Timpul potrivit pentru toate - viata, dupa un mecanism perfect

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 08:42
4530 citiri
Timpul potrivit pentru toate - viata, dupa un mecanism perfect
Foto: Thinkstock

Ritmul alert in care traim ne obliga sa neglijam cateodata ceasul biologic al propriului organism. Numeroase studii in domeniu vin sa sublinieze necesitatea de a ne corela activitatile cu timpul potrivit pentru ele. Doar astfel viata noastra nu va mai parea haotica, incepand sa "functioneze" dupa un mecanism bine pus la punct.

Wall Street Journal ne indeamna sa ne facem ordine in program si sa acordam credit acestui ceas imaginar. Programandu-ne actiunile la timpul potrivit, vom fi mai putin stresati, vom da mai mult randament si, nu in ultimul rand, vom fi mai sanatosi.

Cum studii recente au aratat ca aceasta neconcordanta duce la afectiuni grave precum diabet, depresie, dementa sau obezitate, citeste mai jos cum functioneaza ceasul nostru biologic si care este timpul potrivit pentru toate.

Ai mult de lucru? In partea a doua a diminetii vei fi cel mai eficient

Dr. Steve Kay, profesor la Universitatea din California de Sud, spune ca metabolismul, sistemul cardiovascular si toate functiile corpului reactioneaza la stimuli precum lumina sau zgomot. Tocmai de aceea, in anumite momente ale zilei ni se pare ca suntem mai energici sau mai eficienti.

De exemplu, dr. Kay sustine ca activitatile intelectuale ar trebui realizate in partea a doua a diminetii, atunci cand temperatura corpului incepe sa creasca, iar functii ca memoria, concentrarea, procesele cognitive sunt la cote maxime. Capacitatea maxima a acestor functii incepe sa scada treptat dupa amiaza.

Un alt studiu arata faptul ca majoritatea oamenilor tind sa fie distrasi de la lucru in intervalul orar 12.00 - 16.00, iar somnolenta si lipsa de energie apar dupa ce luam pranzul, undeva in jurul orei 14.00. Asadar, programeaza-ti activitatile importante in a doua parte a diminetii, pentru ca apoi s-ar putea sa iti fie greu sa duci la bun sfarsit sarcinile de serviciu.

Trebuie sa iti folosesti intuitia, imaginatia si inventivitatea? Asteapta dupa-amiaza

Potrivit unui studiu publicat in revista Thinking & Reasoning, intuitia, imaginatia si inventivitatea sunt la cote maxime atunci cand suntem obositi si mai ales dupa-amiaza. In cadrul cercetarii mentionate, 428 de studenti au fost rugati sa rezolve o problema, folosindu-se fie de gandirea analitica, fie de inventivitate. Se pare ca performantele celor din al doilea grup au fost foarte bune dupa-amiaza sau atunci cand erau obositi.

Oamenii de stiinta explica acest fenomen prin faptul ca in conditii de oboseala sau stres, mintea poate depasi unele bariere, descoperind alte solutii decat cele clasice.

Email, Facebook sau Twitter - fiecare cu un orar special

Poate nu ai crede, dar si emailurile, postarile pe wall sau tweeturile trebuie repartizate dupa un program bine stabilit. Dan Zarrella, specialist in Social Media, ne explica modul in care functioneaza aceste retele si cand ar trebui sa trimitem email sau sa postam ceva pe site-urile de socializare. Se pare ca raspunsul depinde foarte mult si de ce asteptari avem in urma activitatii noastre online.

Astfel, emailurile, mai ales cele de serviciu, ar trebui trimise dimineata devreme, pentru a fi citite. Dupa trimiterea emailurilor, undeva pe la ora 8.00 - 9.00, ar fi bine sa deschizi Twitterul, deoarece acum se posteaza cele mai inspirate si amuzante "ciripeli".

Daca vrem sa postam ceva ce trebuie retweetuit, acelasi specialist ne indeamna sa asteptam dupa-amiaza, pentru ca cele mai multe retweeturi se dau intre orele 15.00 - 18.00. Se pare ca atunci userii sunt atat de obositi incat nu mai au putere sau inspiratie pentru mesaje proprii.

Facebook-ul are program de seara, daca ne gandim la faptul ca postarile din aceasta perioada a zilei primesc cele mai multe like-uri.

Programeaza-ti antrenamentul la sala intre 15.00 - 18.00

Desi acesta este intervalul indicat, se pare ca cel mai bine ar fi sa verifici cum functioneaza propriul organism. Incearca diverse momente ale zilei pentru a face sport si vei vedea cand te vei simti cel mai energic.

Daca doresti sa pornesti totusi de undeva, afla ca Michael Smolensky, profesor la Universitatea din Texas, Austin, sustine ca cele mai bune performante le au cei care fac sport intre orele 15.00 - 18.00. El vine si cu mai multe explicatii logice. Capacitatea de lucru maxima a muschilor se atinge undeva intre 14.00 - 18,00, iar coordonarea ochi-mana, atat de necesara in exercitiile fizice, este foarte buna tot in acest interval. Daca mai punem la socoteala ca si incheieturile si muschii sunt cu 20% mai flexibili dupa-amiaza, vei sti cand e cel mai bine sa iti planifici antrenamentele.

Ia masa la ore fixe, in general atunci cand esti si activ

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii care au dorit sa afle cand este mai avantajos sa mancam. Ei au avut ca subiecti doua grupe de soareci. Cei din prima categorie au mancat oricand, iar ceilalti doar intr-un interval de 8 ore, timp in care au fost treji si activi. La final, s-a constat ca cei din a doua categorie s-au mentinut mai bine in forma, inregistrand un colesterol scazut si un nivel glicemic mai mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#timp potrivit activitati zilnice, #ore antrenament organism, #ceas biologic, #functionare organism momente zi, #ora zi maxima energie, #momente zi productivitate maxima , #viata