USL declanseaza ofensiva la Bruxelles: Vom cere CE redactarea unui nou Raport pe Justitie

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 12:30
6848 citiri
USL declanseaza ofensiva la Bruxelles: Vom cere CE redactarea unui nou Raport pe Justitie
Foto: Flickr

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru anunta ca USL va initia demersuri in Parlamentul European (PE) pentru a fi adoptata o rezolutie prin care sa oblige Comisia Europeana (CE) sa redacteze un nou raport pe justitie pentru Romania, "corect si echilibrat".

Europarlamentarii PSD si cei ai PNL vor declansa in perioada urmatoare o serie de actiuni prin care spera sa determine, cu sprijinul celorlalte grupuri politice din PE, redactarea unui nou Raport pe Justitie.

Ramona Manescu ii cere oficial lui Barroso sa precizeze sursele raportului MCV

"Saptamana viitoare vom informa grupul socialist din PE ca elemente din continutul acestui raport sunt de-a dreptul neadevarate, altele sunt inacceptabile din punctul de vedere al valorilor Uniunii Europene, cum sunt acelea in care se cere Guvernului sau unor autoritati publice din Romania sa intervina sa limiteze libertatea presei.

Vom informa in legatura cu existenta unor informatii, a unor evaluari cel putin discutabile, dar in mod cert dezechilibrate, care arata ca sursele CE sunt fie surse nedemne de incredere, fie CE nu a dorit sau n-a vrut sau n-a putut sa discute cu toti factorii implicati. Eu as vrea, spre exemplu, sa aflu ca cineva de la CE a discutat cu structurile profesionale ale jurnalistilor romani, ca s-a intalnit macar accidental pe strada cu unul dintre jurnalistii romani prestigiosi, afirmati in acesti ani, care sa-i fi spus aceste lucruri din raport", a declarat Victor Bostinaru pentru Ziare.com.

Dupa ce ii vor convinge pe colegii socialisti, europarlamentarii PSD vor incerca sa obtina si sprijinul grupului ALDE, din care fac parte liberalii romani. Impreuna vor solicita posibilitatea de a face o declaratie in Parlamentul European, urmata de o dezbatere, in care sa sesizeze "lacunele" si evaluarile superficiale" din raport.

"In mod cert Comisia va trebui sa ne spuna care sunt acele elemente care stau la baza raportului. Care sunt factorii, actele, faptele, deciziile care au facut sa se ajunga la aceste concluzii si mai ales de ce Comisia nu a luat nota de actele guvernamentale care raspundeau solicitarilor Comisiei", a spus Bostinaru.

Corlatean: Regret ca nu am primit raportul MCV in avans, puteam sa facem corectii

Apoi, in urmatoarea etapa, socialistii si liberalii vor cauta sa atraga si alti europarlamentari pentru a reusi adoptarea unei rezolutii prin care sa oblige Comisia Europeana sa redacteze un nou raport, "tehnic, riguros, bazat pe fapte, fara trimiteri de natura politica".

"Vom solicita Comisiei sa redacteze un raport corect, echilibrat, bazat pe fapte si nu pe alegatii. Si cu atat mai mult, un raport care sa analizeze evolutiile din Romania prin dialogul cu toti actorii implicati, nu doar cu cineva care se duce la Bruxelles si isi spune o opinie care fatalmente este partizana.

Faptul ca din acest raport lipsesc pozitii oficiale ale Guvernului Romaniei este de-a dreptul inacceptabil. Guvernul Romaniei nu are cum sa lipseasca, sa nu existe in continutul acestui raport, pentru ca el este cel chemat, impreuna cu Parlamentul si alte institutii, sa remedieze unele dintre eventualele probleme care nu functioneaza bine. Din pacate nu e cazul aici, pentru ca sunt capitole bazate mai degraba pe alegatii", a anuntat europarlamentarul PSD.

Ponta, despre Raportul pe Justitie: Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie

Victor Bostinaru nu stie inca in cat timp se va ajunge la depunerea rezolutiei. "Va fi in functie de calendar. Este riscant sa ma hazardez acum intr-o evaluare, as prefera ca noi sa fim mai rigurosi decat Comisia Europeana in ce priveste aceste aspecte", a incheiat ironic Bostinaru.

Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), facut public miercuri la Bruxelles, este extrem de acid la adresa autoritatilor romane. Criticile oficialilor europeni vizeaza indepedenta sistemului judiciar si faptul ca politicienii cu probleme de integritate inca ocupa functii de ministru si de parlamentar.

Raportul mai consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri din partea unor trusturi de presa la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#europarlamentari USL raport MCV, #Bostinaru rezolutie raport MCV, #Bostinaru raport justitie , #stiri Victor Bostinaru
Comentarii
Poza Uniunea Satanisto Leninista
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Cică Dumnezeu înainte de a-i lua românului zilele, îi ia mințile.
Poza Antinomik
Antinomik
rank 5