Faptele bune, o tehnica de supravietuire

Sambata, 29 Mai 2010, ora 20:19
4975 citiri
Faptele bune, o tehnica de supravietuire
Foto: Gwoltal

Ce inseamna o fapta buna? Sa ajuti cersetorii, sa-i ajuti pe prieteni? Si daca e buna, de ce nu o faci tot timpul? O faci daca nu ai siguranta ca cineva iti va fi recunoscator? Sau doar pentru ca e o tehnica de supravietuire?

Cercetatorii de la trei universitati prestigioase sustin ca oamenii se ajuta intre ei, insa nu tot timpul. Si asta pentru ca, indiferent unde ne duce viata, avem tendinta sa ne ferim de situatii extreme.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oxford, Edinburgh si Lauzanne (Elvetia), si a aratat ca oamenii au, in general, tendinta sa evite altruismul indiferent ce castig pot primi, potrivit Physorg

La experimente au luat parte 168 de persoane, care au jucat diverse jocuri economice. Rugati sa contribuie pentru un proiect public, participantii erau rasplatiti in functie de cati bani dadeau. Rezultatul? Indiferent daca investitia le-ar fi adus mult mai multi bani, oamenii au preferat sa-si pastreze banii in buzunar.

"Chiar daca am crescut premiul pentru cooperare, in asa fel incat oamenii sa castige mai multi bani atunci cand contribuie cu 100% din suma pe care o au, oamenii au contribuit mult mai putin", explica profesorul Stuart West, de la Universitatea Oxford.

Mai mult, intre 66% si 94% dintre participanti considerau in continuare ca ceilalti erau concurentii lor, chiar daca li se explicase ca cel mai mult castiga cei care coopereaza.

Si atunci, ramane intrebarea: de ce ne ferim sa ne ajutam semenii, daca asta ne poate aduce castiguri? Facem fapte bune din greseala, sau greseala ar fi ca nu le facem tot timpul?

Hohotele de ras accentueaza altruismul

Cercetatorii spun ca raspunsul este simplu: nu ne plac extremele.

"Rezultatele sugereaza ca participantii evita comportamentele de tip 'complet egoist' sau 'complet altruist', chiar daca una dintre strategii aduce mai multe castiguri", spune profesorul West, adaugand ca un comportament de acest tip te poate costa foarte mult daca gresesti.

Descoperirile sunt extrem de importante, pentru ca aduc un noutati in ceea ce priveste noi teorii ale evolutiei. Teoria potrivit careia altruismul este un element esential al evolutiei unei specii, spre exemplu, este in mod special vizata.

Altruistii au sex-appeal

Cercetatorii cauta inca explicatii cu privire la comportamentul altruist.

Pana acum insa, e de retinut ca, in 2008, cei de la Universitatea din Nottingham au descoperit ca si barbatii si femeile ar prefera un partener care stie sa-si ajute semenii: cu alte cuvinte, altruistii sunt... mai sexy decat egoistii.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#fapte bune, #altruism, #tehnica supravietuire , #viata