Viata sanatoasa: Iaurtul

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 07:28
6111 citiri
Viata sanatoasa: Iaurtul

Iaurtul este un produs lactat obtinut din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a produce iaurt - lapte de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar in ziua de azi, cel mai des folosit este laptele de vaca.

Iaurtul este un aliment gustos, sanatos, recomandat in diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Iaurtul se prezinta ca un gel cu un gust acrisor-racoritor.

Despre istoricul iaurtului nu se cunosc prea multe amanunte. Se crede ca s-a nascut dintr-o eroare, din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara, la caldura.

Microbiologul rus Mecinicov, cel care a dus "faima" iaurtului in lume, a fost primul cercetator care a studiat iaurtul in laborator si asta din curiozitate: voia sa afle secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt.

In acest fel, iaurtul i-a adus Premiul Nobel cercetatorului rus. Mecinicov, a fost cel care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.

Cum se prepara iaurtul in casa

Poate cel mai sanatos si cel mai igienic iaurt este cel pe care ni-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi si ai nostri.

Incalzim jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele incalzit cu cel recet si il turnam in borcanele deja pregatite.

Pentru inceput trebuie si niste iaurt din comert - pentru cuibusor sau maia - cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase. Se poate folosi si smantana.

In 10, 12 ore, uneori si mai mult, ar trebui sa avem iaurtul, asta depinde si de cat de cald este in casa. Dupa ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane si fiecare borcan trebuie sa fie trecut printr-un jet de apa rece, ca sa se opreasca fermentarea. Se pastreaza la frigider.

Aveti grija, ca de fiecare data, sa opriti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt.

Ce spun specialistii

Produsele lactate au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei. Jeri Nieves, specialist in testarea densitatii osoase la Spitalul Hayes din New York (SUA) spune ca "Iaurtul poate face asta deoarece contine suficient calciu si vitamina D".

Cercetatorul Alvaro Alonso, specialist in epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard spune ca "Am observat ca riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu 50% in cazul celor care consuma doua-trei portii de lactate pe zi".

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Washington, SUA, pe 16 barbati si 16 femei, arata ca "Amatorii de iaurt consuma la masa mai putine calorii".

Sa avem sanatate!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#iaurt alimentatie, #dieta iaurt, #producere iaurt casa, #beneficii iaurt , #viata