Acorda si tu primul ajutor

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 19:42
3327 citiri
Acorda si tu primul ajutor
Foto: s2gsst.net

Acordarea primului ajutor poate salva viata cuiva. Mai mult, in situatiile in care durerile de masele iti dau mari batai de cap, cateva masuri de urgenta pot fi salvatoare.

Stii sa acorzi primul ajutor? Care este prima reactie atunci cand cineva are nevoie de o prima masura de alinare a unei dureri sau de stopare a unui simptom care poate degenera intr-o afectiune mai grava? Mayoclinic.com iti ofera cateva sfaturi utile pentru acordarea primului ajutor.

Intepaturile de insecte pot cauza neplaceri, mancarimi, usturimi si chiar rani deschise. Daca te afli intr-o zona in care esti expus acestui risc ia din timp masuri pentru a preintampina orice neplacere.

Spala rana cu sapun si apa in exces. Daca ai un unguent cu antibiotic la-ndemana, dupa ce ai spalat rana, aplica crema pe suprafata afectata si asteapta ca aceasta sa iti intre in piele si sa isi faca efectul.

Vizita la medic este absolut necesara daca muscatura este provocata de un animal care poate fi suspect de rabie, iar un vaccin este absolut necesar in astfel de cazuri.

Cazaturile celor mici provoaca vanatai si umflaturi suparatoare. Aseaza pe rana un cub de gheata si asteapta ca umflatura sa se retraga. Daca durerea persista si se extinde, consulta medicul tau pentru a te asigura ca circulatia sangelui in acea zona nu sufera nici un blocaj, iar cazatura nu provoaca neplaceri mai mari.

In cazul arsurilor, primul ajutor este obligatoriu pana cand poti vedea un medic. Pentru arsurile de gradul I incearca sa mentii zona afectata la o temperatura scazuta, fara sa aplici insa gheata, complet daunatoare in astfel de cazuri.

Acopera arsura cu un bandaj umed si steril, dar evita compresesle din bumbac sau vata. Aspirina sau medicamentele pe baza de ibuprofen iti vor alina durerile, in cazul adultilor.

Evita medicamentatia in cazul copiilor. Ea va fi recomandata doar de catre medicul tau specialist. Evita sa te tratezi cu solutii uleioase sau sau spargi micile umflaturi care se vor forma imediat de la arsuri.

Durerile in piept pot fi provocate de indigestii, stres, afectiuni pulmonare sau chiar infarct. Diagnosticul este unul rezervat in absenta unui examen medical amanuntit. Tocmai de aceea, pana ajungi la medicul tau, resuscitarea cardio-pulmonara este obligatorie.

Mai intai vei elibera caile aeriene si vei incerca sa restabilesti respiratia si circulatia sangelui. Respiratia gura la gura este o masura necesara in astfel de cazuri. Resuscitarea cardiaca, in scopul mentinerii circulatiei sangvine la nivelul creierului si a celorlalte organe vitale, este esentiala.

Nu uita ca in astfel de cazuri infarctul poate fi fatal daca timp de opt minute respiratia normala nu se restabileste.

Alte masuri de prim ajutor

In cazul in care cineva din anturajul tau se ineaca cu mancare, vei incerca sa eliberezi caile respiratorii prin mici lovitori in spate, in zona omoplatilor. Creeaza o presiune abdominala in reprize mici si dese. Alterneaza cu loviturile mici si dese in zona spatelui.

O alta masura de prin ajutor este cuprinderea cu bratele in zona abdomenului persoanei si ridicarea brusca, mentinand presiunea creata. Repeta procedura de cinci ori, iar restul de mancare care a provocat inecarea va fi indepartat rapid.

Daca cel mic a fost lasat nesupravegheat cateva minute si din greseala si-a introdus un obiect, oricat de mic in nas, pana il transporti la cea mai apropiata unitate medicala, asigura-te ca respira numai pe gura.

Copilul va sufla nasul incet, fara sa forteze, pentru a incerca sa elimine obiectul. Daca este vizibil, incearca sa il indepartezi, dar cu multa grija pentru a evita spargerea vreunui vas de sange de la nivelul nasului.

In sezonul rece, in cazul degeraturilor, metodele de prim ajutor sunt absolut necesare pentru restabilirea vascularizarii normale a zonei afectate. Mai intai indeparteaza hainele reci sau ude si acopera zonele respective cu o patura.

Evita baile fierbinti pentru a nu provoca un soc termic. Contrar opiniei generale, alcoolul nu este o masura de prim ajutor pentru ridicarea temperaturii corporale. El va fi complet evitat.

Nu masa zona afectata pentru a nu provoca rani deschise si asigura-te ca patura cu care ai acoperit persoana care are nevoie de ajutor sa nu fie iritanta.

Dupa cateva minute sau chiar o ora, temperatura normala va fi restabilita si poti trasporta persoana la cea mai apropiata unitate medicala, pentru a evita complicatiile care pot aparea.

Durerile de dinti au o actiune rapida si ele pot fi foarte intense daca nu iti iei din timp masuri de prevenire. Daca simti cel mai mic disconfort, spala-te pe dinti cel putin un minut.

Daca durerea nu a disparut, bea putin apa calda, la o temperatura suportabila si mentine zona dureroasa incalzita. Aseaza usturoiul prospat la maseaua dureroasa, iar neplacerile vor disparea in doar cateva minute, pana cand poti consulta un stomatolog.

Masurile de prim ajutor sunt foarte importante pentru preintampinarea unor probleme grave. Tocmai de aceea este util sa cunosti toate aceste lucruri, pentru ca sta si in puterea ta sa alini durerea cuiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#masuri prim ajutor, #prim ajutor infarct, #prim ajutor arsuri, #prim ajutor masea , #viata