Cum suporti mai usor artrita

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 18:01
6807 citiri
Cum suporti mai usor artrita
Allofthai

Artrita este o boala care afecteaza sinovia (un lichid transparent, de culoare galbena, secretat in zona articulatiilor, care inlesneste alunecarea oaselor unele peste altele), producand o distrugere a cartilajului articular si o slabire a ligamentelor si tendoanelor articulatiei.

Aceasta poate fi ameliorata cu ajutorul unor medicamente si prin schimbari in stilul de viata, care sa presupuna un program de exercitii fizice si o alimentatie mai bogata mai ales in anumiti nutrienti.

Dupa cum arata rd.com, exista anumite suplimente care iti pot usura suferinta, daca te afli in acesta situatie.

1. Acizi grasi omega-3

Acestia nu opresc inaintarea bolii, insa amelioreaza simptomele, mai ales in privinta artritei reumatoide. Cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 sunt pestii grasi, cum ar fi somonul, tonul, macroul si crapul, dar substantele ce se gasesc si in seminte si nuci, leguminoase (fasole, mazare, soia) sau uleiul de rapita. Persoanele care sufera si de guta ar trebui insa sa evite pestele, deoarece agraveaza aceasta boala.

Legat de acizii grasi mai trebuie stiut nu numai ca este benefic pentru organism sa consumi ulei de rapita, dar si ca evitarea unor uleiuri vegetale care contini acizi grasi omega-6 ajuta, deoarece acestia, spre deosebire de cei omega-3, pot inrautati inflamatiile si, deci, durerea provocata de artrita.

2. Vitamina C

Unul dintre cei mai populari nutrienti, vitamina C, nu numai ca ajuta la cresterea productiei de colagen - o substanta cu rol important in functionarea corecta a articulatiilor, dar ajuta si la eliminarea radicalilor liberi din organism, acestia fiind distrugatori pentru articulatii si nu numai.

De preferat este sa consumi doze de vitamina C de cateva ori pe zi, nu doar o data. Asta deoarece substanta nu este stocata in organism, astfel ca, tot ce este surplus este eliminat.

De aceea ai nevoie de cantitati ingerate de mai multe ori pe zi, pentru a reface ceea ce a fost folosit. Citricele, ardeiul gras, pepenele, capsunele si brocoli sunt alimente bogate in vitamina C.

3. Vitamina D

Multe persoane care sufera de artrita au deficienta de vitamina D, despre care studiile realizate pana acum au aratat ca ajuta la protejarea articulatiilor, mai ales in cazul osteoartritei.

Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele. 10-15 minute de expunere la razele acestuia, de doua-trei ori pe saptamana, sunt suficiente pentru ca pielea sa sintetizeze cantitatea de vitamina D de care organismul are nevoie.

4. Vitamina E

Ca si vitamina C, aceasta protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, desi studiile arata ca este mai limitata in beneficii in ce priveste artrita decat vitaminele C si D.

Surse bogate in vitamina E sunt varza, sparanghelul, nucile, semintele. Cel mai bine este ca acestea sa fie consumate crude, deoarece prin fierbere se pierde cam o treime din cantitatea de vitamina E continuta. In acest caz poti insa sa pastrezi apa in care au fiert legumele si sa o folosesti la piureuri sau supe.

5. Vitamina B

Potrivit cercetarilor facute pana acum, vitamina B se numara printre nutrientii care lipsesc cel mai mult la persoanele bolnave de atrita. Spre exemplu, un studiu a scos la iveala faptul ca 90% dintre femei nu au suficienta vitamina B6.

Alimente care contin vitamina B sunt: spanacul, cerealele fortifiate, tonul, sardinele, sparanghelul, broccoli.

6. Calciu

Prea putin calciu mareste riscul de osteoporoza, o afectiune a oaselor care se agraveaza daca ai artrita reumatoida. Cea mai buna sursa de calciu o constituie lactatele.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#nutrienti care amelioreaza artrita, #sfaturi artrita, #ameliorare artrita, #vitamine bune artrita , #vitamine