Ce trebuie sa mancam iarna

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:40
6102 citiri
Ce trebuie sa mancam iarna
foto: arhiva

Iarna nu vine singura. Pe langa frig, iarna aduce o continua senzatie de oboseala, depresii, raceli, viroze si, mai rau decat toate acestea, tendinta de a manca mai mult.

Ideea ca trebuie sa mancam mai mult, ca sa facem fata frigului, nu este neaparat adevarata. Cea mai mare parte din timp ne-o petrecem in spatii incalzite asa ca necesarul, in plus, de calorii trebuie sa fie minim, dar poate foarte bine si sa lipseasca. In nici un caz nu este necesar un abuz de alimente grase sau foarte consistente, scrie Elle.

Vitamina C este fundamental necesara in perioada rece. Previne virozele si creste imunitatea organismului. Dar vitamina C nu este singurul supliment necesar. Iarna este vital un aport crescut de fier, zinc si magneziu. Iar toate acestea ajung in organism printr-o alimentatie bogata in legume si fructe.

Hidratatea eficienta nu este o necesitate doar vara. Iarna, cel putin la fel de mult ca si vara, o hidratare buna a organismului este secretul care te tine in forma. Aerul rece si uscat contribuie la pierderea de apa din organism, iar un aport corespunzator de lichide este vital. Un organism bine hidratat este capabil sa faca fata cu succes oricarei infectii. Regula celor doi litri de lichide pe zi (inclusiv ceaiuri, supe si sucuri naturale) este obligatorie iarna.

Un plan alimentar eficient este absolut necesar. Consuma de doua ori pe saptamana peste gras, care aduce o adevarata infuzie de vitamina D. Iarna, organismul sintetizeaza foarte greu vitamina D, astfel ca aportul din exterior este obligatoriu. In plus, vitamina D este foarte eficienta in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului.

Trei nuci pe zi sunt suficiente pentru necesarul de magneziu si acizi grasi esentiali. Alunele sunt o alta varianta, dar nu mai mult de 20 de grame zilnic, ca sa nu cazi in extrema excesului de calorii. Nucile, alunele, migdalele sunt un excelent suport pentru piele si par, deosebit de afectate de vremea rece.

Zincul este un mineral necesar mai mult ca niciodata iarna. Acesta contribuie fundamental la stimularea imunitatii. Consuma carne, fructe de mare si legume verzi. Toate aduc un aport crescut de zinc.

Bauturile calde sunt ideale iarna. Te incalzesc, produc vasodilatatie la nivelul mucoaselor, ceea ce reprezinta cea mai buna arma impotriva gripelor si virozelor. Ceaiuri, ciocolata calda, lapte cald si supele sunt obligatorii in dieta de iarna. In plus, bauturile calde cresc tonusul psihic si binedispun.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#iarna, #alimentatie, #minerale, #vitamine , #vitamine