Pensie speciala si pentru Avocatul Poporului, a decis Parlamentul

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 20:34
11337 citiri
Pensie speciala si pentru Avocatul Poporului, a decis Parlamentul
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat, luni, un proiect legislativ pentru modificarea Legii privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, care prevede ca persoana care se afla la conducerea institutiei va primi pensie speciala, care poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, precum si pentru modificarea art.16 alin. (3) si (4) din Legea nr.8/2016 privind infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, a fost adoptata in plenul Senatului cu 94 de voturi "pentru" si 13 abtineri.

"Avocatul Poporului, precum si persoanele care au exercitat functia de Avocat al Poporului, indeplinind conditiile de numire prevazute pentru judecatori la Curtea Constitutionala, la data pensionarii sau recalcularii pensiei anterior acordate, beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor CCR, potrivit art 71 (2) din Legea nr 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, republicata, cu modificarile ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilita poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare", se arata in proiectul de lege adoptat de Senat.

De asemenea, potrivit initiativei adoptate, "pensia de serviciu a Avocatului Poporului se cumuleaza in raport cu indemnizatia judecatorilor CCR si se impoziteaza potrivit legii".

Articolul 71 din legea privind organizarea CCR prevede: "Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi.

Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale. Pensia de serviciu se recalculeaza, la cerere, prin adaugarea vechimii dobandite in functia de judecator dupa data stabilirii acesteia. In ipoteza in care calitatea de pensionar a fost dobandita inainte de intrarea in exercitiul mandatului, pensia aflata in plata se recalculeaza potrivit prevederilor alin. (1) ".

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 13 iunie, Senatul avand rol de for decizional in acest caz. Legea urmeaza sa ajunga la presedintele Romaniei pentru promulgare.

In varsta de 63 de ani, Victor Ciorbea a fost votat de majoritatea detinuta de PSD in Parlament pentru functia de Avocat al Poporului in mai 2014, mandatul sau fiind de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data.

Rolul fundamental al Avocatului Poporului este acela de a apara drepturile si libertatile cetatenesti in raport cu autoritatile publice si mai ales in raport cu cele executive.

Demisia lui Victor Ciorbea a fost ceruta in strada de protestatarii #Rezist din cauza pozitiilor adoptate de acesta in timpul unor crize importante, cum ar fi ordonanta de urgenta 13 sau Revolutia fiscala.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Victor Ciorbea pensie speciala, #Avocatul Poporului Pensie speciala PSD , #avocatul poporului