Conditiile meteo ne pot influenta viata?

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 09:44
9955 citiri
Conditiile meteo ne pot influenta viata?

Este posibil sa ganditi ca toata lumea se simte rau cand cerul este innourat, ca soarele stimuleaza moralul si ca suicidurile se intampla iarna, asa dupa cum arata multe statistici. Ei bine, realitatea este mult mai nuantata.

Sa fie oare adevarat ca starea de spirit variaza in functie de culoarea cerului? S-ar parea ca ideea este acceptata in unanimitate.

Atunci cand toamna soseste cu intregul ei cortegiu, zile mai scurte si ploioase, avem impresia ca moralul scade si ca, dimpotriva, primavara ne face viata mai usoara, potrivit Femmes d'aujourd'hui

Numeroase cercetari au fost intreprinse pentru a dovedi corelatia dintre conditiile meteo si moral, adesea asupra a mii de persoane. Rezultatul? Aceasta legatura nu este flagranta.

Un studiu olandez din 2008 afirma ca "putin conteaza daca ploua, daca este frig sau daca durata expunerii la soare este scurtata. Variatiile cotidiene ale temperaturii nu au efect imediat asupra declansarii depresiei sau ale altor tulburari de dispozitie".

Alte studii admit un foarte usor impact al conditiilor meteorologice asupra scaderii moralului, mai putin intens decat credem. In fine, altii pun in evidenta o influenta pozitiva a vremii primavara, pentru ca am fost lipsiti de soare (iarna), dar nu si in restul anului.

Ultima cercetare din 2011 (Tarile de Jos) distinge 4 profile. Oameni ce se simt mai bine la soare, altii mai putin bine, oameni deprimati din cauza ploii si, majoritatea, cei care nu sunt afectati de conditiile meteo. In mare, se poate concluziona ca suntem meteosensibili, insa intr-un mod diferit. De la "deloc" la "extrem" (in acest din urma caz e vorba de depresie).

Crimele se inmultesc cand e mult soare?

Se pare ca da. Un cercetator din Montreal a studiat 160.000 de rapoarte ale Politiei din perioada 1995-1998, punandu-le in legatura cu temperaturile. Concluzia la care a ajuns: actele de violenta (inclusiv agresiunea sexuala si omuciderile) sunt mai multe pe masura ce temperatura este mai mare.

Aceeasi constatare este valabila pentru zona Alpilor, cu vant puternic, cald si foarte uscat, care ar creste agresivitatea si numarul crimelor. O alta explicatie ar fi ca in caz de vreme frumoasa oamenii ies mai mult din casa, interactioneaza intre ei si de aici riscul conflictelor interpersonale creste.

Exista depresie sezoniera?

Aceasta se intalneste la 7% din populatie, mai mult la femei decat la barbati, si in special in tarile cu clima continentala (de exemplu in Belgia). Boala este cronica, adica revine in fiecare an in aceeasi perioada (octombrie - februarie). Se caracterizeaza printr-o oboseala puternica, tristete si senzatia de abandonare, tulburari majore de concentrare, cresterea apetitului.

Aceste stari sunt legate de scaderea luminozitatii naturale. Creierul produce atunci melatonina (hormonul somnului) si mai putina serotonina (hormonul bunei dispozitii).

De aceea, sfaturile psihoterapeutului Alain Heril sunt demne de luat in seama: iesiti cel putin o ora pe zi afara, lasati lumina sa patrunda in casa, faceti exercitii fizice, de preferat afara, luati Omega 3 si magneziu, meditati si invatati sa va controlati emotiile.

Depresia sezoniera poate aparea si vara, cu aceleasi simptome, de aceasta data din cauza excesului de lumina.

Ca atare, daca avem credinta ca timpul instabil nu se poate face vinovat total de starea noastra, in realitate suntem direct afectati de mediul inconjurator, mai mult sau mai putin.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#meteosensibilitate simptome, #cauze depresie, #influenta vreme stare spirit , #viata