Avocatul Poporului precizeaza ca si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CCR

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 21:51
5558 citiri
Avocatul Poporului precizeaza ca si-a delegat atributiile unui adjunct, dar acesta nu poate sesiza CCR
Foto: CCR/ Arhiva site

Avocatul Poporului anunta ca si-a delegat atributiile unuia dintre adjuncti, dar sunt exceptate de la delegare atributiile referitoare la sesizarea Curtii Constitutionale.

Reprezentantii institutiei sustin ca aceasta exceptare este prevazuta intr-o decizie a CCR care prevede ca "Avocatul Poporului are exclusivitatea in privinta deciziei de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate, parte a independentei institutionale si functionale de care acesta se bucura".

"Institutia Avocatul Poporului este o autoritate publica unipersonala, autonoma si independenta", mai spune Avocatul Poporului.

"Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului (pe care il anexam prezentului comunicat) au fost delegate unele din atributiile acestuia catre un adjunct al Avocatului Poporului", au anuntat, joi seara, printr-un comunicat de presa reprezentantii Avocatului Poporului.

Potrivit acestora, s-au exceptat de la delegare, printre altele, atributiile potrivit carora Avocatul Poporului:

"h) poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora;

i) poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor;

k) angajeaza salariatii institutiei Avocatul Poporului si exercita dreptul de autoritate disciplinara asupra acestora;

m) poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ;

n) poate formula cereri de chemare in judecata ori plangeri penale si poate reprezenta in fata instantei de judecata minorul, atunci cand acesta a fost victima a violentei fizice sau psihice din partea parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal, a abuzului, violentei si exploatarii sexuale, a exploatarii prin munca, a traficului de fiinte umane, a neglijarii si exploatarii, precum si a oricarei forme de violenta asupra copilului, prevazute si sanctionate de legislatia interna si internationala la care Romania este parte".

De asemenea, s-au exceptat de la delegare atributiile conform carora "a) prezinta celor doua Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; b) semneaza rapoartele, (...) obiectiile si exceptiile de neconstitutionalitate, recomandarile (...); c) aproba statul de functii si fisa postului pentru personalul din institutie; e)numeste, promoveaza, elibereaza din functie personalul, potrivit dispozitiilor legale; f) aproba trecerea personalului dintr-un departament in altul; g) aproba deplasarile personalului in strainatate".

"Delegarea atributiilor in perioada concediului de odihna este o institutie juridica permisa de prevederile art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicata, potrivit carora Avocatul Poporului poate delega exercitarea acestor atributii adjunctilor sai sau unor persoane cu functii de conducere din cadrul institutiei. Dispozitiile art. 15 alin. (1) lit. h) si i) si ale alin. (3) din Legea nr. 35/1997, republicata, se interpreteaza in lumina considerentelor Deciziei nr. 336/2013 a Curtii Constitutionale, care a retinut ca << Avocatul Poporului are exclusivitatea in privinta deciziei de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate, parte a independentei institutionale si functionale de care acesta se bucura (...) >> ", se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, incepand cu anul 2014, in acord cu aspectele retinute in Decizia nr. 336/2013 a Curtii Constitutionale, s-a exceptat, in mod consecvent, delegarea atributiilor privind sesizarea Curtii Constitutionale.

"Prin urmare, facand aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 si a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-mentionate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atributiile referitoare la sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora si nici pe cea de sesizare directa cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

Avocatul Poporului considera ca decizia de a nu delega atributiile in materia controlului de constitutionalitate al legilor si ordonantelor pe calea obiectiei si a exceptiei de neconstitutionalitate este justificata si de faptul ca institutia Avocatul Poporului este o autoritate publica unipersonala, autonoma si independenta", se mai arata in document.

USR, PNL si Parchetul General au solicitat Avicatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 92/ 2018 privind modificarea legilor Justitiei. Victor Ciorbea este, insa, in concediu pana in 30 octombrie.

Citeste si Avocatul Poporului solicita informatii suplimentare Guvernului si MJ privind Ordonanta lui Toader

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#avocatul poporului OUG legile justitiei, #avocatul poporului concediu , #avocatul poporului