Ghid rapid referitor la suplimentele de vitamine

Vineri, 20 Mai 2011, ora 07:00
3691 citiri
Ghid rapid referitor la suplimentele de vitamine
Foto: huffingtonpost

Cu atat de multe variante de suplimente vitaminice existente pe piata si cu atatea controverse care exista chiar si intre cercetatorii de renume, este foarte usor si logic sa fii derutat in privinta a ce sa iei, daca sa iei.

Si, cum se fac in continuare cercetari despre nutritie, vor aparea noi descoperiri in timp. Insa, conform Huffington Post, iata ce e bine sa stii despre suplimentele esentiale, din ce s-a descoperit pana acum.

1. Vitamina D

Aceasta vitamina ajuta la absorbtia calciului, fiind importanta pentru mineralizarea oaselor. O deficienta de vitamina D poate duce la inmuierea oaselor (si la copii si la adulti) si la osteoporoza la maturitate. In plus, multi specialisti considera vitamina D drept o protectie impotriva multor boli. Mai mult de 900 de gene folosesc aceasta vitamina, iar existenta ei intr-o cantitate insuficienta poate fi asociata cu un risc crescut de cancer, diabet, hipertensiune, boli de inima si obezitate.

Daca nu iei alt supliment vitaminic, unul cu vitamina D nu trebuie ignorat. Nivelul de vitamina D poate sa scada cu 50% chiar si la persoanele sanatoase din cauza unui aport redus din alimentatie si din cauza evitarii razelor solare. Iar grasimea din jurul taliei, care retine aceasta vitamina, face ca o cantitate mai mica din ea sa fie disponibila pentru corp (deci persoanele obeze pot avea probleme mai mari).

Doza corecta de luat zilnic depinde de valorile din sange. O cantitate de baza insa ar fi 1.000 de UI pe zi.

2. Ulei de peste

Acizii grasi omega-3, despre care se scrie foarte mult, sunt esentiali pentru functionarea creierului. In plus, au si proprietati antiinflamatoare, spre deosebire de acizii omega-6 despre care se crede ca provoaca inflamare.

In urma cu un secol, multe surse de omega-6, cum ar fi uleiurile din seminte de bumbac si din soia, nu existau. Astazi, acestea sunt frecvent intalnite in produsele procesate sau preambalate. Astfel, daca acum un secol raportul intre omega-6 si omega-3 era de aproximativ 2 la 1, estimari recente arata ca acesta a ajuns astazi la aproximativ 20 la 1, ceea ce demonstreaza cat de neechilibrata a devenit alimentatia noastra.

In plus, de hrana animalelor depinde raportul pe care il primim din alimentatie. Daca animalele sunt hranite cu iarba, primim un nivel ridicat de omega-3. Dar daca sunt hranite cu porumb sau grane, avem parte de un nivel ridicat de omega-6. Chiar si carnea organica si cea de pasare provin de la animale hranite cu porumb, astfel ca este si mai dificil sa consumi suficienti acizi omega-3 - in cazul in care nu mananci peste salbatic de cateva ori pe saptamana.

Cele trei tipuri de acizi grasi omega-3 sunt ALA, DHA si EPA. Numai o lingura cu seminte de in pe zi iti asigura necesarul de ALA. Cantitatile optime de DHA si EPA variaza insa in functie de varsta si starea de sanatate.

3. Multivitamine

De acestea s-ar putea sa nu ai nevoie, decat daca consumi sub 1.500 de calorii pe zi sau ai probleme medicale care necesita suplimente. Iata insa cateva sfaturi daca vrei sa iei multivitamine sau ai nevoie de acestea:

- cu exceptia femeilor aflate la varsta fertila sau insarcinate, suplimentarea fierului nu este necesara si poate creste riscul de boli cardiovasculare; barbatii de orice varsta si femeile care au peste 40 de ani ar trebui sa se asigure ca multivitaminele nu contin si fier.

- din moment ce majoritatea multivitaminelor contin cel putin 400 mcg de acid folic, este indicat sa le iei doar de trei ori pe saptamana, de asemenea cu exceptia femeilor gravide sau care vor sa ramana insarcinate; o supradozare de acid folic poate creste riscul de cancer colorectal, de san si de prostata.

Totodata, multi sunt ingrijorati ca nu au suficienta vitamina B12. Odata cu varsta, un supliment cu aceasta vitamina s-ar putea sa fie necesar din moment ce este absorbita in cantitati mai mici pe masura ce imbatranim.

Iar daca ai peste 60 de ani s-ar putea sa ai nevoie de suplimente cu calciu - 1.000-1.200 de mg pe zi, mai ales daca alimentatia ta nu este bogata in surse de calciu. S-a descoperit insa ca femeile care luau suplimente cu calciu aveau un risc crescut de boli de inima, astfel ca este important sa ceri parerea unui medic inainte de a lua suplimente.

Dincolo de toate aceste recomandari, esential este si sa tii minte ca, potrivit unor cercetari, cantitatile care depasesc anumite niveluri in ceea ce priveste vitaminele, pot provoca alte probleme.

Inca o data, cercetarile sunt controversate, insa, din ce se stie pana acum, suplimentele cu vitamina D si acizi omega-3 sunt necesare. In ceea ce priveste multivitaminele sau alte suplimente, trebuie sa tii cont de varsta si starea de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#suplimente alimentare, #ghid suplimente alimentare, #sfaturi suplimente alimentare , #vitamine