Bursa zvonurilor: Misu Negritoiu sau Victor Ciorbea, propusi pentru sefia ASF

Marti, 25 Martie 2014, ora 17:07
2544 citiri
Bursa zvonurilor: Misu Negritoiu sau Victor Ciorbea, propusi pentru sefia ASF
Foto: bancherul.ro

Misu Negritoiu ar putea fi urmatorul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in locul lui Dan Radu Rusanu, actualmente arestat preventiv in dosarul Carpatica. O alta numire, pe un post de membru neexecutiv, ar putea fi senatorul Victor Ciorbea, potrivit informatiilor care au aparut in presa.

Misu Negritoiu, presedinte al ING Bank in ultimii sase ani, ar fi propunerea avuta in vedere de premierul Victor Ponta, conform B1 TV. Potrivit aceleiasi surse, si Victor Ciorbea ar urma sa renunte la mandatul de senator PNL pentru a fi numit membru neexecutiv al ASF.

Propunerile urmeaza sa fie facute publice saptamana aceasta pentru ca acestea sa fie votate in cadrul plenului Parlamentului, saptamana vitoare, dupa audierile din comisiile de specialitate.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va prezenta propunerea pentru conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce va avea o discutie cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, programata pentru miercuri dimineata.

Intrebat pe cine sustine la presedintia ASF si daca Misu Negritoiu este o varianta, Ponta a raspuns: "Urmeaza sa am o discutie azi sau maine cu guvernatorul BNR, domnul Isarescu, si marti (martea viitoare, n.red.) grupurile PSD, UNPR, PC si UDMR vom avea o propunere comuna".

ASF a fost zguduita ultimele doua luni de scandalul dosarului "Carpatica", instrumentat de DNA, care a dus la arestarea fostului presedinte al institutiei, Dan Radu Rusanu, acuzat de constituirea unui grup infractional si complicitate la abuz in serviciu.

Intreaga conducere a ASF, asteptata la DNA

In acelasi dosar este urmarit penal si fostul director ASF Laura Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu. Laura Chitoiu este acuzata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii DNA spun ca Rusanu a constituit un grup infractional organizat la care au aderat mai multi subordonati ai acestuia si milionarul Ilie Carabulea, patronul "Carpatica Asig", scopul urmarit fiind protejarea intereselor acestei societati.

Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, urmarit penal in dosarul ASF

Una dintre cele mai grave acuzatii este de initiere a unei Ordonante de Urgenta in care au fost introduse conditii speciale pentru membrii Consiliului ASF, conditii ce nu puteau fi indeplinite de vicepresedintele Daniel Tudor. Ordonanta a fost promovata de Daniel Chitoiu si adoptata de Guvern in doar 24 de ore, fara acordul Consiliului Legislativ si al Ministerului Justitiei, acesta din urma fiind obtinut ulterior.

Ancheta a devenit din ce in ce mai ampla, ultimul nume implicat in cercetarile DNA fiind Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase si director al unei societati de asigurari, care a fost interceptat in timp ce negocia voturi cu vicepresedintele ASF Corneliu Moldoveanu. Amandoi sunt in acest moment urmariti penal de DNA, in dosarul in care Dan Radu Rusanu a fost arestat preventiv.

Daianu (ASF): Primele vor fi returnate de colegii mei. Mandatele noastre sunt la dispozitia Parlamentului

Un alt scandal legat de ASF a fost cel al salariilor personalului si ale conducerii, care a dus la returnarea la bonusurile si primele primite in 2013. Vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a promis ca intreaga conducere isi va reduce benevol cu 30% salariile si ca primele de vacanta si cele de sfarsit de an obtinute in 2013 vor fi returnate statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Misu Negritoiu presedinte ASF Victor Ciorbea, #Negritoiu Ciorbea propuneri ASF, #Negritoiu Ciorbea numire ASF Ponta , #stiri Victor Ciorbea