Ciorbea ataca ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala UPDATE Iata ce contine sesizarea

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 17:00
27305 citiri
Ciorbea ataca ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala UPDATE Iata ce contine sesizarea
Foto: Digi 24 TV

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache.

Victor Ciorbea a precizat ca a luat decizia dupa ce a verificat precedentul invocat de presedintele Klaus Iohannis la discutia avuta zilele trecute si a analizat cu atentie scrisoarea transmisa joi seara de Parchetul General prin care i s-a cerut sa sesizeze CCR.

"Am avut in vedere si acest document, unele idei au fost preluate chiar in textul exceptiei, pe celelalte nu am reusit sa le examinam, dar am atasat documentul la exceptia propriu-zisa.

Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala", a declarat Avocatul Poporului, prezentand cateva dintre aspectele contestate la CCR.

Victor Ciorbea a explicat ca s-a inselat, miercuri dimineata, cand a sustinut, initial, ca nu poate sesiza CCR pentru ca ordonanta nu intra in vigoare decat peste 10 zile.

"Am dat raspunsul la intrebare inainte de a fi in posesia Monitorului Oficial si de a verifica daca exista precedente. Ii multumesc dl presedinte pentru precizarea facuta. Verificand si prevederile OUG, am constatat ca avem in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica aceasta exceptie", s-a justificat Ciorbea.

Ce contine sesizarea lui Ciorbea la CCR

Printre aspectele sesizate la CCR, Victor Ciorbea a mentionat "neindeplinirea existentei urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta".

Avocatul Poporului citeaza decizii ale CCR in care se arata ca Guvernul poate adopta OUG dar "trebuie sa demonstreze si faptul ca masurile in cauza nu sufereau amanare, practic, ca nu exista vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit in vederea evitarii rapide a consecintelor negative avute in vedere".

Pe de alta parte, in sesizare se mai arata ca Parchetul General a precizat, in scrisoarea trimisa miercuri seara, ca decizia CCR prin care se cere modificarea art. 336 din Codul Penal, invocata de Guvern, "este deja aplicata in mod unitar de catre politie, parchete si instante, astfel incat decizia nu a creat in practica judiciara o situatie cu caracter extraordinar care sa impiedice infaptuirea justitiei".

Totodata, el a mentionat ca in nota de fundamentare a ordonantei a fost invocata necesitatea implementarii unei directive a Comisiei Europene, insa termenul este de 1 aprilie 2018, prin urmare "este suficient timp" ca acest lucru sa fie facut pana atunci.

De asemenea, Victor Ciorbea a subliniat si "cateva chestiuni care vizeaza abuzul in serviciu mult discutat", cum ar fi faptul ca in ordonanta "se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la 'vatamarea grava, certa' a unei persoane fizice sau juridice", dar "Guvernul nu defineste in cuprinsul OUG ce inseamna aceasta vatamare grava".

"Prin urmare, apare inca un element de imprevizibilitate, de incertitudine. Este un prim motiv", a punctat Victor Ciorbea.

Un alt argument invocat in sesizarea adresata CCR se refera la faptul ca "in OUG se spune ca suntem in prezenta abuzului in serviciu doar cand avem de-a face cu o incalcare a legii 'stricto sensu', adica doar lege sau OUG".

"Din diverse decizii ale CCR reiese in mod clar ca trebuie avuta in vedere acceptiunea larga 'lato sensu' a notiunii de lege, deci si acele incalcari ale dispozitiilor unor hotarari de guvern, ordine de ministri, hotarari de Consilii Judetene, Municipale, locale etc, care reprezinta acte normative, lege in sens larg. (...)

A limita abuzul in serviciu numai la incalcari aduse legii, proiecte si ordonante, si a nu ne referi la celelalte acte normative, inseamna a scoate de sub incidenta legii penale activitatea aproape intregii administratii din Romania", a subliniat Avocatul Poporului.

In ceea ce priveste pragul de 200.000 de lei introdus prin OUG, Avocatul Poporului a apreciat ca limita valorica introdusa "excede motivelor invocate in preambulul ordonantei".

De asemenea, Avocatul Poporului mentioneaza o decizie mai veche a CCR prin care se arata explicit ca "orice masura care tine de politica penala trebuie realizata printr-o norma penala de drept substantial clara, transparenta, neechivoca si asumata expres de Parlament".

La acelasi capitol, se mai arata ca, "in contextul actual, in care statul roman este angajat in lupta impotriva unor fapte care infrang valorile sociale privind integritatea, cinstea si raspunderea functionarilor publici, dezincriminarea unor asemenea fapte nu este o optiune de politica penala adecvata".

In plus, prin eliminarea abuzului in serviciu din sfera actelor care privesc emiterea, adoptarea, aprobarea si semnarea actelor, infractiunea este propriu-zis lipsita de continut, se mai arata in sesizare, si, de asemenea, "se instituie premisele unui tratament discriminatoriu", incalcandu-se astfel Constitutia care prevede ca "toti cetatenii sunt egali in fata legii".

De asemenea, Avocatul Poporului a mai apreciat ca articolul referitor la limitarea depunerii denuntului la termenul de 6 luni, "textul propus are carente de ordin constitutional", de fundamentare, de tehnica legislativa si de corelare cu alte dispozitii procedurale.

Victor Ciorbea a precizat inca o data ca nu a reusit sa examineze toate argumentele invocate in scrisoarea primita de la Ministerul Public si pe o parte din ele le-a acceptat, iar in cazul altora a decis ca "nu e cazul" sa fie preluate.

"Intreaga scrisoare am anexat-o la exceptia noastra si am rugat CCR sa le aiba in vedere la examinare", a precizat el.

Intrebat daca are un mesaj pentru sutele de mii de protestatari din strada, Victor Ciorbea a raspuns: "Domnita, sunt sensibil la orice fel de critici si sunt deschis la orice fel de critici".

In sesizarea adresata CCR, Avocatul Poporului sustine ca OUG privind Justitia e neconstitutionala in integralitate "prin lipsa justificarilor reale privind urgenta actului".

Astfel, Victor Ciorbea spune ca, din analizele institutiei sale, exista critici atat extrinseci (referitoare la forma OUG), cat si intrinseci (referitoare la prevederile ei). Criticile extrinseci o fac neconstitutionala in integralitate.

Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ciorbea sesizeaza CCR, #Ciorbea CCR ordonanta Iordache , #avocatul poporului