Iuscenko compara acordul cu Rusia pentru gaz cu Pactul Ribbentrop - Molotov

Marti, 10 Februarie 2009, ora 19:40
1447 citiri
Iuscenko compara acordul cu Rusia pentru gaz cu Pactul Ribbentrop - Molotov

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a calificat marti acordurile negociate de premierul sau, Iulia Timosenko, pentru livrarile de gaz rusesc si discutiile pentru un imprumut acordat Moscovei drept la fel de perfide ca Pactul Ribbentrop - Molotov, din 1939.

Premierul Iulia Timosenko a respins acuzatiile si a subliniat ca a actionat pentru a apara interesele nationale, informeaza NewsIn citand Reuters.

Iuscenko si Timosenko au fost aliati in timpul Revolutiei Portocalii din 2004, in urma carora fortele prooccidentale au ajuns la putere, dar cei doi au avut mai multe conflicte ulterior. Disputele lor au devenit foarte puternice in special dupa ce Timosenko a fost numita pentru a doua oara in functia de premier, in 2007.

Presedintele, care s-a adresat Consiliului National de Securitate si Aparare, a spus ca atat acordul care a permis reluarea livrarilor de gaz catre Europa, dupa o suspendare de doua saptamani, cat si discutiile pentru obtinerea unui imprumut de cinci miliarde de dolari din partea Moscovei pun in pericol interesele ucrainene.

Anterior, Iuscenko a denuntat acordul privind gazul, dar le-a dat asigurari liderilor din Uniunea Europeana - care se tem ca noi dispute ar putea antrena noi suspendari ale livrarilor de gaz - ca nu i se va opune.

"Cel mai dificil lucru de spus, atat din punct de vedere moral, cat si psihologic, este ca in spatele acestor doua acorduri se ascunde, practic, un nou Pact Ribbentrop-Molotov", a spus seful statului.

El a facut referire la pactul incheiat in 1939 intre URSS si Germania nazista, prin care Adolf Hitler si Iosif Stalin au impartit Europa de Est.

Iuscenko a afirmat marti ca acordul privind gazul, care obliga Ucraina sa cumpere 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual de la Rusia - initial cu o reducere de 20% fata de pretul de pe piata europeana - este "cel mai amenintator lucru" pentru Kiev.

Timosenko, si ea prezenta la reuniunea Consiliului National de Securitate si Aparare, a replicat: "Tot ceea ce a spus presedintele este fals". Ulterior, ea a declarat pentru presa ca seful statului actioneaza numai pentru a mentine companiile de intermediere, eliminate prin acord. Ea a avertizat ca va trimite in justitie o eventuala decizie a consiliului de a respinge acordul.

Deciziile Consiliului National de Securitate si Aparare au, teoretic, forta de lege, dar in ultimii ani aceste hotarari au fost aplicate numai partial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Victor Iuscenko, #Iulia Timosenko, #acord gaz Rusia, #Pactul Ribbentrop Molotov , #Iulia Timosenko