PDL: Victor Ciorbea a fost numit ilegal in ASF! Cum numara Ciorbea cei 9 ani ceruti de lege

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:45
10568 citiri
PDL: Victor Ciorbea a fost numit ilegal in ASF! Cum numara Ciorbea cei 9 ani ceruti de lege
Foto: bancherul.ro

Victor Ciorbea a fost votat, marti, de Parlament ca membru neexecutiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dar experienta sa profesionala ridica mari semne de intrebare tinand cont de conditiile impuse de lege pentru aceasta numire.

Este vorba despre ordonanta de urgenta 94/2013, care prevede la art. 9, alin. 2 ca membrii ASF trebuie "sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor (...) ".

Din CV-ul lui Victor Ciorbea postat pe site-ul PNL, similar cu cel aflat pe site-ul Senatului, reiese ca acesta a fost, rand pe rand, judecator, asistent universitar neremunerat la Facultatea de Drept Bucuresti, procuror, asistent si Lector Universitar la Facultatea de Drept Bucuresti, lider sindical, premier, primar al Capitalei, avocat si, din 2012, si senator.

De asemenea, in declaratiile de avere si de interese postate pe site-ul Senatului nu apare nicaieri ca Victor Ciorbea ar fi activat in ultimii doi ani in domeniile cerute de lege.

Cu toate acestea, senatorul liberal si-a castigat in Parlament dreptul de a fi membru al ASF obtinand 326 de voturi pentru si 16 impotriva, PDL parasind sedinta de plen in semn de protest.

Mai mult, PDL a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la aceasta numire, considerand-o ilegala.

Andreea Paul: De ce nu respecta prevederile legale cineva care se reclama un om de drept?

"Am pregatit o sesizare adresata Curtii Constitutionale pe care o depune PDL astazi, referitoare la numirea ilegala a domnului Victor Ciorbea la ASF. Este regretabil ca PNL nu a inteles absolut nimic din erorile trecutului, facute prin numirea lui Dan Radu Rusanu la ASF si prin comandarea unei ordonante de urgenta mulate pe interesele de grup si personale ale acestuia.

Astazi, Dan Radu Rusanu este in atentia Parchetului. Din pacate, Victor Ciorbea, un alt liberal fara experienta si pregatirea profesionala necesara, impusa de lege, ajunge in cadrul personalului neexecutiv al ASF", a declarat prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul pentru Ziare.com.

Aceasta a subliniat faptul ca numirea lui Victor Ciorbea incalca prevederile legii.

"In cadrul audierilor din comisie, la intrebarea pe care i-am adresat-o legat de ce il recomanda pentru aceasta pozitie si de ce nu respecta prevederile legale cineva care se reclama un om de drept, dansul mi-a raspuns ca are in experienta dansului 4 ani petrecuti ca procuror si ca a fost cadru universitar. Nu are nicio legatura cu experienta necesara in domeniul pietei de capital, al asigurarilor sau al pensiilor private, piete pe care ASF are atributii de reglementare si control", ne-a mai declarat deputatul PDL.

In plus, aceasta a subliniat parerea sa ca PNL si PSD distrug in acest fel credibilitatea ASF, un "barometru" pentru investitorii straini.

"PNL impreuna cu PSD, PC si UDMR distrug credibilitatea ASF. ASF este institutia barometru in ceea ce priveste increderea in economia romaneasca, in pietele financiare, iar politizarea continua si deprofesionalizarea ASF este ghidata de catre putere, care iata ca functioneaza cand interesele o cer: PSD-PNL-PC-UDMR. PNL nu a fost in Opozitie cu ocazia numirilor la ASF. Cand e vorba de fripturism politic, PNL este la masa PSD", a mai spus prim-vicepresedintele PDL.

Intrebata de ce crede ca a fost numit Victor Ciorbea in ASF, cata vreme nu este unul dintre cei mai importanti lideri ai partidului sau, Andreea Paul a comentat spunand ca senatorul si-a dorit un loc eligibil pe lista PNL pentru europarlamentare, dar nu l-a obtinut.

"Nu a reusit sa obtina acest loc si si-a negociat numirea la ASF. Problema este ca politicienii PSD si PNL nici nu cunosc si nici nu se implica in problemele reale ale economiei, ci aleg, in continuare, prin politizare sa distruga Autoritatea de Supraveghere Financiara, adica increderea investitorilor in economia romaneasca.

Mai grav, salariile in ASF sunt nejustificat de mari. Salariul presedintelui ASF este de circa 14.000 de euro pe luna (in decembrie a fost de 30.000 de euro cu primele aferente) in timp ce omologul sau polonez are un salariu de 3.700 de euro pe luna, in conditiile in care piata financiara romaneasca supravegheata este de 17 ori mai mica decat cea poloneza", a mai adaugat deputatul PDL.

