Sfatul psihologului: Copilul meu in vacanta

Joi, 17 Iunie 2010, ora 07:08
12122 citiri
Sfatul psihologului: Copilul meu in vacanta

Vacanta reprezinta, pe de-o parte, sfarsitul scolii, adica gata cu orele de predare, cu notele, cu temele de pe o zi pe alta, cu testele si proiectele, cu invatatul ca sarcina la ordinea zilei.

In acest context in care scoala pune presiune si exercita un factor de stres asupra copilului, dar si a parintilor, vacanta pare o adevarata usurare.

Dar chiar si o istorie atat de banala si de veche cum este sosirea vacantei ne face totusi sa ne intrebam: si in vacanta ce fac copiii?

In conditiile in care stilul clasic de vacanta si de concediu al parintilor este intr-o continua transformare datorita contextului profesional si socio-economic, copiii sunt in situatia de a avea nevoie sa-si petreaca vacanta tot... la scoala.

O sa incerc sa exprim aceasta idee a prelungirii scolii intr-o scoala de vara plecand de la nevoia parintilor de a gasi copiilor activitati pe perioada verii, dar si de la posibilitatile lor din ce in ce mai mici de a petrece cat mai mult din aceasta vacanta alaturi de ei.

Intrebarea pe care va invit sa o gandim impreuna este cum simt copiii acest lucru ?

Voi pleca de la doua afirmatii pe care le-am auzit de la copii. Prima ii apartine unei adolescente care intreband-o cum isi va petrece vacanta mi-a raspuns: "Ma voi plictisi, voi sta in cea mai mare parte singura acasa pentru ca colegii mei vor fi plecati si parintii mei vin foarte tarziu. Probabil voi sta la calculator".

Iata o optiune pentru vacanta, calculatorul, mereu la indemana si totusi intr-un conflict permanent cu parintii care nu agreeaza aceasta idee. In fapt, ceea ce spunea ea era legat doar in aparenta de plictiseala, pentru ca ceea ce exprima aceasta plictiseala era tristetea de a petrece acest timp liber singura.

A doua afirmatie ii apartine unei fetite de 4 ani, care isi petrecea prima zi de vacanta la gradinita, in cadrul unui atelier de vara de pictura. Privind in jurul ei si nevazandu-si toti colegii fetita a intrebat : "Dar restul unde sunt? Si daca e vacanta eu de ce sunt la gradinita?"

Indiferent de modalitatea pe care parintii o aleg pentru a petrece copilul vacanta de vara, este foarte important ca ei sa reuseasca sa delimiteze intre ideea de scoala si vacanta. Sa faca diferenta pentru copil intre ceea ce inseamna activitatile scolare si cele de vacanta.

Lipsa acestei diferente produce confuzia copilului si chiar refuzul sau pentru anumite activitati.

Prezenta pe perioada vacantei de vara in programul copilului a unor activitati extrascolare cum ar fi: pictura, teatru, dans, ateliere de comunicare, creativitate sau spontaneitate, activitati sportive (inot, volei, baschet etc) sunt foarte benefice pentru ca ii aduc posibilitatea de a se exprima in grup si de a cunoaste relatii noi, de a-si dezvolta diferite abilitati si de a-si creste increderea in sine.

Este necesar insa ca ele sa corespunda si dorintei copilului de a participa, sa-i faca placere, sa nu fie confundate cu o continuare a gradinitei sau a scolii, ci sa aiba un specific distractiv, relaxant, placut.

Daca parintii aleg sa opteze pentru activitati predominant intelectuale cum ar fi cursuri de limbi straine sau de informatica, este bine ca acestea sa aibe si ele un caracter predominant ludic, o invatare in joaca, de vacanta si pe cat posibil fata note sau teme.

De asemenea, alegerea unei tabere sau a unor excursii pentru copil joaca un rol important in dezvoltarea lui si in cresterea autonomiei si a capacitatii de separare. O astfel de experienta ramane foarte multa vreme in amintirea copilului si constituie un pas in procesul lui de maturizare.

La varstele mici, prescolare si scolaritatea mica vorbim de excursii de o zi, apoi in jur de 10-11 ani putem vorbi de excursii de doua zile si incepand cu clasele mai mari, 12 ani, tabere de cate 5-6 zile.

Un moment important din vacanta este pentru copil cel petrecut impreuna cu parintii. Indiferent de locul ales, de durata sau de modalitate, pentru copil ceea ce conteaza este timpul petrecut in familie, impreuna cu parintii, un timp doar pentru ei.

Si pentru ca orice vacanta trece si va veni din nou gradinita sau scoala, este bine ca parintii sa incerce sa pastreze pe perioada verii pe cat posibil un ritm si un program al copiilor (cu o mai mare libertate si flexibilitate), pentru a evita trecerea brusca de la absenta oricaror repere la un program foarte strict, trecere suportata cu mari dificultati de copii.

Vacanta nu inseamna a face invers tot ceea ce se intampla pe timpul scolii. Ci dimpotriva, a face cu placere si a se bucura de multe lucruri pentru care nu a fost timp pe perioada scolii.

Va invit pe perioada verii sa luati parte impreuna cu copiii in cadrul urmatoarelor activitati :

* Atelierul de joaca - Te pregatesti de gradinita? Atunci participa la acest atelier de joaca dedicat copiilor intre 3-5 ani

* Atelierul de creativitate - Te plictisesti in vacanta? Atunci vino sa iti dezvolti creativitatea prin modelaj, decupaj, pictura si altele in cadrul acestui atelier dedicat copiilor intre 6-9 ani

* Atelierul de comunicare - Vrei sa iti raspunzi la intrebarea cine sunt eu? Sa te cunosti si ii cunosti si pe ceilalti?

Te asteptam in cadrul acestui atelier dedicat adolescentilor (12-16 ani)

* Tabara pentru parinti si copii - Vrei sa petreci o vacanta in familie si sa ai parte si de timp liber pentru tine? Alege aceasta tabara ce cuprinde activitati comune, dar si un program doar pentru copii

* Sedinte de familie - Te pregatesti pentru un eveniment, un examen sau o schimbare? Simti nevoia de afla cum va parcurge familia ta aceasta perioada? Te asteptam sa participi alaturi de doi psihologi in cadrul acestor sedinte de familie pentru a putea gasi raspunsuri la intrebari

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#vacanta copii, #activitati vacanta copii, #tabere vara copii , #viata