Avocatul Poporului e de acord cu ideea ca OUG sa poata fi atacate si de alte autoritati

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 14:38
3556 citiri
Avocatul Poporului e de acord cu ideea ca OUG sa poata fi atacate si de alte autoritati
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului a transmis, vineri, ca este de acord cu ideea ca ordonantele de urgenta ale Guvernului sa poata fi atacate in contencios constitutional si de catre alte autoritati.

Victor Ciorbea a transmis ca o astfel de posibilitate ar intari "functionarea democratica a institutiilor si implicit consolidarea statului de drept".

"Atat domnul Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, cat si domnul Klaus Iohanis, presedintele Romaniei, dar si unii reprezentanti ai administratiei locale au lansat, in ultimul timp, ideea ca atributia de control de constitutionalitate a ordonantelor de urgenta sa fie atribuita si altor institutii.

O spun cu fermitate, intotdeauna am militat si in continuare militez in favoarea unei asemenea posibilitati, care nu ar face decat sa intareasca functionarea democratica a institutiilor si implicit consolidarea statului de drept.

Desi aceasta idee a fost adusa spre dezbatere abia acum, eu am exprimat-o inca de la preluarea functiei de Avocat al Poporului, marturie stand numeroasele declaratii si interviuri in acest sens. Desigur, pentru a putea fi pusa in aplicare, este necesara modificarea Constitutiei", a sustinut Ciorbea.

Acesta a adaugat ca sunt false afirmatiile potrivit carora nu se implica in atacarea ordonantelor.

"In spatiul public au mai aparut si asertiuni, lansate pe unele portale media, referitoare la faptul ca nu atac ordonantele de urgenta, ba chiar ca nu as fi atacat celebra OUG nr. 13/2017.

Aceasta din urma asertiune este totalmente falsa, cat si vadit rauvoitoare. Avocatul Poporului a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a OUG in cauza, exceptie care a fost respinsa intrucat a devenit ulterior inadmisibila, ca urmare a abrogarii ordonantei de catre Guvern", a mai transmis Avocatul Poporului.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a avut, joi si vineri, consultari pe tema Justitiei cu partidele. Joi, seful statului a discutat azi cu reprezentantii PNL, USR, PMP, UDMR si cu grupul minoritatilor nationale, iar vineri cu PSD.

Iohannis, dupa prima runda de consultari pe referendum: Romanii au dreptul sa dea un raspuns acestui asalt al PSD asupra Justitiei

La finalul intalnirii cu Iohannis, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca sustine eliminarea ordonantelor de urgenta din legiferearea Guvernului, cu exceptia situatiilor de criza, catastrofa sau razboi.

"Rezultatul referendumului este previzibil. Nimeni nu va alege sa existe penali in functii publice. Noi suntem mai severi. Credem ca institutia OUG din Constitutie trebuie eliminata.

Nu trebuie OUG in niciun domeniu. Aceste ordonante au creat pagube asupra statului si societatii. Aceasta legiferare a Guvernului trebuie eliminata, cu exceptia cazului de crize sau razboi", a declarat Kelemen Hunor.

In plus, Klaus Iohannis a anuntat pe 1 aprilie ca va adresa Parlamentului o noua consultare care largeste aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face "mai eficient si mai puternic".

Seful statului a spus ca cele doua teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes national care urmeaza sa fie puse in discutie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie si interzicerea ordonantelor de urgenta ale Guvernului in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Avocatul Poporului OUG atacate , #avocatul poporului
Comentarii
Poza Firea
Firea
rank 1
Ciorbica nu mai e de partea #freeDracnea?
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Ete-te dom'le !?!?Dece sa vina altii , matale dece esti pus acolo ?