Cum ajuti pe cineva care are dubla personalitate

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 12:52
54612 citiri
Cum ajuti pe cineva care are dubla personalitate
Foto: utile

Nu intotdeauna este usor sa stii daca o persoana are dubla personalitate, dar anumite elemente/simptome pot fi luate in seama. Primele semne sunt direct legate de comportamentul acesteia fata de ceilalti.

Intr-o zi este foarte amabila, plina de bucuria de a trai, are chef sa profite de viata la maximum, sa se distreze cu prietenii, sa rada, dar din cand in cand este complet diferita, agresiva, rautaciosa, nu vrea sa vada pe nimeni, noteaza Utile.

In aceste momente, cei care o inconjoara ar putea crede ca este capricioasa, lucru oarecum adevarat, dar in realitate problema e mult mai profunda. Oamenii din anturajul ei au impresia ca vad doua persoane distincte.

Atunci cand persoana se simte bine este pragmatica, cu picioarele pe pamant, va infrunta viata normal, isi va plati facturile, de exemplu. Dar, in alte momente, comportamentul persoanei in cauza este diferit in raport cu ceilalti.

Din pacate, nu poti observa imediat. Persoana respectiva sufera in paralel de depresie mai mult sau mai putin grava. Nu tine cont de starea sa reala, este in lumea ei. In anumite cazuri, in ziua cand persoana nu este in elementul ei, nu se simte bine, va face orice. Va cheltui bani intr-un mod inutil, va agresa oamenii fara motive intemeiate.

Poate reprezenta un pericol pentru ea insasi si pentru altii si se poate ajunge pana la o drama. Face adesea lucruri pe ascuns pe care nimeni nu le banuieste si in ziua cand este descoperita toti cei care o cunosc au parte de un soc.

Tulburarea bipolara - simptome ale maniei

Adesea, persoana bipolara nu-si arata boala. Joaca un fel de "dublu rol" si chiar cateodata duce o viata dubla. Cand actioneaza astfel, trebuie sa incercati sa o ajutati si sa-i fiti alaturi, pentru a evita eventualele drame care pot ajunge pana la suicid.

Cum ajuti pe cineva cu dubla personalitate

Sa ajuti pe cineva care sufera de aceasta boala este recomandabil. Mai intai, trebuie sa-i stati prin preajma, sa nu o lasati prea mult singura. Pentru a se evita eventualele probleme ce pot surveni e de preferat sa ramaneti cu ea.

Apoi, mediul medical poate fi un atu important si trebuie sa se apeleze la ajutorul profesionistilor in sanatate. Ei vor sti sa-i acorde ajutorul medical de care are nevoie. In cele mai rele cazuri, spitalizarea este necesara, astfel incat bolnavul sa fie supravegheat pentru o perioada de timp. Trebuie sa vada ca nu este singur, ca este iubit, aceste lucruri oferindu-i o senzatie de siguranta.

Omul respectiv este adesea depresiv si periculos pentru el insusi si pentru ceilalti, fiindca nu se poate controla, in plina criza, si nu este atat de constient de ceea ce face. Poate avea ganduri de suicid sau de altceva, de aceea trebuie supravegheat indeaproape. Intr-o unitate spitaliceasca, poate lua contact cu alte persoane ce sufera de aceeasi boala.

Alte solutii

Daca e posibil, ar fi bine sa il gazduiti ceva timp la voi acasa. In acest fel, il puteti supraveghea mai bine si il ajutati sa iasa din starea de neliniste, facand cateva plimbari, cumparaturi, mergand impreuna la distractii.

Faptul ca faceti persoana respectiva sa se simta in sanul unei familii nu poate fi decat benefic si astfel se va simti mai putin izolata. Dupa o bucata de timp, daca ea se va simti mai bine, se poate intoarce acasa pentru a-si relua cursul normal al vieii. Nu inseamna ca nu veti continua sa o sprijiniti, telefonandu-i adesea, mergand in vizita la ea sau invitand-o la unele evenimente.

Totusi, va fi aproape obligatoriu ca persoana cu dubla personalitate sa ramana sub supravegherea unui psihoterapeut sau psihiatru.

De asemenea, sa ia tratamentul pe o anumita perioada, renuntand treptat la el, numai cu avizul medicului. Si, pentru a sti mai multe despre boala sa, poata folosi Internetul ca o importanta sursa de informatie.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#boala dubla personalitate, #simptome dubla personalitate, #sfaturi ajutor persoana bipolara , #viata
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Poza yocosmi
yocosmi
rank 5
Cum ajuti pe cineva care are dubla personalitate?