Boli sau simptome grave care pot fi provocate de lipsa de vitamine

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 12:39
40535 citiri
Boli sau simptome grave care pot fi provocate de lipsa de vitamine
Foto: listverse

Rolul pe care il joaca vitaminele in sanatatea oamenilor a fost descoperit relativ recent si multe premii Nobel au fost date oamenilor de stiinta care au identificat corect anumite vitamine, deoarece acest lucru a permis evitarea unor boli si chiar a decesului cauzat de unele carente.

Deficientele de vitamine mai apar din pacate si astazi, in tarile in curs de dezvoltare sau in zonele in care oamenii au diete restrictive, dar cu secole in urma multi oameni traiau cu frica din cauza bolilor provocate de ele, a caror cauza nu era cunoscuta pe atunci.

Potrivit Listverse, iata cateva boli sau simptome grave provocate de carente vitaminice.

1. Beri-beri

Aceasta este o boala caracterizata prin simptome ca pierdere in greutate, slabiciune fizica si durere, batai neregulate ale inimii, deteriorari ale creierului, insuficienta cardiaca. Daca nu este tratata poate duce la moarte.

Beri-beri aparea in urma cu mult timp doar la persoanele instarite, nu si la cele mai sarace, iar medicii, care stiau ca este cauzata de o deficienta nutritionala, nu stiau ce substanta lipsea, neputandu-si explica originea bolii.

Descoperirile ulterioare au aratat insa ca beri-beri este generata de o carenta de vitamina B1 (tiamina), care se gaseste indeosebi in coaja unor cereale. Bogatii spalau orezul atat de bine incat indepartau o mare parte din tiamina, in timp ce saracii nu procedau la fel si consumau suficienta vitamina B1.

Painea alba poate de asemenea cauza o deficienta a acestei substante, astfel ca in tarile dezvoltate se adauga vitamina B1 in aluat.

In zilele noastre boala este intalnita mai mult la alcoolici, deoarece corpul lor nu mai absoarbe cum trebuie aceasta vitamina.

2. Pelagra

Dupa descoperirea Americii, porumbul a inceput sa fie cultivat in intreaga lume, insa, spre deosebire de indigeni, care il tratau cu apa de var, europenii omiteau acest lucru deoarece nu le placea gustul. Numai ca, pe masura ce porumbul netratat era din ce in ce mai cultivat, pelagra incepea sa se raspandeasca si ea, desi printre bastinasii Lumii Noi aceasta boala nu exista.

Dupa mii de decese, s-a descoperit ca porumbului ii lipsea vitamina B3 (niacina) si ca tratarea acestuia cu apa de var era un mod de a adauga aceasta substanta. In prezent, pelagra este usor de tratat. Simptomele sunt diaree, dermatita, dementa si in cele din urma moarte, daca nu se trateaza.

3. Rahitismul

Rahitismul face ca muschii si oasele sa devina atat de moi incat pot sa apara diformitati permanente la copii. Este mai frecvent la copiii care au o alimentatie deficitara, in tarile dezvoltate fiind destul de rar intalnit.

Copiii alaptati sunt expusi unui risc mai mare daca mamele lor nu au suficienta vitamina D in organism (adica daca nu stau suficient timp la soare). De asemenea, rahitismul poate fi cauzat si de o lipsa de calciu, nu doar de vitamina D, dar formulele de lapte praf pentru bebelusi din prezent sunt facute in asa fel incat sa previna aceasta boala.

La adulti apare rar deoarece oasele lor nu mai sunt in crestere si nu e necesar atat de mult calciu pe cat au nevoie copiii. In ultimii ani, insa, la copii s-a inregistrat o crestere a cazurilor, posibil din cauza faptului ca petrec mai mult timp in casa si mai putin afara, la soare.

Vitamina D este necesara pentru ca acest calciu sa fie absorbit corespunzator in oase. Si, desi poate fi obtinuta din mai multe alimente, organismul nu o poate folosi daca nu este transformata in forma activa prin lumina soarelui.

4. Scorbut

Aceasta boala a fost observata pentru prima data la persoanele care petrec mult timp pe mare, deoarece acestea nu pot lua cu ele suficiente alimente perisabile, astfel ca mananca mai mult preparate sarate si uscate, fructe si legume foarte putine sau deloc. Scorbutul, cauzat de o carenta de vitamina C, provoaca letargie, pete pe piele, sangerari la nivelul gingiilor, pierderea dintilor, febra si poate duce, in cele din urma, la moarte.

In secolul al XVIII-lea, s-a descoperit ca lamaile verzi si carnea de cal vindecau aceasta afectiune, iar marinarii britanici incepusera sa consume foarte multe lamai. In vremurile moderne scorbutul este rareori fatal.

5. Parestezii

Vitamina B5 este gasita in aproape fiecare aliment, astfel ca deficientele apar doar la persoanele care sufera de foame, care se ofera voluntare pentru anumite studii medicale sau la cele care au alimentatii restrictionate la foarte putine alimente. In cazul unei carente de vitamina B5 apar foarte des parestezii, adica furnicaturi, amorteala, intepaturi.

6. Ariboflavinoza

Aceasta afectiune apare indeosebi la persoanele care sufera de malnutritie si la alcoolici si face ca limba sa fie de un roz aprins, alte simptome fiind craparea buzelor, umflarea gatului, inrosirea ochilor. In faza finala poate cauza coma si moarte. Este provocata de o lipsa de vitamina B2 (riboflavina), dar este usor de tratat prin consumarea de alimente bogate in vitamina B2, printre care se numara carne, oua, lapte, ciuperci, verdeturi.

O deficienta grava apare rar, insa, in tarile dezvoltate cam 10% din oameni au carente usoare de vitamina B2, probabil din cauza unei alimentatii bogate in alimente procesate. O carenta usoara constanta poate creste riscul de probleme de sanatate moderate.

7. Sangerari si diformitati

Deficienta de vitamina K afecteaza aproape jumatate dintre nou-nascutii din intreaga lume, in cazuri severe putand provoca sangerari necontrolate si subdezvoltarea fetelor (chipurilor) si a oaselor.

In multe spitale nou-nascutilor li se administreaza injectii cu vitamina K, pentru a fi evitate simptomele severe. Aceasta vitamina se gaseste in principal in legume cu frunze verzi, dar si unele bacterii din intestinele oamenilor ajuta la producerea ei.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#deficiente vitamine boli, #carente vitamine efecte, #boli provocate carente vitamine, #boli provocate deficiente vitamine , #vitamine