Ikaria, insula longevitatii - secretul care ii face pe oameni sa traiasca mai mult

Duminica, 24 Martie 2013, ora 22:47
9259 citiri
Ikaria, insula longevitatii - secretul care ii face pe oameni sa traiasca mai mult
Foto: Arhiva

Locuitorii insulei grecesti Ikaria au devenit cunoscuti in lume datorita longevitatii si sanatatii lor de fier.

Acest coltisor de lume este unul dintre locurile din lume unde o treime dinte locuitori au tecut de 90 de ani.

Carui fapt se datoreaza longevitatea locuitorilor din Ikaria? Oamenii de stiinta se chinuie de ani buni sa dea un raspuns acestei intrebari, si sa descifreze secretele sanatatii de fier a bastinasilor.

In 2010, o cercetare a scos la iveala ca oameni cu varsta cuprinsa intre 65 si 100 de ani, care consumau una sau doua cesti de cafea pe zi, aveau cele mai sanatoase artere, mai sanatoase decat in cazul celor care nu consumau cafea sau beau foarte putina, noteaza Daily Mail.

Cafeaua, secretul longevitatii

Cea mai recenta incercare in aceasta directie apartine Universitatii de Medicina din Atena, ai carei cercetatori au ajuns la cocluzia ca secretul longevitatii locuitorilor insulei se afla in cafeaua greceasca, consumata in mod regulat, dar nu excesiv.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au efectuat un sondaj printre 142 de locuitori ai insulei Ikaria, cu varste de peste 65 de ani. Astfel, oamenii de stiinta au concluzionat ca oamenii de aici, care consuma exlcusiv cafea greceasca, au functia endoteliala mult mai bine dezvoltata decat cei care nu consuma cafea deloc sau se bazeaza pe alte tipuri de cafea.

Endoteliul este o lama extrem de subtire de tesut, alcatuit dintr-un strat de celule endoteliale care tapizeaza interiorul inimii, vaselor sanguine si limfatice. Acesta are rol de aparare, care este de mare importanta pentru buna functionare a sistemului sanguin.

Starea endoteliului depinde de stilul de viata al fiecaruia dintre noi, unul dintre factorii de risc care deterioreaza acest tesut fiind fumatul. Cafeaua greceasca, care este extrem de bogata in polifenoli si antioxidanti, continand doze mai mici de cofeina, spre deosebire de alte tipuri de cafea, are un efect bun asupra endoteliului.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cafea sanatate insula Ikaria, #secretul longevitatii Ikaria, #longevitate viata sanatoasa , #viata