Tot ce trebuie sa stii despre Vitamina A

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 11:35
12874 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre Vitamina A
Foto: Arhiva

Vitamina A este un supernutrient, care ofera numeroase beneficii si care joaca un rol important in prevenirea sau tratarea a zeci de probleme de sanatate, cum ar fi acneea, cataracta, osteo-artrita, psoriazisul, ulcerul sau varicele.

Vitamina A are un grup mare de compusi solubili (solubili in grasimi, dar insolubili in apa), care ajuta la o vedere mai buna, la cresterea oaselor, reproducere si crestere celulara, informeaza Regimes Maigir.

Exista doua tipuri de vitamina A, primul este derivat exclusiv din alimente de origine animala. Aceasta este absorbita ca retinol (forma cea mai utila pentru vitamina A) si esteri de retinol. Al doilea tip de vitamina A este cel al carotenoizilor din fructe si legume, care trebuie sa fie convertit de catre organism in retinol.

Exista peste 560 de carotenoizi in natura, dar organismul va absorbi mai putin de 10%. Unul dintre cei mai importanti carotenoizi este beta-carotenul, un nutrient important care poate preveni anumite boli, precum cancerul.

Vitamina A de origine animala poate fi obtinuta din alimente precum peste, ficat, unt, branza sau ou, iar cea din origine vegetala de la morcov, spanac, varza rosie, caise, piersici.

Cum poti consuma mai multa vitamina A?

- Evitand alcoolul, deoarece reduce rezervele de vitamina A in ficat.

- Manancand mai multe alimente grase: vitamina A are nevoie de grasimi pentru a fi absorbita si utilizata in organism.

- Consumati 5 portii de fructe sau legume pe zi. Chiar daca sunteti sau nu vegetarian, trebuie sa adoptati o dieta bogata in legume si fructe.

Prezenta in exces de vitamina A poate provoca urmatoarele efecte:

- Boli congenitale

- Reducerea densitatii osoase (care poate duce la osteoporoza),

- Pierderea parului

- Cresteri osoase

- Uscarea pielii sau descuamarea excesiva

- Tulburari ale sistemului nervos central.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Vitamina A, #beneficii vitamina A , #vitamine