Ce e bine sa stii despre vitamina D si importanta ei

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 19:10
22393 citiri
Ce e bine sa stii despre vitamina D si importanta ei

Termenul de vitamina D se refera la cele 2 forme sub care aceasta se gaseste, vitamina D2 si vitamina D3, ambele produse sub actiunea razelor soarelui in plante si respectiv la nivelul pielii.

Vitamina D creste absortia calciului provenind din alimentatie si ajuta astfel la dezvoltarea si mentinerea integritatii sistemului osos (previne aparitia rahitismului la copii si scade riscul de fractura la varstnici).

Vitamina D joaca de asemenea un rol important in mentinerea sanatatii sistemului muscular si pare a avea un efect benefic in prevenirea anumitor tipuri de cancer (cancer de colon, de prostata si de san), boli cronice (diabet zaharat si hipertensiune arteriala) si in reglarea sistemului imunitar (unele studii sugereaza reducerea riscului de poliartrita reumatoida, scleroza multipla, boala Crohn).

Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina D este de 600 UI pentru copii si adulti cu varste de pana la 70 ani si 800 UI pentru persoanele trecute de 70 ani.

Cum putem asigura un nivel optim de vitamina D?

1.Prin consumul de alimente bogate in vitamina D cum sunt:

- somonul contine 100% din DZR de vitamina D/100g

- tonul contine 50% din DZR/100g

- macroul contine 100% din DZR/100g

- sardinele contin 40% din DZR/100g

- pastravul contine 100% din DZR/100g

- Carnea rosie, ficatul contin 5% din DZR/100g

- Un ou de gaina contine 10% din DZR

- Laptele contine 10% din DZR/100ml

- Ciupercile albe contin 1% din DZR de vitamina D/100g

2.Expunerea la soare

O expunere la soare de 10-15 minute, in intervalul orar 10:00 - 15:00, de cateva ori pe saptamana, fara a utiliza protectie solara, pare sa fie suficienta pentru atingerea unui nivel optim de vitamina D. Nu trebuie insa pierdut din vedere riscul de cancer de piele ce creste odata cu timpul de expunere la soare.

Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare necesita un timp de expunere la razele solare mai lung, pentru ca melanina din pielea acestora impiedica sinteza vitaminei D.

3. Suplimente cu vitamina D

Acestea sunt importante in special in cazul persoanelor cu risc crescut pentru deficit de vitamina D cum sunt:

- sugarii (pentru ca laptele matern e sarac in vitamina D)

- varstnicii si persoanele imobilizate (care se alimenteaza prost si nu se expun la soare)

- persoanele care sufera de obezitate sau boli cronice (boli intestinale, hepatice, renale care pot altera aborbtia si activarea vitaminei D).

Persoanele care fac parte dintr-una din aceste categorii de risc trebuie sa consulte un medic endocrinolog sau nutritionist. Astfel, vor fi indrumate catre masurarea si ulterior suplimentarea vitaminei D, daca acest lucru este necesar.

Dr. Andreea Suvoiala - medic specialist endocrinolog si nutritionist la Clinica de Nutritie Nutrislim - Unirii. Pentru programari puteti accesa site-ul www.nutrislim.ro sau puteti apela numerele de telefon: 0799.87.87.60 (Nutrislim - Unirii) sau 0799.87.87.61 (Nutrislim - Dorobanti).

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#vitamina D importanta, #Vitamina D surse , #vitamine