Vitaminele pot ucide

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 14:34
10956 citiri
Vitaminele pot ucide
Foto: Sanatate Bzi

Era o vreme cand, atat adultilor cat si copiilor, li se recomanda sa inceapa ziua cu o pastila de multivitamine, ca "nu strica". Cercetari mai noi au aratat insa ca vitaminele pot dauna, mai ales daca sunt administrate pe cale medicamentoasa.

Ca si la orice alt nutrient, organismul nostru este mai receptiv atunci cand il primeste direct din natura, decat sub forma de pastila. Sunt de preferat fructele sau legumele, care contin toate vitaminele de care avem nevoie, desi necesita o administrare mai indelungata, neavand efectul de soc al unui medicament, informeaza Factroom.

Supradozarea

In ce priveste supradozarea, aceasta se produce in principal prin natura respectivelor vitamine, care sunt de doua feluri: cele solubile in apa, cum sunt vitaminele C, B12 sau acidul folic, si cele solubile in grasimi cum sunt A,E sau K.

Supradozarea celor dintai este mai putin periculoasa, intrucat ele se elimina prin rinichi, dar supradozarea celor liposolubile ridica probleme, intrucat ele sunt absobite de tesutul adipos si se depoziteaza acolo.

Depozitarea in cantitati mari produce toxicitate, iar in cazuri extreme poate fi chiar fatala. Aceste vitamine trebuie administrate cu precautie si fara a depasi dozajul prescris.

Este de observat faptul ca, in cazul lor, chiar si consumul pe care naturala prin fruncte si legume trebuie tinut sub un anumit control. Consumul lor este binevenit numai in anumite limite, evitandu-se orice exces.

Medicii dau exemplul unor barbati care, consumand cantitati importante de vitamina E, isi maresc riscul de a face un cancer de prostata. De asemenea, administrarea in cantitati exagerate a vitaminei A accentueaza riscul cancerului pulmonar la fumatori.

In aceste conditii, se recomanda ca administrarea polivitaminelor, atat de populare altatata, sa nu se faca prin automedicatie, iar dozele sa nu depaseasca prescrierea medicala.

Dar cea mai inteleapta concluzie este ca vitaminele sa fie administrate de preferinta vreme mai indelungata din surse vegetale, decat cu efect rapid din surse medicamentoase.

Unde gasim vitaminele cautate

Iata cam pe unde le gasim, conform Proftnj:

  • Vitamina A - in morcovi, verdeturi, lapte, unt, ficat.
  • Vitamina D - in untura de somon sau de ton, uleiuri vegetale, galbenus.
  • Vitamina E - in uleiuri vegetale, germeni de grau, cereale.
  • Vitamina K - in varza, varza de Bruxelles, spanac, napi.
  • Vitamina B1 - in cereale complete, peste, carne slaba, drojdie, lapte, oua.
  • Vitamina B2 - in cereale integrale, legume verzi, carne slaba, drojdie, lapte oua.
  • Vitamina B3 - in drojdie de bere, maia de brutarie, ton, somon, sardine, orez integral, paine integrala.
  • Vitamina B5 - in drojdie de bere, organe de animale, galbenusuri, ciuperci, somon, orez integral.
  • Vitamina B6 - cereale complete, drojdie, carne, germeni de grau, banane, legume.
  • Vitamina B8 - drojdie, ficat, oua, avocado, ciuperci, caise, banane, somon, orez integral, carne rosie, paine integrala, fragi, rosii, fulgi de ovaz.
  • Vitamina B9 (acid folic) - drojdie, ficat, germeni de grau, spanac, oua, fenicul, branza, rosii, broccoli, fulgi de ovaz, banane, ovaz, ton, morcovi, carne rosie.
  • Vitamina B12 - peste, carne, lapte, ficat.
  • Vitamina H - galbenus, legume verzi, lapte, carne.
  • Vitamina C - citrice, fructe de padure, varza, cartofi, legume proaspete, rosii, kiwi, coacaze negre.
  • „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
    Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
    Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
    Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
    #vitamine vegetale, #automedicatie polivitamine, #vitamine legume, #vitamine fructe , #vitamine