Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Importanta vitaminei C pentru viata ta

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 09:00
10146 citiri
Importanta vitaminei C pentru viata ta

Acidul ascorbic sau "vitamina longevitatii" este indispensabil vietii. Organismul uman nu o poate sintetiza la fel cum majoritatea animalelor o fac.

Acidul ascorbic este biosintetizat de catre organisme in cantitati foarte mari (de exemplu o capra stresata poate sintetiza pana la 100 de grame pe zi) pornind de la glucoza printr-un proces enzimatic complex.

Pe scara evolutiei, omul a pierdut gena responsabila de producerea l-gulonolacton oxidazei, una dintre enzimele implicate in proces.

Din fericire, acidul ascorbic este foarte des intalnit in fructe si legume proaspete. Dintre fructele din Romania, catina este cea mai bogata in Vitamina C, cu 2500 mg la suta de grame de fructe proaspete, urmata de maces 2000, ardei iute 80, capsuna 60, porocala 50, lamaia 40, spanac 30, pepene rosu 20, rosia 10, mar 6 si vanata 2.

Lipsa aportului de vitamina C conduce catre complicatii grave, instalarea scorbutului si chiar decesul. Scorbutul a fost descoperit la marinari si soldati care, pentru perioade foarte lungi de timp, nu consumau fructe si legume proaspete.

Carenta de vitamina C se descrie prin slabirea puterilor, dureri la incheieturi, pete negre si albastre pe piele, gingivite, gingii moi, sangerari ale gingiilor, subtierea smaltului dentar, rezistenta scazuta la infectii, cicatrizarea intarziata a ranilor, epistaxis (sangerari ale mucoasei nazale), aparitia de vanatai dupa traumatisme usoare, piele aspra, uscata, descuamata, par uscat, friabil, articulatii inflamate si dureroase, anemie, crestere in greutate prin incetinirea metabolismului.

Acidul ascorbic se distruge la temperatura inalta si in prezenta anumitor conservanti sau pesticide. Acesta se transforma prin oxidare in acid dehidroascorbic (metabolit inactiv). Legumele si fructele proaspete pasteurizate sau tratate chimic sau fierte au cantitati mai reduse de vitamina C.

Simptomele avitaminoizei C sunt considerate a fi boli moderne deoarece, desi, consumam fructe si legume proaspete care contin vitamina C, acestea nu aduc un aport suficient datorita conditiilor de procesare, transport si pastrare.

Doza minima zilnica a fost stabilita la 80 mg/zi. Pentru majoritatea cercetatorilor aceasta este foarte mica in raport cu cerintele organismului care uneori ajung si la cateva grame pe zi. Cu toate acestea valoarea de 80 este considerata a fi pragul critic sub care nu trebuie sa trecem.

Numeroasele beneficii aduse organismului au fost descrise in studii in care participantilor li se administrau cantitati de 3 pana la 18 grame zilnic.

Doza maxima pentru vitamina C nu exista. Asadar, nu are potential toxic, nici de acumulare deoarece vitamina C este solubila in apa. Surplusul este intotdeauna este eliminat prin urina. Toate efectele vitaminei C sunt dependente de doza. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat efectele sunt mai vizibile.

Pentru copii, vitamina C este indispensabila, deoarece este implicata in procesul natural de crestere si dezvoltare.

Ca antioxidant, vitamina C incetineste procesul natural de imbatranire si chiar poate face imbatranirea reversibila prin incetinierea biochimica a funtiei globulelor albe ale persoanelor varstnice.

Intr-un studiu realizat in SUA, doar 120 mg de Vitamina C pe zi timp de doua saptamani, au modificat raspunsul biochimic al globulelor albe ca al unor persoane tinere cu o varsta de 35 de ani, desi subiectii aveau varsta medie de 75 de ani.

Vitamina C este implicata in reactiile de oxidare celulara si impiedica apoptoza (moartea programata a celulelor). Aceste proprietati intarzie sau impiedica aparitia tumorilor, insa nu le poate vindeca.

