Ziua in care Avocatul Poporului s-a transformat in avocatul domnului Dragnea

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 20:29
18283 citiri
Ziua in care Avocatul Poporului s-a transformat in avocatul domnului Dragnea
Foto: Arhiva Ziare.com

Victor Ciorbea a facut primul pas pentru a deveni un Avocat al Poporului memorabil, dar nu in sens pozitiv.

Printr-o sesizare adresata Curtii Constitutionale, incearca sa-l scape pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, de efectele prevederii legii 90 din 2001, cea care interzice unei persoane condamnate penal definitiv sa ocupe functia de ministru.

"Prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate ale legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat", se arata in motivarea scrisa de Victor Ciorbea si trimisa Curtii Constitutionale.

Dar acest gest al lui Victor Ciorbea de a implica institutia Avocatului Poporului in operatiunea de spalare a lui Liviu Dragnea este unul riscant. La scurt timp dupa ce a sesizat CCR, presedintele Klaus Iohannis, prin purtatorul de cuvant, a reactionat:

"Rolul Avocatului Poporului, conform articolului 58, alineatul 1 din Constitutia Romaniei, este acela de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice".

Aceasta referire la Constitutie reprezinta o amenintare subtila a lui Klaus Iohannis, care ii transmite lui Victor Ciorbea ca exista posibilitatea de a se afla in afara legii prin aceasta sesizare.

In acest moment, un cetatean poate face o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva lui Victor Ciorbea. Trebuie probat faptul ca exista o legatura directa intre actul realizat de Victor Ciorbea si interesul personal al lui Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis se pozitioneaza ca aparator al Constitutiei

In reactia presedintelui, realizata prin vocea purtatorului de cuvant, se face referire si la faptul ca: "rolul presedintelui Romaniei e sa atraga atentia atunci cand exista astfel de semnale negative in spatiul public. Este rolul presedintelui sa vegheze la respectarea Constitutiei si la modul in care interactioneaza institutiile statului.

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat la sesizarea facuta de Victor Ciorbea - Foto: Presidency.ro

Sub aspectul respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, se pot ascunde astfel de demersuri care au in spatele lor un beneficiar unic. Este clar ca nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Constitutiei, care a fost clar timp de 16 ani, ci cu totul alte interese. Sa ne gandim la context, sa ne gandim si la discutiile politice din aceasta perioada si sa tragem cu totii concluziile si mai ales sa ne gandim cu totii, ca romani, daca situatia asta ar fi favorabila daca un text al Constitutiei care face ca in spatiul public, in functiile publice, sa nu ajunga persoane condamnate penal, daca este in beneficiul cetateanului sa fie modificat acest proiect de lege".

E usor de observat faptul ca presedintele Klaus Iohannis pune accent pe raporturile dintre Victor Ciorbea si interesul lui Liviu Dragnea, facand referire la faptul ca legea e in vigoare de 16 ani si nimeni nu s-a gandit sa o schimbe.

La scurt timp de la reactia Presedintiei, cel vizat de demersul Avocatului Poporului a declarat ca: "Este foarte posibil ca eu sa devin, incet, incet, o obsesie pentru acel palat. In schimb, ce am vazut azi, sper sa nu mai vad, o presiune nepermisa asupra judecatorilor CCR, si, de asemenea, o presiune pe Avocatul Poporului, pe de alta parte".

Din aceasta luare de pozitie se poate observa ca exista o apropiere pe acest subiect intre Liviu Dragnea si Victor Ciorbea, primul nu incearca in niciun fel sa demonteze argumentele presedintelui, ci doar spune ca seful statului face presiuni asupra Curtii Constitutionale si asupra Avocatului Poporului.

Din aceeasi declaratie, se mai observa si faptul ca Liviu Dragnea nu se simte stanjenit de sesizarea facuta de Victor Ciorbea, aproband-o tacit.

Modificarea care poate distruge institutia cazierului judiciar

De exemplu, daca Curtea Constitutionala ar desfiinta legea 90/2001, pe cale de consecinta s-ar pune si problema dizolvarii institutiei cazierului judiciar, reglementata de legea 290 din 2004.

Salvarea lui Liviu Dragnea ar putea avea consecinte nebanuite pentru sistemul legislativ din Romania - Foto: Ziare.com

La ce ar mai folosi evidenta persoanelor care au savarsit fapte penale daca acestea si-au ispasit pedeapsa cu inchisoare sau cu suspendare? Care ar mai fi rostul cazierului judiciar, daca nicio alta institutie fie ea publica, fie privata, nu l-ar mai cere si nu l-ar considera o conditie necesara pentru a ocupa anumite posturi?

Intr-o astfel de situatie, o persoana condamnata definitiv pentru piromanie ar avea drum liber sa ocupe un post de pompier la o rafinarie, un criminal care si-a executat pedeapsa poate fi angajat politist si un pedofil ar putea cere sa-si reocupe postul de profesor de sport la scoala generala.

In spiritul sesizarii facute de Victor Ciorbea, pedofilul cu pedeapsa executata poate fi reangajat fara nicio problema exact in pozitia pe care o detinea la momentul savarsirii infractiunii.

Vad ca, in goana dupa putere, Liviu Dragnea e dispus sa sacrifice tot, chiar si o institutie cum e cea a Avocatului Poporului, una care ar trebui sa-i apere pe oameni de abuzurile statului, dar care a fost transformata sub conducerea lui Victor Ciorbea intr-o masina de spalat politicieni corupti.

Victor Ciorbea a castigat in anul 1996 pozitia de primar al Bucurestiului, fiind sustinut de Conventia Democratica din Romania. In toamna aceluiasi an, devine prim-ministru al Guvernului format din CDR si Partidul Democrat, condus la acea vreme de Petre Roman. Dupa doi ani in fruntea Guvernului, demisioneaza in urma unui atac al lui Traian Basescu, ministru al Transporturilor la acea vreme.

De atunci, steaua politica a lui Victor Ciorbea a apus odata cu cea a Partidului National Taranesc al carui membru a fost. In 2012 este ales senator pe listele USL, reprezentand PNL, iar in 2014 devine Avocat al Poporului, la propunerea lui Victor Ponta, cu sprijinul PSD.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Klaus Iohannis Curtea Constitutionala, #Victor Ciorbea sesizare CCR, #Liviu Dragnea obsesie palat , #avocatul poporului