Ce suplimente sa iei si pe care sa le ocolesti: Cafea verde, ginseng, Gingko biloba?

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 08:30
13645 citiri
Ce suplimente sa iei si pe care sa le ocolesti: Cafea verde, ginseng, Gingko biloba?
Foto: Pexels/kaboompics.com

Ca toata lumea, vrei sa fii mai sanatos, sa ai mai multa energie, sa fii mai suplu si sa te poti concentra mai bine atunci cand situatia ti-o cere.

Poti fi dintre cei care incearca sa manance echilibrat, sa doarma suficient, sa faca sport, sa iasa in oras mai rar sau sa stea mai putin, gustand doar limonada, sau sa faci toate acestea, dar sa apelezi si la ceva suplimente, pentru rezultate mai bune.

E o strategie buna sau nu? Suplimentele au ce cauta in schema?

Business Insider a trecut in revista mai multe cercetari stiintifice ale ultimilor ani, semnalandu-ti ce suplimente ar trebui sa eviti. E vorba despre cele pentru care oamenii de stiinta nu garanteaza defel, dimpotriva.

Astfel, daca ti-a trecut prin cap sa iei pudra de proteine, poate ar trebui sa te mai gandesti. E mai sigur sa mananci fasole, tofu, nuci, peste sau orice alt tip de carne.

In SUA si nu numai, pudra de proteine este cel mai bine vandut dintre suplimente, promitandu-se o crestere in greutate si muschi mai mari. Insa omul modern obtine indeajuns de multe proteine din dieta. De fapt, cei mai multi dintre noi avem parte de prea multe proteine.

Zincul, un alt supliment extrem de popular, administrat mai ales atunci cand simtim ca ne pandeste raceala sau pentru a scapa de ea, e o alegere buna, arata majoritatea studiilor.

Unul dintre acestea, realizat in 2011, care a presupus o revizuire a multor cercetari stiintifice care au in centru zincul, a aratat ca persoanele care iau acest supliment atunci cand sunt racite scurteaza perioada de boala. In plus, tot ele au simptome mai putin severe, comparativ cu cei carora li se administreaza placebo.

Creatina este un compus care ne ajuta muschii sa elibereze mai multa energie, ajuta in mecanismul contractiei musculare. Cu totii avem in organism asa ceva in mod natural. Daca crezi ca in cazul tau cantitatea este insuficienta, mananca mai multa carne.

Studiile au aratat ca un astfel de supliment ajuta moderat, in cazul exercitiilor de intensitate redusa. Insa, daca faci efort constant, cum ar fi exercitii de anduranta sau aerobic, nu s-a demonstrat ca acest supliment e util.

In cazul antioxidantilor, sfatul oamenilor de stiinta e sa-i eviti pe cei care vin dintr-un tub. S-a aratat ca, in afara celor care provin din fructe si legume, ceilalti pot mari riscul de cancer.

In schimb, coenzima Q10, acidul lipoic, flavonoidele, polifenolii si nu numai - toate din surse naturale - ofera protectie in fata cancerului.

Multe cercetari au aratat ca, luati in exces, antioxidantii pot avea efect nociv. Un astfel de studiu, realizat pe barbati fumatori, a ajuns la concluzia ca persoanele care luau in mod regulat Vitamina A aveau un risc mai mare de cancer decat cei care nu apelau la acest supliment.

A fost creata super-rosia: Are antioxidanti cat 50 de sticle de vin

Un alt studiu, realizat in 2007, a aratat ca atat suplimentele de beta-caroten (Vitamina A), cat si de Vitamina E maresc riscul de deces.

Acidul folic este util femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana gravide. In acest caz, oamenii de stiinta au reusit sa se puna de acord. Acidul folic este necesar organismului pentru a crea noi celule. In plus, nu poate fi contestat faptul ca previne defecte din nastere, chiar unele care pot pune in pericol viata nou-nascutului.

Extractul de cafea verde trece adesea, in ochii unora, ca fiind un ingredient-minune. In realitate, insa, un singur studiu a aratat ca acesta poate ajuta in cura de slabire. Mai mult, studiul respectiv (retras ulterior) a fost finantat de compania care lansa produsul pe piata.

Extractul de ceai verde este in general considerat sigur, iar mai multe studii realizate de Mayo Clinic, din SUA, au aratat ca ingredientul prezent in acesta, EGCG, poate fi folosit in cazul celor afectati de un tip de leucemie. Cercetarile in ceea ce priveste alte tipuri de cancer au fost, pana in acest moment, prea putine.

Ginseng Desi unele studii au aratat ca acesta goneste oboseala, tot oamenii de stiinta spun ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a se concluziona ca e un supliment sigur. In plus, nu sunt documentate efectele sale pe termen lung.

Pastilele de ulei de peste pot fi inlocuite foarte usor de cate o masa de peste, in special somon.

Desi se spune ca acizii grasi omega 3 imbunatatesc functionarea creierului, mai ales la varste inaintate, studiile nu au ajuns neaparat la aceasta concluzie. Astfel, o cercetare din 2012 a aratat ca nici dupa trei ani de administrare a acestui supliment nu au aparut rezultate in cazul subiectilor.

Nici in cazul suplimentului Gingko biloba studiile nu au aratat ca ar ajuta (la imbunatatirea functionarii creierului). Asta, desi suplimentul e foarte bine vandut nu numai in SUA.

In timp ce un studiu de mica amploare din 2006 a aratat ca imbunatateste atentia si memoria in cazul subiectilor cu Alzheimer moderat, un altul, realizat doi ani mai tarziu pe subiecti sanatosi, nu a reusit sa confirme ipoteza ca suplimentul poate preveni dementa, inclusiv Alzheimerul.

O alta cercetare, din 2009, nu a reusit sa demonstreze ca suplimentul poate incetini declinul cognitiv sau pierderile de memorie.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#suplimente benefice, #suplimente nocive, #antioxidanti pastile, #suplimente antioxidanti cancer , #vitamine