Ziare.com

Avocatul Poporului precizeaza ca si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CCR

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 21:51

   

Avocatul Poporului precizeaza ca si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CCR
Avocatul Poporului anunta ca si-a delegat atributiile unuia dintre adjuncti, dar sunt exceptate de la delegare atributiile referitoare la sesizarea Curtii Constitutionale.

Reprezentantii institutiei sustin ca aceasta exceptare este prevazuta intr-o decizie a CCR care prevede ca "Avocatul Poporului are exclusivitatea in privinta deciziei de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate, parte a independentei institutionale si functionale de care acesta se bucura".

"Institutia Avocatul Poporului este o autoritate publica unipersonala, autonoma si independenta", mai spune Avocatul Poporului.

"Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului (pe care il anexam prezentului comunicat) au fost delegate unele din atributiile acestuia catre un adjunct al Avocatului Poporului", au anuntat, joi seara, printr-un comunicat de presa reprezentantii Avocatului Poporului.


Potrivit acestora, s-au exceptat de la delegare, printre altele, atributiile potrivit carora Avocatul Poporului:
"h) poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora;
i) poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;

k) angajeaza salariatii institutiei Avocatul Poporului si exercita dreptul de autoritate disciplinara asupra acestora;
m) poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ;
n) poate formula cereri de chemare in judecata ori plangeri penale si poate reprezenta in fata instantei de judecata minorul, atunci cand acesta a fost victima a violentei fizice sau psihice din partea parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal, a abuzului, violentei si exploatarii sexuale, a exploatarii prin munca, a traficului de fiinte umane, a neglijarii si exploatarii, precum si a oricarei forme de violenta asupra copilului, prevazute si sanctionate de legislatia interna si internationala la care Romania este parte".

De asemenea, s-au exceptat de la delegare atributiile conform carora "a) prezinta celor doua Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; b) semneaza rapoartele, (...) obiectiile si exceptiile de neconstitutionalitate, recomandarile (...); c) aproba statul de functii si fisa postului pentru personalul din institutie; e)numeste, promoveaza, elibereaza din functie personalul, potrivit dispozitiilor legale; f) aproba trecerea personalului dintr-un departament in altul; g) aproba deplasarile personalului in strainatate".

"Delegarea atributiilor in perioada concediului de odihna este o institutie juridica permisa de prevederile art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicata, potrivit carora Avocatul Poporului poate delega exercitarea acestor atributii adjunctilor sai sau unor persoane cu functii de conducere din cadrul institutiei. Dispozitiile art. 15 alin. (1) lit. h) si i) si ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicata, se interpreteaza in lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curtii Constitutionale, care a retinut ca << Avocatul Poporului are exclusivitatea in privinta deciziei de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate, parte a independentei institutionale si functionale de care acesta se bucura (...) >> ", se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, incepand cu anul 2014, in acord cu aspectele retinute in Decizia nr. 336/2013 a Curtii Constitutionale, s-a exceptat, in mod consecvent, delegarea atributiilor privind sesizarea Curtii Constitutionale.

"Prin urmare, facand aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 si a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-mentionate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atributiile referitoare la sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora si nici pe cea de sesizare directa cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

Avocatul Poporului considera ca decizia de a nu delega atributiile in materia controlului de constitutionalitate al legilor si ordonantelor pe calea obiectiei si a exceptiei de neconstitutionalitate este justificata si de faptul ca institutia Avocatul Poporului este o autoritate publica unipersonala, autonoma si independenta", se mai arata in document.USR, PNL si Parchetul General au solicitat Avicatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 92/ 2018 privind modificarea legilor Justitiei. Victor Ciorbea este, insa, in concediu pana in 30 octombrie.

Citeste si Avocatul Poporului solicita informatii suplimentare Guvernului si MJ privind Ordonanta lui Toader


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3157 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E clar

Cand ticalosul asta este in concediu, e bolnav, se scarpina la vrej sau in nas, Romania efectiv nu are Avocat al Poporului.
In restul timpului, il pune Draknea pe Ciorbea'n fereastra, sa incaseze pensia speciala, salariul special si sa creada lumea ca avem Avocatul Poporului...

 

si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CC

Deci avocatul dușmanilor poporului lucrează doar cand vor mușchii lui. Nu are nici o legătură cu doleanțele poporului. Punct.
Iar pe trantorul ăsta și liota de trepăduși ce freacă menta sub oblăduirea lui, ii plătim noi toți și incă ii plătim regește...
Greu găsești nesimțire și lipsă de respect mai mare ca asta.

In suburbia mea e un centru de reciclare care.....

e mult mai bine organizat decit biroul Avocatului Poporului.

Poate sa-l duc pe Avocatul Poporului la ei pentru un schimb de experienta. Pe banii mei, bineinteles.

@matanpzd: "pe banii mei bineinteles"

Cu banii primiti din prestatia ta pe ziarecom nu te recicleaza nimeni nici pe tine degrabaduhanitorule.

Acu o vreme circula o snoava:

Ciorbea va aduce voua
Un carnat si doua oua.

Asa ca serviti de la ciorbea dragilor.
Daca si ciorbea a ajuns sa dea la strungareatza rezistentzilor inseamna ca a-ti ajuns de zama pluii.

Ai dreptate: este cu adevarat clar!

Acum stim de ce acest fsn-ist-o securist care a distrus PNTCD, are o datorie asa mare la banca de sute de mii de euro.
Banii sunt investiti in studiile si locatia copilului de pe continentul american.
Deci cu banii cetatenilor isi rezolva propriul interes si tot odata isi pregateste locul de refugiu in caz de revolta proletara. El primeste in acelas timp pensie speciala si salariu, iar muritorii in asteptarea maririlor de pensii si salarii!
Curat murdar, o tu Caragiale ne privesti cu tristete si din infinitul nemuritor!

Romani trebuie sa fie un popor foarte rabdator

Sa vezi unul ca Ametitul Poporului ca Porkarul penal Draknea sau ca Putorel si sa nu reactionezi!!!
majoritatea nu sunt constienti ce se intampla sau lasi sau nepasatori de toata situati!
Nu este normal sa stai in fata latrinei 3 si sa mergi linistit la culcare cu asa elemente la conducere!
Va Meritati Soarta!

 

akbaru: "Nu este normal sa stai in fata latrinei 3 ....."

Ai dreptate muiahedinule, vom parasi latrina 3 si vom schimba pe canalu ala ireal si fetid care colecteaza toate scursorile fecaloid menajere din romanika.

#unitiluptam justitiasalvam


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor