Nu lua vitamine dupa ureche, afla care sunt cantitatile optime!

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 12:21
12218 citiri
Nu lua vitamine dupa ureche, afla care sunt cantitatile optime!

Poti obtine intregul necesar de vitamine din farfurie, fara a fi nevoie sa treci pe la farmacie, cu conditia sa stii ce sa pui pe masa si in ce cantitati.

Cat de mult e prea mult si la ce iti folosesc toate aceste vitamine? Toate aceste informatii iti sunt deconspirate de RealSimple, care a stat de vorba cu specialistii pentru a afla raspunsurile.

Vitamina B6 si B12

Ce fac pentru organism: Complexul vitaminelor B, in special B6 si B12, ajuta sangele, nervii si sistemul imunitar sa functioneze optim. O deficienta de aceste vitamine reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima si atacul cerebral.

Cantitatea zilnica recomandata: 1,3 miligrame de B6 si 2,4 micrograme de B12.

Cele mai bune surse: B6 se gaseste din abundenta in cerealele integrale, banane, fasole, nuci, germeni de grau, carne de pui, peste. B12 se gaseste in carnea de vita, porc, pui, oua, peste si lactate.

Cum te asiguri ca obtii suficient: O ceasca de iaurt si o banana, 30 de grame de seminte de floarea-soarelui si 60 de grame de friptura de vita iti vor oferi necesarul de Vitamina B12 si B6. Cum B12 se gaseste numai in produse de origine animala, vegetarienii trebuie sa ia suplimente.

Vitamina C

Ce face pentru organism: Vitamina C este un antioxidant care lupta cu radicalii liberi ce actioneaza supra ADN-ului. Ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si creste nivelul colesterolului bun.

Cantitatea zilnica recomandata: 75 de miligrame, insa unii experti recomanda chiar 200 de miligrame. Cat despre "supradoze", mai ales cand esti racit, nu exista inca dovezi stiintifice cum ca ar dauna.

Cele mai bune surse: Sucul de citrice sau alte fructe, capsunile, fragutele, ardeii grasi rosii si verzi, varza de Bruxelles, broccoli si spanacul.

Cum te asiguri ca obtii suficient: o portocala iti asigura aproape tot necesarul zilnic de Vitamina C.

Calciu

Ce face pentru organism: Este esential pentru sanatatea oaselor si joaca un rol important in prevenirea osteoporozei.

Cantitatea zilnica recomandata: pana la 50 de ani, femeile ar trebui sa ia cel putin 1.000 de miligrame zilnic; dupa aceasta varsta, cantitatea optima este de peste 1.200 de miligrame. Organismul poate absorbi mai bine de 500 de miligrame de calciu o data, asa ca dozele mici sunt cea mai buna alegere.

Cele mai bune surse: Lactatele sunt produsele cele mai dense in calciu, insa cantitati mai mici pot fi gasite si in legume, mai ales cele verzi, cu frunze.

Cum te asiguri ca obtii suficient: O cana de lapte, o ceasca de iaurt, o cescuta de spanac gatit si o smochina ar trebui sa iti asigure cantitatea zilnica recomandata. Daca nu consumi lactate, cauta laptele de soia fortifiat cu calciu sau sucul de portocale fortifiat.

Vitamina D

Ce face pentru organism: Mareste absorbtia de calciu. Deficienta de Vitamina D poate duce la instalarea osteoporozei si este legata de cateva tipuri de cancer, de scleroza multipla, diabetul de tip I si alte boli cronice.

Cantitatea zilnica recomandata: 200 IU in cazul femeilor de pana la 50 de ani si 400 pana la 600 IU pentru cele de peste 50 de ani.

Cele mai bune surse: peste gras, precum tonul si somonul, dar si alimente fortifiate. Organismul produce Vitamina D cand este expus la lumina solara.

Cum te asiguri ca otii suficient: Daca nu ai implinit 50 de ani, 100 de grame de somon si doua cescute de lapte fortifiat ar trebui sa fie suficiente. 10 pana la 15 minute de expunere la soare, fara sa te fi dat in prealabil cu lotiune pentru plaja, de doua, trei ori pe saptamana, ar trebui sa fie suficiente.

Vitamina E

Ce face pentru organism: Principala sa functie este aceea de antioxidant. Studiile recente au aratat ca pastreaza sanatatea ochilor si previn instalarea Alzheimerului.

Cantitatea zilnica recomandata: in general, 22,5 IU, existand totusi controverse in legatura cu limita superioara. Cei mai multi sunt de acord ca nu trebuie sa se depaseasca 150 - 200 IU.

Cele mai bune surse: Avocado, ulei vegetal (de floarea-soarelui, de rapita, de masline), germeni de porumb, seminte de floarea-soarelui, migdale, nuci, alune etc.

Cum te asiguri ca obtii suficient: O cescuta de broccoli fiert si 60 de grame de migdale sau seminte de floarea-soarelui iti ofera Vitamina E de care ai nevoie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vitamine esentiale organismului, #necesar zilnic vitamine, #cantitate zilnica recomandata vitamine, #necesar zilnic Vitamina C, #Vitamina B beneficii, #Vitamina E necesar zilnic, #Vitamina D surse , #vitamine