Ziare.com

Avocatul Poporului a sesizat CCR: E neconstitutional ca detinutilor sa le fie suspendat dreptul la vizite daca gresesc

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 19:30

   

Avocatul Poporului a sesizat CCR: E neconstitutional ca detinutilor sa le fie suspendat dreptul la vizite daca gresesc
Avocatul Poporului a sesizat, joi, la CCR articole din Legea privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate, sustinand ca "ingradirea dreptului la vizita afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare".

"Ingradirea dreptului de vizita (implicit suspendarea dreptului la vizita) afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, apreciind ca acestea sunt de natura a aduce atingere prevederilor constitutionale ale art. 11, art. 26 si art. 53 din Constitutie referitor la dreptul international si dreptul intern, dreptul la viata intima, familiala si privata, respectiv restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati, raportate la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale privitor la dreptul la respectarea vietii private si de familie, motivat de faptul ca nu pastreaza un just echilibru intre interesele concurente, anume: interesul statului in legatura cu ordinea publica, dar si interesul persoanei de a-i fi garantata viata intima, familiala si privata", se arata in comunicatul de presa transmis de Avocatul Poporului.

Purtatorul de cuvant al institutiei, Matei Virtosu, precizeaza, potrivit sursei citate, ca sesizarea are scopul de a pune in acord legislatia interna cu prevederile europene si internationale.

"Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Regulile penitenciare Europene si Ansamblul de reguli minime ale Natiunilor Unite privind tratamentul detinutilor stabilesc ca sanctiunile disciplinare sau masurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.

Cunoscand aceste tendinte europene si internationale, Avocatul Poporului isi exprima opinia ca includerea dreptului de a primi vizite in categoria drepturilor care pot fi ingradite si implicit aplicarea sanctiunii disciplinare constand in suspendarea dreptului la vizita afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare a persoanelor private de libertate", mai precizeaza documentul citat.

De asemenea, Avocatul Poporului sustine ca masura suspendarii dreptului la vizite a detinutului nu respecta principiul proportionalitatii.

"Avocatul Poporului considera ca, astfel cum este reglementata, masura suspendarii dreptului la vizite nu respecta principiul proportionalitatii, deoarece, in activitatea sa, desfasurata ca Mecanism pentru Prevenirea Torturii, a constatat ca sanctiunea constand in suspendarea dreptului de a primi vizite are o pondere foarte mare, in conditiile in care apare, in mod uzual, corelarea acesteia cu suspendarea altor drepturi).

Potrivit Principiului Proportionalitatii, orice masura luata trebuie sa fie adecvata - capabila in mod obiectiv sa duca la indeplinirea scopului, necesara - indispensabila pentru indeplinirea scopului si proportionala - justul echilibru intre interesele concrete pentru a fi corespunzatoare scopului urmarit.

Astfel, in vederea realizarii testului de proportionalitate, trebuie, mai intai, sa se stabileasca scopul urmarit de legiuitor prin masura criticata si daca acesta este unul legitim, intrucat testul de proportionalitate se va putea raporta doar la un scop legitim", se mai arata in comunicatul de presa transmis de Avocatul Poporului.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4282 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E neconstitutional ca detinutilor sa le fie suspendat dreptul la

vizite daca greșesc!
Si sa zică cineva ca storc silă Nu lucreaza :))))))
Pensii Speciale pentru TOTI Ciumetii Rosii...Obligatoriu !!

 

Ciorbea a inviat !

Traim decenii de impliniri marete
Traim decenii de spaga si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Traim decenii de intelept cuvint
Visam decenii traite in demnitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu totala imunitate
Visam decenii de mindru eroism

Timp biruitor de glorii si de dor
Noi iti vom urma cu toti chemarea ta
Iubit Cneaz de Belina
Timp de bucurii, al intregii Mafii
Poporu-ntreg si tara prin cintec te-or slavi

Din trecut in zbor, ramii nemuritor
In tot ce-am luat si tzarii am furat
Vis, sarbatoresc, pe plaiul romanesc
Poporu-ntreg si Mafia in cintec te slavesc

Refren:
Traim decenii de impliniri marete
Traim decenii de spaga si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Chiolhanuri si ospete
Traim decenii de intelept cuvint
Cu cumetria in vint
Visam decenii traite in demnitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu mult bacsis si imunitate
Visam decenii de mindru nepotism

Timp biruitor de glorii si de dor
Noi iti vom urma cu toti chemarea ta
Iubit bulibasa,
Cneaz de Belina
Timp de bucurii, al intregii Mafii
Poporu-ntreg si tara prin cintec te-or slavi

Ciumetii Rosiii si Slugile lor fac ABSOLUT tot

pentru Pușcăriași!

Incredibil

este că vă preocupă soarta deținuților... dar despre popor n-ai nimic de spus, avocatul lu pește?

 

Functia d-lui Ciorbea se numeste Avocatul Detinutilor?

Credeam ca d-lui este Avocatul Poporului (o parte infima din popor este, intr-adevar, alcatuita din detinuti, infractori, etc. etc., insa imi impun sa cred ca este o parte infima, de dezaprobat si nereprezentativa a poporului roman.
Drept concluzie, dl Ciorbea ar trebui sa cugete adinc si se rusineze profund.

 

...

uite ca mai traieste kilngonianul asta de chiorbea .. trecea anul si nu mai stia nimeni nimic de gainarul poporului daca nu dadea duma asta

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor