se par mai mult decat iresponsabili. Si sunt din ce in ce mai multi, in primul rand in Bucuresti, unde acoperirea vaccinala a scazut la 75%, in conditiile in care nivelul de pericol este de 80%, potrivit OMS. Asta inseamna ca oricand in Bucuresti poate izbucni o epidemie cu efecte dintre cele mai grave.

Potrivit profesorului Alexandru Rafila, este vorba in primul rand despre persoane educate, cu venituri bune si acces la Internet, adica primii care cad prada campaniilor conspirationiste propagate catastrofal si neprobat.

Da, vaccinurile, ca oricare medicament, chiar si cel mai banal, precum aspirina, pot avea efecte adverse. Dar este vorba despre efecte care pot aparea intr-un caz la milioane si nu sunt nici macar in mod obligatoriu mortale. In schimb, pentru un copil nevaccinat riscul de a muri este cu mult mai mare de 1 la un million.

Si nu trebuie decat sa ne amintim ce efecte devastatoare aveau inainte de aparitia vacinurilor boli precum difteria, tuberculoza sau poliomielita. Milioane de decese, milioane de copii schiloditi. Acestea sunt realitati, nu speculatii. Sunt realitati de actualitate din tarile africane sarace, unde o doza de vaccin este o minune, un pasaport pentru viata.

Si tot realitati sunt studiile stiintifice, nu ale producatorilor, ci ale OMS, ale universitatilor si marilor institutute de cercetare ale lumii, care arata ca nu exista nicio legatura intre boli precum autismul si vaccinare. Dar si sa aiba, va intreb din nou: ce risc ne asumam, acela al bolii mortale care facea milioane de victime anual sau cel al unui efect advers care poata aparea in medie la un million de cazuri?

Vedeti, ii "protejam" pe copii de pericolul de 1 la 1 million, dar ii uitam cu orele in fata computerelor cu castroane de pufuleti, cipsuri si bomboane, cu halbe de bauturi dulci carbogazoase. Numarul cazurilor de diabet creste galopant, 1 din 10-15 copii este hipertensiv. Dar astea nu ne deranjeaza. Ne derajeaza vaccinurile fara ca un studiu sa fi ridicat semne de intrebare cu adevarat solide impotriva lor. Dimpotriva.

Am auzit si povestea cu marile interese ale producatorilor de vaccinuri. Cele mai scumpe vaccinuri nu sunt incluse in PIN. Din pacate, spun eu. Ca sa va dau un ordin de marime, toate vaccinurile BCG administrate intr-un an in Romania costa cateva mii de euro. Vi se pare o miza majora?

Nimeni si nimic nu da dreptul unui parinte sa se joace cu o alta viata, fie ea si a copilului sau. In primul rand, a copilului sau care, mai ales la varsta primelor vaccinari, nu are cum sa aleaga intre riscul infim al unui efect advers si cel imens, al bolii mortale. Poti sa iti ucizi copilul si animat de cele mai bune intentii ignorante.

Am sa va dau un singur exemplu, care poate va pune pe ganduri: am cunoscut o femeie inamic al vaccinarii. Si-a vaccinat propriii copii, doar pentru ca pe vremea lui Ceausescu nu prea era de ales, dar a reusit sa blocheze vaccinarea nepotilor.

Peste niste ani, femeia a facut un cancer, unul cu sanse bune de vindecare daca facea tratamentele necesare. Le-a refuzat si, fidela principiilor ei, a mers pe tratamente naturiste. A zis ea ca se face bine cu propolis, laptisor de matca si zeama de varza. A murit. Cam asta e povestea naturismului dus la extrem si nu pot decat sa sper ca nepotii nevaccinati nu vor repeta si ei tragica poveste a bunicii.

Pe de alta parte, mai trebuie stiut ceva. Cei mai vulnerabili in caz de epidemie sunt, desigur, cei nevaccinati. Dar afectati pot fi si cei vaccinati, daca imunizarea nu a fost terminata pana la faza ultimului rapel sau nu a reusit 100%.

Expusi unui bombardament la nivel epidemic, si ei se pot imbolnavi, in forme mai usoare, dar pot avea de suferit.

E la moda revenirea la natural, dar, intreb si eu, la acel natural care presupunea o speranta de viata sub 60 de ani si o mare mortalitate infantila?

Dar nu poti obliga parintii, inclusiv sub sanctiunea inchisorii, cu care as fi, repet, pe deplin de acord, daca tu, stat, esti la randul tau iresponsabil si nu le pui la dispozitie la orice ora din zi si din noapte vaccinurile. Iar ele lipsesc periodic.

De exemplu, in ultimele 2 luni, medicii de familie nu au mai primit nici macar un vaccin din cele incluse in PIN.

Nu ma intereseaza daca problema e financiara, tine de proasta organizare, de incompetenta sau, dupa cum a aratat profesorul Rafila, de probleme legate de aprovizionare din cauza numarului mic de producatori.

Ma intereseaza riscul. Daca cel putin un copil dintre cei care nu au fost vaccinati in aceasta perioada din cauza Ministerului Sanatatii, nu a parintilor, moare, cine e de vina? Cine e criminalul? Cine raspunde?

Ma tem ca ni s-a urat cu binele. Anesteziati de indepartarea aparenta a pericolului, multi au senzatia ca nimic nu se mai poate intampla si joaca la ruleta ruseasca a unor boli teribile. Si daca jocul va continua mult, ma tem ca glontul tot va lovi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vaccinare obligatorie, #epidemii Romania , #vaccin