In aceste conditii, Andreea Paul spune ca PDL avea obligatia sa sesizeze Curtea Constitutionala si sa arate opiniei publice ca "puterea, majoritatea parlamentara, nu respecta legile pe care acelasi parlament le-a adoptat".

"Si atunci, cum sa respecte romanii legile?", a intrebat retoric aceasta.

Ce spun PNL si PSD

Contactat de Ziare.com, Eugen Nicolaescu (PNL), presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor si coleg de partid cu Victor Ciorbea, a declarat: "Nu am participat la aceasta sedinta, asa ca nu va pot da referinte".

In schimb, presedintele Comisiei de buget, finante din Senat, Cosmin Nicula (PSD), ne-a explicat ca numirea lui Victor Ciorbea respecta legea pentru ca in biografia acestuia figureaza ca a fost profesor universitar in domeniul financiar.

"Le recomand celor care contesta sa citeasca art. 9 alin 2, si sa vada ca acolo scrie foarte clar ca trebuie sa aibe 9 ani de experienta de la terminarea studiilor in sectorul financiar, in institutii financiare nonbancare. Domnia sa cred ca se incadreaza cu experienta de 9 ani in sistemul financiar", ne-a declarat acesta.

Intrebat la ce anume se refera, senatorul PSD a raspuns ca Victor Ciorbea a fost profesor.

"Profesor, acolo unde a predat, din ce am vazut in CV-ul domniei sale. Unde a predat si preda in continuare drept financiar", a explicat senatorul PSD, intrebat fiind la ce se refera cand spune ca Victor Ciorbea a lucrat intr-o institutie financiara nebancara.

Dan Suciu: Domnul Ciorbea nu are experienta necesara

Analistul economic Dan Suciu s-a aratat surprins de argumentele invocate in favoarea sa de Victor Ciorbea, precum si de votul dat in Parlament.

"Eu nu stiu ce experienta are domnul Ciorbea pe acest subiect, pentru ca nu a lucrat in sectorul financiar si nici in sectorul financiar nebancar, nu a lucrat pe piata de asigurari, nu a lucrat in supravegherea de pensii sau in sectorul de pensii. Deci, din punctul acesta de vedere interpretarea stricta a legii e clara: Nu are aceasta experienta.

Am vazut si eu declaratiile domnului Ciorbea de ieri din Parlament, cand i-a fost adresata aceasta intrebare si pot sa spun ca a fost destul de ciudata afirmatia domniei sale, potrivit careia il recomanda notele obtinute in facultate la materiile respective. Am citit aceasta declaratie cu surprindere si cred ca nici nu mai merita comentat. Pare evident ca avem o numire politica si nu una de competenta. Am avut o numire politica, a domnului Rusanu, cu o alta numire politica, a domnului Ciorbea. Vom vedea daca sesizarea la Curtea Constitutionala are succes", a declarat Dan Suciu pentru Ziare.com.

Cum a numarat Victor Ciorbea cei 9 ani ceruti de lege

Conform site-ului stiripesurse.ro, nici macar Victor Ciorbea nu a putut preciza foarte clar, la audierile din comisii, care sunt cei 9 ani de experienta pe care ii cere legea.

"Am fost singurul sef de promotie in 45 de ani de comunism cu 10 pe linie la Facultatile de Drept si de Stiinte sociale fara sa fiu membru de partid. Asta inseamna ca notele nu le-am obtinut pentru activitate politica si am avut nota maxima si la drept financiar, si la legislatia economica privind relatiile economic-financiare administrative si contractual dintre unitatile socialiste si respectiv la contracte speciale privind asigurari si reasigurari.

Am urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de drept din Bucuresti, iarasi cu summa cum laude si apoi am fost cadru didactic la Facultatea de drept, dar daca nu vreti sa-mi luati in considerare perioada cat am fost cadru didactic, va rog sa o luati pe cea in care 4 ani am fost procuror in Parchetul general in Directia de cauze civile si am pus concluzii la instanta suprema in litigiile dintre unitatile socialiste, care vizau de multe ori sute de milioane de lei sau miliarde lei la valoarea de atunci, plus cei 8 ani de administrare, de gestionare, nemijlocita, ca principal responsabil, a averii sindicatelor, a doua avere a tarii, al averii patrimoniului Capitalei si respectiv patrimoniului statului roman. In total, oricum s-ar face calculele, depasesc cu mult cifra aceasta de 9", a argumentat Victor Ciorbea in fata colegilor sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Ciorbea ASF lege, #sesizare PDL Ciorbea ASF , #stiri Victor Ciorbea