Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vitamine esentiale pentru aparatul digestiv

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 13:49
10147 citiri
Vitamine esentiale pentru aparatul digestiv
Foto: webmd

Sanatatea aparatului digestiv si buna functionare a acestuia depind de anumite vitamine pe care organismul nu le poate produce, astfel ca trebuie sa le primeasca din surse alimentare sau din suplimente.

Mai exact, vitaminele care au un rol special in ceea ce priveste digestia sunt B, C si D. Iata, conform everydayhealth.com, cate ceva despre fiecare.

1. Complexul vitaminic B

Vitaminele care fac parte din acesta sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca pot fi stocate in celulele adipoase pentru a fi folosite ulterior. Este nevoie sa consumi alimente bogate in aceste vitamine, printre care se numara cereale integrale, fasole, fructe de mare, oua, lactate si legume cu frunze verzi sau sa iei si suplimente.

Cele mai importante vitamine din complexul B pentru sistemul digestiv sunt:

Acidul folic - este esential deoarece mai multe studii au aratat ca, daca se gaseste intr-o cantitate mai mare, poate sa reduca riscul de cancer de colon.

Vitamina B1 - cunoscuta si sub denumirea de tiamina, ajuta organismul sa transforme carbohidratii in energie si este importanta si in reglarea apetitului.

Vitamina B2 - cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, poate duce la umflarea limbii si a gurii daca este in cantitati mici in corp.

Vitamina B3 - este esentiala pentru multe functii ale aparatului digestiv, o cantitate insuficienta din aceasta vitamina, care mai este numita si niacina, putand provoca pelagra, o afectiune care se manifesta prin varsaturi severe si diaree.

Vitamina B6 - este foarte importanta in procesarea tuturor proteinelor pe care le consumi.

Biotina - ajuta sistemul digestiv sa produca colesterol si sa proceseze proteinele, carbohidratii si acizii grasi.

2. Vitamina C

Aceasta are un rol semnificativ in privinta sanatatii dintilor si gingiilor si, in plus, ajuta la absorbtia fierului. Surse naturale bogate in vitamina C sunt citricele, fructele cu boabe, rosiile, broccoli, cerealele fortifiate.

3. Vitamina D

Daca organismul tau nu beneficiaza de razele solare cel putin 15 minute in fiecare zi, ar trebui sa iei in considerare un supliment cu vitamina D. In ceea ce priveste sanatatea aparatului digestiv, aceasta este esentiala pentru a avea dinti mai rezistenti si, in plus, mai multe studii au aratat ca un nivel scazut din aceasta poate creste riscul de cancer de colon.

Surse alimentare de vitamina D sunt cerealele fortifiate, lactatele fortifiate, ouale, ficatul, somonul si tonul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vitamine aparatul digestiv, #vitamine sistemul digestiv, #vitamine necesare aparatului digestiv, #vitamine esentiale pentru sistemul digestiv , #vitamine