De asemenea, este un aliat foarte puternic al sistemului imunitar. Vitamina C poate, prin diferite mecanisme, sa tina departe de organism bacteriile, fungii sau virusurile. Poate concentra globulele albe (limfocitele) in jurul agentului patogen pana cand acesta este distrus.

Acidul ascorbic este un acid organic de aciditate medie, insa in concentratii mari determina scaderea semnificativa a ph-ului mediului in care se afla. In stomac impiedica proliferarea agentilor patogeni ingerati odata cu alimentele, in vezica urinara determina stoparea aderarii la peretii vezicii a corpurilor straine, la nivelul cailor respiratorii, impiedica aderarea acestora la mucoasa, deci este un aliat foarte important impotriva recelilor.

Doze mai mari de vitamina C de pana la 5 grame pe zi maresc producatia de globule albe, actionand ca un antibiotic impotriva bacteriilor. De asemenea, nivelul de glutation (proteina prezenta frecvent in organism) din sange creste in prezenta vitaminei C. Aceasta proteina are rolul principal de detoxifiere la nivel hepatic.

Vitamina C sustine dezvoltarea tesutului conjunctiv si reduce aparitia bolilor cardiovasculare si moartea prematura sau subita. Aceasta proprietate a fost demonstrata experimental prin scaderea semnificativa cu 15-20% a incidentei acestor boli. Sustine lupta cu obezitatea si imbunatateste circulatia arteriala.

Vitamina C actioneaza la fel ca exercitiile fizice, insa in mod diferit. Miscarea intensifica circulatia si mareste cantitatea de oxigen transportata si astfel se intensifica metabolismul, iar organsimul este nevoit sa apeleze la depozitele de grasime pentru a le transforma in energia necesara antrenamentului fizic.

Vitamina C intensifica metabolismul prin proprietatile sale acide, usurand munca organismului de a transforma nutrientii in energie. Astfel se reduce timpul de digestie, aceasta se efectueaza corect si complet, sunt absorbite substantele nutritive, iar nutrientii partial metabolizati care devin toxici pentru organsim in timp sunt eliminati mai rapid.

Asadar exercitiile fizice impreuna cu vitamina C sustin lupta impotriva obezitatii si repezinta o combinatie sanatoasa pentru cei ce vor sa scape de kilogramele in plus.

Vitamina C sustine sanatatea pielii, parului si unghiilor dar si a articulatiilor. Sinteza normala de colagen depinde de reactia de hidroxilare a aminoacizilor prolina si lisina care dau nastere la hidroxiprolina si hidroxilisina. Aceste doua substante confera rezistenta fibrelor de colagen.

Aceasta reactie enzimatica are nevoie de acid ascorbic pentru a fi posibila. Datorita acestei proprietati pielea devine mai rezistenta, se cicatrizeaza mai usor in urma traumelor, parul si unghiile devin mai rezistente, iar articulatiile mai mobile.

In concluzie, Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine necesare vietii, iar aportul trebuie sa fie nelipsit din dieta.

Desi este prezenta in majoritatea legumelor si fructelor verzi doar proaspete, consumul acestora nu aduce intotdeauna aportul necesar de vitamina C.

Acidul ascorbic se transforma prin oxidare in acid dehidroascorbic (metabolit inactiv). Temperatura inalta conservantii si pesticidele, favorizeaza degradarea sa.

Vitamina C nu are stabilita doza maxima, deci poate fi ingerata in orice cantitate, deoarece surpulsul este eliminat. Orice mit ce incrimineaza posibile efece datorate surplusului nu poate fi probat. Singura atentionare este pentru persoanele care sufera de afectiuni gastrice sau ulcer.

Gustul sau acru poate fi considerat o senzatie neplacuta, motiv pentru care in anumite suplimente vitamina c este mascata prin esterificarea acidului ascorbic. In acest fel cantitatea de vitamina C absorbita de catre organism scade foarte mult, iar deesterificarea implica un efort suplimentar.

Vitamina C de la CosmoPharm® pastreaza gustul natural acru al vitaminei C si este disponibil in doua forme: cu aroma naturala de portocala si de lamaie.

farm. Mihai Spatau-Negura

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Vitamina C beneficii, #vitamina C doza maxima, #vitamina C sanatate , #vitamine