11 ONG-uri ii cer lui Ciorbea sa reclame la CCR ordonanta privind alegerea presedintelui

Luni, 14 Iulie 2014, ora 20:30
3861 citiri
11 ONG-uri ii cer lui Ciorbea sa reclame la CCR ordonanta privind alegerea presedintelui

11 organizatii neguvernamentale i-au adresat o sesizare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, in care aduc argumente cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta care modifica legea alegerii presedintelui, cerandu-i sa o conteste la Curtea Constitutionala.

Principalele motive invocate in sesizare sunt incalcarea principiului securitatii juridice, absenta unei situatii extraordinare care sa justifice ordonanta de urgenta si afectarea drepturilor electorale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Semnatarii subliniaza, in primul rand, ca OUG nr.45/2014 a intrat in vigoare la data de 27 iunie si urmeaza sa produca efecte la alegerile prezidentiale din noiembrie, "adica peste mai putin de cinci luni, ceea ca ar contraveni principiului principiului securitatii juridice, instituit, implicit, de art.1 alin. (5) din Constitutie".

"Pentru aplicarea acestui principiu in legislatia electorala, Curtea constitutionala a statuat in jurisprudenta faptul ca o modificare legislativa nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrarii in vigoare, prin doua hotarari", se mai arata in scrisoarea adresata Avocatului Poporului, mentionandu-se Decizia CCR nr.51/25 ianuarie 2012 si Decizia nr.334/26 iunie 2013.

De asemenea, reprezentantii celor 11 ONG-uri reamintesc ca inclusiv Comisia de la Venetia recomanda ca legea electorala sa nu fie schimbata inainte de un an de la alegeri, sau cel putin nu prin ordonanta.

Al doilea argument invocat este acela ca "nu exista o situatie extraordinara, care sa justifice ordonanta de urgenta", deoarece "toate elementele prin care se justifica urgenta, enumerate in Nota de fundamentare, exista de mai mult de un an".

"Guvernul a avut posibilitatea declansarii procesului de modificare a Legii nr.370/2004 in timp util, astfel incat sa poata fi parcurse toate etapele dezbaterii publice si adoptarii in Parlament a unui proiect de lege", sustin semnatarii, care fac trimitere de data aceasta la Decizia nr.1.557 din 18 noiembrie 2009 a Curtii Constitutionale.

In al treilea rand, ONG-urile ii sesizeaza lui Victor Ciorbea faptul ca "ordonanta de urgenta afecteaza drepturile electorale", printre care dreptul de a vota si de a fi ales

Organizatiile semnatare ale sesizarii, printre care Grupul Autonom pentru Democratie Participativa - GADP, APADOR-CH, Expert Forum - EFOR, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - FDSC si Fundatia pentru o Societate Deschisa, ii reamintesc lui Victor Ciorbea ca Avocatul Poporului este singura institutie care poate sesiza CCR in cazul ordonantelor de urgenta.

Victor Ciorbea, bombardat cu sesizari legate de ordonantele de urgenta

OUG nr.45/2014 a fost contestata imediat dupa adoptarea ei de catre Guvernul Ponta de Cristian Diaconescu, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, care a sesizat Comisia de la Venetia reclamand faptul ca prin acest act normativ PMP nu va mai putea avea reprezentanti in Birourile Electorale, judetene si in cel central.

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

Pe de alta parte, Victor Ciorbea a primit mai multe sesizari, inclusiv de la presedintele Traian Basescu si PDL, prin care i s-au adus numeroase argumente pentru a sesiza CCR cu privire la modificarea legii Educatiei tot prin ordonanta de urgenta.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Pana la aceasta ora Victor Ciorbea nu a dat curs acestor solicitari.

De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului

Senatorul PNL Victor Ciorbea a fost numit Avocat al Poporului in urma cu doua luni, cu sustinerea PSD, in conditiile in care CCR a decis ca numirea lui de catre Parlament in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se facuse neconstitutional.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ciorbea ordonanta alegerea presedintelui, #sesizare Avocatul Poporului alegeri, #ONG Ciorbea ordonanta presedinte , #avocatul poporului