De ce alcoolicii traiesc mai mult decat cei care nu beau?

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 18:05
29781 citiri
De ce alcoolicii traiesc mai mult decat cei care nu beau?

Una dintre cele mai controversate probleme intalnite in vasta literatura despre consumul de alcool este faptul ca exista dovezi care spun ca abstinentii mor mai devreme decat cei care beau.

Una dintre explicatiile pentru aceasta descoperire paradoxala este ca multi cei care se declara nebautori sunt de fapt alcoolici "reformati", care au avut in trecut mari probleme din aceasta cauza si resimt efectele nocive ale bautului in exces spre sfarsitul vietii.

Dar chiar si cu aceasta explicatie, un studiu publicat in revista "Alcoolismul: Studii clinice si experimentale" a relevat ca abtinerea de la alcool creste riscul mortii, chiar si atunci cand ii excluzi pe fostii alcoolici din randul celor care nu beau. Si mai socant este faptul ca rata mortalitatii celor care se abtin este mai mare decat a alcoolicilor, potrivit Time.com.

Consumul moderat de alcool, adica unul pana la trei pahare de alcool pe zi, este asociat cu cea mai mica rata a mortalitatii in aceste studii (mai ales cand alcoolul in cauza este vinul rosu).

Vinul rosu face bine inimii, circulatiei si imbunatateste viata sociala, ceea ce poate fi un factor foarte important in aceasta ecuatie. Persoanele izolate au mai putini prieteni care sa observe si sa ajute la tratarea problemelor de sanatate.

Dar de ce abtinerea de la alcool inseamna o viata mai scurta? Este adevarat ca cei care nu beau provin din clasele socioeconomice mai defavorizate, ceea ce atrage dupa sine multe probleme.

Dar chiar si daca iei in calcul toate aceste variabile, cercetatorii de la Universitatea Texas au descoperit ca mortalitatea pe o perioada de 20 de ani este mai ridicata in cazul celor care nu consuma alcool.

Esantionul a inclus 1.824 de persoane, intre 55 si 65 de ani, care au fost monitorizate pe parcursul a 20 de ani. Mai mult de 69% dintre cei care s-au abtinut de la alcool au murit in 20 de ani, 60% dintre cei care au consumat alcool in exces si doar 40% dintre cei care au baut alcool in cantitati moderate.

Un motiv important pentru care rata motalitatii este mai mica in randul celor care beau alcool in mod regulat este ca alcoolul are un rol semnificativ in interactiunile sociale, care sunt vitale pentru mentinerea sanatatii mentale si fizice.

Cei care nu beau dau mai multe semne de depresie decat cei care consuma alcool din motive de "socializare".

Cu toate acestea, autorii studiului trag un semnal de alarma, in sensul ca, desi bautorii de alcool traiesc mai mult, alcoolul poate duce la probleme cu memoria si alte complicatii non-letale.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#alcool efecte benefice, #alcool viata lunga, #alcoolism mortalitate , #viata