Misterele geneticii: cum ajungi la 100 de ani cu un stil de viata haotic

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 19:40
4846 citiri
Misterele geneticii: cum ajungi la 100 de ani cu un stil de viata haotic
Foto: DW

Genele decid cat de mult putem sa traim. Nu poate fi altfel, din moment ce si oameni care au un stil nesanatos de viata depasesc suta de ani. Care ar fi combinatia genetica castigatoare? Premiul pentru raspunsul corect este de 10 milioane dolari.

Profesorul Thomas Pearls, de la Universitatea din Boston, este convins ca nu poti atinge suta de ani daca nu ai avantaje genetice clare. In acest moment, Pearls cauta candidati pentru un proiect al fundatiei, "Xprize", care a anuntat un premiu de 10 milioane dolari pentru cel care va reusi sa descifreze codul genetic a 100 de centenari, scrie Deutsche Welle.

Compensatia genetica

Acesta va fi doar primul pas. "Avem nevoie de 10.000, nu doar de 100 gene, pentru a putea gasi legatura dintre materialul genetic, boli si stilul sanatos de viata", a declarat pionierul cerceteraii genetice umane, Craig Venter, care se afla in comisia de evaluare a concursului anuntat de fundatia sus-amintita.

Unul dintre participantii la proiect, George Eberhardt, a implinit de curand 100 de ani. Va fi util materialul sau genetic, tinand cont de faptul ca niciun membru al familiei sale nu a atins varsta de 100 ani si doar cativa au ajuns la 90? De ce tocmai el a ajuns la aceasta varsta?

Plin de farmec, Eberhardt pune longevitatea sa pe seama casniciei reusite, fiind casatorit cu Marie de 70 ani. Sotia, la randul ei, sustine ca partenerul ei a fost intr-o forma deosebita, in toata existenta lui, datorita activitatilor diverse pe care acesta le-a desfasurat.

Astfel de explicatii, din pacate, nu sunt de folos fundamentarii niciunei lucrari stiintifice. Ele nu pot explica nici faptul, la prima vedere ciudat, care arata ca si oameni ce au dus un stil de viata haoti au atins varste impresionante. Dupa parerea lui Nir Barzilai, profesor la colegiul medical, "Albert Einstein", din New York, structura genetica este capabila sa compenseze prejudiciile cauzate de un stil de viata nesanatos.

In cursul cercetarilor sale privitoare la stilul de viata al centenarilor, Barzilai a intalnit multi oameni care sufereau de obezitate, fumau in exces, nu faceau sport sau mancau nesanatos. Cel mai vechi participant la programul sau de cercetare, care a murit cu putin inainte de implinirea a 110 ani, a fumat pana la sfarsitul vietii sale.

"Aceasta era o femeie si avea genele care o protejau de actiunile nocive ale mediului inconjurator", a spus Barzilai. Spusele sale sunt sustinute de datele familiale ale centenarei: una dintre surorile ei a murit la 102 ani iar unul dintre frati inca traieste, avand 105 ani.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#cercetari genetice, #descifrare genom centenari, #viata lunga vicii , #viata
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cei mai mulţi mor până în 10 ani de la pensionare dacă-şi schimbă
Poza deniutz333
deniutz333
rank 2
un raspuns competent poate veni doar de la anaslan