Nu exagera cu vitaminele - Afla cand pot fi ele periculoase

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 12:15
8967 citiri
Nu exagera cu vitaminele - Afla cand pot fi ele periculoase

Vitaminele sunt cele care energizeaza corpul, apara celulele de radicalii liberi si alte substante nocive din atmosfera, iti dau putere sa faci fata activitatilor zilnice si ajuta organele sa functioneze optim.

Tot ele sunt si cele care iti asigura un aspect fizic placut, piele, par si unghii stralucitoare si pline de viata. Cel mai bine este sa te feresti de suplimente si sa iti iei vitaminele din mancare, in mod natural. Potrivit msn, urmatoarele elemente sunt esentiale pentru a ramane sanatos. Ai grija, insa, caci in exces pot deveni periculoase. Iata cand se intampla asta:

Vitamina A

Vitamina A ajuta vederea si intareste sistemul imunitar, aproape la fel de mult precum vitamina C. Multe persoane primesc o cantitate suficienta din mancare, asa ca suplimentele ar putea duce la o supradoza, care ar putea afecta ficatul.

Daca racesti mai des decat ar fi normal, ia niste ulei din ficat de cod, acest truc fiind folosit de marinarii din trecut pentru a ramane sanatosi si a avea o vedere buna.

Alimente: ficat de pui, vita si porc, cartofi dulci, spanac, morcovi, napi, varza.

Vitamina B

Vitamina B creste nivelul energiei, te ajuta sa ai o stare buna de spirit si iti intareste sistemul imunitar. Pe etichetele multor suplimente de vitamina B se mentioneaza ca acestea te scapa de riduri si de oboseala, insa, din pacate, afirmatiile nu au acoperire stiintifica. In plus, daca faci exces de B9, iti creste riscul de cancer de prostata. Exceptie fac vegetarienii, care ar trebui sa ia suplimente de B12.

Alimente: carne de pui, oua, curcan, ton, somon, vita, linte, mazare, spanac si fasole neagra.

Vitamina C

Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C ajuta pielea sa ramana tanara, la fel ca si ligamentele si tendoanele din intregul corp. Doza zilnica recomandata este de 90 mg, dar daca dormi foarte putin si muncesti foarte mult poti ajunge si la 250-500 mg pe zi. Excesul te poate face sa ai arsuri de stomac.

Alimente: broccoli, varza de Bruxelles, portocale, grepfrut, rosii, ardei iute, napi si capsuni.

Vitamina D

Vitamina te protejeaza de depresii, cancer si boli de inima. Simptomele deficitului acestei vitamine includ oboseala si depresie. Multor persoane li se intampla acest lucru, mai ales pe perioada iernii, cand nu mai stau atat de mult la soare.

Totusi, suplimentele s-ar putea sa-ti faca mai mult rau decat bine, crescand riscul de cancer pancreatic si de prostata. In schimb, este bine sa ai grija de greutatea ta, caci daca slabesti intre 2 si 5 kilograme iti creste nivelul vitaminei D cu pana la 34 de procente.

Alimente: somon, sardine, branza, oua, ciuperci.

Vitamina E

Cu ajutorul vitaminei E ai o piele frumoasa, sanatoasa, dar vei fi protejat si de cancerul de vezica si de prostata. Suplimentele promit ca imbunatatesc calitatea spermei, dar studiile au demonstrat ca in exces pot duce chiar la marirea riscului de cancer pulmonar.

Alimente: oua, seminte de floarea soarelui, migdale, masline, spanac, cereale integrale.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#vitamine sanatate, #vitamine corp, #vitamine alimente, #vitamine mancare, #vitamine exces pericol, #suplimente periculoase , #vitamine