Caldura si razele soarelui slabesc noul coronavirus - studiu american

Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 16:13
12084 citiri
Caldura si razele soarelui slabesc noul coronavirus - studiu american
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul coronavirus, cauza pandemiei de covid-19, slabeste intr-o atmosfera calda si umeda si sub razele soarelui, arata un studiu al Guvernului american, prezentat la Casa Alba.

"Observatia noastra cea mai izbitoare de pana acum este efectul puternic pe care pare sa-l aiba lumina soarelui in uciderea virusului, atat pe suprafete, cat si in aer", a declarat joi un reprezentant al Departamentului Securitatii Interne, Bill Bryan, relateaza AFP.

"Am vazut un efect asemanator atat al temperaturii, cat si al umiditatii. Cresterea temperaturii sau a umiditatii sau a ambelor este in general mai putin favorabila virusului", a adaugat acest oficial, care a prezentat rezultatele preliminare ale studiului.

Oamenii de stiinta se intreaba, de la aparitia virusului, despre posibilitatea ca acesta sa slabeasca odata cu cresterea temperaturii, adica odata cu venirea verii in emisfera de nord.

"Noi am identificat una dintre verigile slabe in lantul transmiterii virusului. Am identificat ca umiditatea si caldura sunt elemente slabe in acest lant. Am identificat ca lumina soarelui, razele UV sunt o slabiciune in acest lant", a insistat Bill Bryan, un expert in Stiinta si Tehnologie la Departamentul Securitatii Interne.

Cifrele studiului

Pentru a-si sustine spusele, expertul a prezentat cateva date in cifre ale studiului - realizat de catre National Biodefense Analysis and Countermeasures Center.

Potrivit acestor date, o jumatate de viata a virusului - adica timpul necesar pentru a-i reduce la jumatate puterea - este de 18 ore la o temperatura cuprinsa intre 21 si 24 de grade Celsius si la o umiditate de 20%, pe o surafata neporoasa. Este vorba despre suprafete precum clantele usilor.

Insa aceasta jumatate de viata este redusa la sase ore atunci cand nivelul umiditatii creste la 80% si la doar doua minute atunci cand in ecuatie intervine lumina soarelui.

Atunci cand virusul este suspendat in aer, jumatatea de viata este de o ora, la o temperatura de 21 pana la 24 de grade Celsius si la 20% umiditate.

La acelasi nivel al umiditatii si aceeasi temperatura, dar la lumina soarelui, aceasta durata scade la un minut si jumatate.

Bill Bryan conchide ca vara ar putea sa creeze "un mediu in care transmiterea poate fi redusa".

Insa acest lucru nu inseamna ca agentul patogen este eliminat in intregime.

Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a masurilor de distantare sociala aflate in vigoare in Statele Unite, a avertizat el.

Ce au aratat alte studii

Studii precedente au aratat ca virusul supravieuieste mai bine in conditii meteorologice reci si uscate decat in conditii de caldura si umiditate.

Un nivel mai scazut al raspandirii maladiei in tarile din emisfera de sud - unde a inceput toamna, iar vremea este in continuare calda - pare, de asemenea, sa sustina aceasta teorie.

Australia, de exemplu, a inregistrat aproximativ 6.600 de contaminari cu noul coronavirus si 75 de morti, un bilant mult mai mic decat al tarilor din emisfera nordica.

Insa noul coronavirus s-a dovedit sangeros in locuri ca Singapore, in pofida unor temperaturi estivale, ceea ce pune la indoiala o legatura intre comportamentul virusului si factorii de mediu.

Ce spune Trump

Donald Trump a indemnat joi ca observatiile cercetatorilor sa fie interpretate cu precautie.

Insa el a declarat ca vede in ele justificarea unor declaratii pe care le-a facut cu privire la o scadere a epidemiei in timpul verii.

"Eu am mentionat ca poate virusul va disparea odata cu cadura si lumina. Insa oamenilor nu le-a prea placut aceasta declaratie", a spus in conferinta de presa seful statului american.

El a apreciat, insa, ca Statele Unite ar putea sa se afle intr-o situatie mai buna odata cu venirea verii.

"Daca caldura e buna, daca lumina soarelui e buna, eu cred ca acesta este un lucru foarte bun", a declarat el.

Vicepresedintele Mike Pence a catalogat aceasta prezentare drept "incurajatoare".

Locatarul Casei Albe a mai declarat ca americanii ar putea sa fie nevoiti sa respecte o distantare sociala pana la inceputul verii, in contextul in care numeroase state dau semne de progres in lupta impotriva pandemiei.

Autoritatile sanitare americane considera insa ca, chiar daca numarul contaminarilor cu noul coronavirus ar scadea pe timpul verii, nivelul infectarii probabi va creste din nou la toamna si la iarna - asa cum se intampla cu virusurile sezoniere.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#temperaturi ridicate coronavirus, #raze soare caldura coronavirus , #virus China