10 recomandari pentru zilele de sarbatoare din viata ta

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 10:00
7822 citiri
10 recomandari pentru zilele de sarbatoare din viata ta

Se spune ca obtii ceea ce masori, adica daca iti doresti mult de tot sa obtii ceva, sunt sanse mari sa-ti mobilizezi toata energia in acel scop. Senzatia de bine si pastrarea greutatii corpului si a dimensiunilor normale se pot obtine usor daca esti atent la tine si semnele pe care organismul ti le ofera.

Gandeste-te la meniul zilnic, cum pregatesti mancarea pentru picnic: sa poata fi usor de transportat, echilibrata, completa, gata sa fie oricand consumata si sa nu devieze scopul unei iesiri la iarba verde.

Mancarea chiar este doar una din activitatile interesante din cursul unei zile, in care avem stare buna/bunastare, alaturi de exercitiile fizice, meditatie, citit, joc, relationarea cu persoane dragi noua, somn - ca si cum am fi intr-o vacanta continua, "vacanta" vietii noastre, mai ales de sarbatori, cand avem mai mult timp liber si atat de multe de facut.

Alimentatia sanatoasa are cateva caracteristici:

1. cantitatea de alimente este potrivita tipului de activitate fizica din fiecare zi- exista un concept care se numeste piramida nutritiei corecte, care ne arata cantitatea din fiecare tip de aliment necesara in alimentatia zilnica - cele mai multe portii, in cursul unei zile ar fi bine sa fie formate din cereale integrale, apoi fructe si legume, zarzavaturi, urmeaza proteinele de origine animala: carne, lapte, branza, oua si in varful piramidei, in cantitate mica, dulciuri concentrate in zahar si grasimi de origine animala.

2. calitatea alimentelor este controlata - este important sa cumpar de la producatori despre care stiu cum au crescut gainile a caror carne si oua le consum, ce tratamente au folosit pentru culturile de legume si zarzavaturi, fructe, ce compozitie de secara si seminte are painea pe care o cumpar, aditivii, conservantii si este tot mai simplu sa urmaresc etichetele produselor, chiar daca e necesar un minim efort de a citi ce este scris pe fiecare eticheta.

3. numarul de mese din fiecare zi este echilibrat - ideal sunt 3 mese si 2 gustari, astfel incat intervalul dintre mese sa fie mai mic de 4 ore

4. orarul meselor - este cunoscut faptul ca principala masa este bine sa fie micul dejun, pana in ora 9:00 - micul dejun cu cereale integrale si lapte, oua si tartine cu branza, cafea la ora 7, cateva fructe in jurul orei 10, pauza de masa la 13:00 cu supa si gratar cu legume si mai apoi biscuti integrali la ora 17:00, iar seara salata.

5.modul de preparare pastreaza proprietatile nutritive ale alimentelor - este important sa aleg alimente neprocesate industrial, carne fiarta sau gratar si nu mezeluri, leguminoase preparate in casa (daca este necesar sa fie preparate si nu se pot consuma crude) prin fierbere sau coacere si nu prin prajit, fructele sa le consum crude si nu compot sau dulceata, salate crude si nu preparata termic.

6. legatura cu emotiile - este in controlul nostru sa nu mancam de plictiseala, sau pentru ca suntem suparati sau dimpotriva prea veseli, neatenti la cantitatea alimentelor consumate, pentru ca a combina emotiile si a le ascunde sub "bucuria" prajiturilor sau vinului nu face decat sa neglijeze emotiile, care au nevoie sa fie traite si gestionate separat de comportamentul alimentar si sa ne duca la "castigul" in greutate, nedorit, cand e asa de simplu sa merg sa ma plimb, sa ascult o melodie care-mi place, sa citesc o carte buna, sa sun un prieten bun sau altceva care ma relaxeaza.

7. ritmul in care consum alimentele este bine sa fie lent - cu cat mestec mai mult alimentele, in primul rand le simt gustul si aroma, dar e important si pentru creier, pentru ca a mesteca fiecare imbucatura de 5 ori inseamna a reduce cantitatea de alimente pe care o inghitim, deoarece creierul este cel care da comanda "destul" prin senzatia de saturare.

8. combinarea corecta a alimentelor - daca imi propun ca la friptura de porc sa pun pe masa varza murata, este bine sa ma asigur ca friptura nu are multa sare (pentru ca are varza murata) iar daca imi doresc ca digestia sa fie usoara pot asocia friptura cu legume si nu cu cartofi.

9. hidratarea suficienta- mesele bogate in alimente diverse, condimentate, care asociaza vin si cafea sau ceai pot duce la deshidratare si este important sa bem destula apa, macar 2,5 litri in fiecare zi.

10. fac miscare in fiecare zi: urc pe scari la birou sau acasa, evit liftul, profit de parcarea mare sa las masina mai departe de orice intrare, pentru a mai face cativa pasi, folosesc un pedometru sau aplicatia smartphone-ului care ma ajuta sa masor pasii, plimb cainele, astfel incat prin activitati variate, zilnice ajung la 30 de minute de exercitiul fizic, cu o frecventa cardiaca ce depaseste cu 10% frecventa obisnuita.

Mind Education Health
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#cum sa mananci sanatos, #reguli viata echilibrata sanatoasa , #viata