Fostul ministru Negrescu s-a dus la TV sa-si explice demisia. Ce spune despre MCV si suveranitatea in relatia cu UE

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 22:08
8325 citiri
Fostul ministru Negrescu s-a dus la TV sa-si explice demisia. Ce spune despre MCV si suveranitatea in relatia cu UE
Foto: Arhiva Facebook/Victor Negrescu

Fostul ministru delegat al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a fost invitat joi seara intr-o emisiune televizata, prima dupa ce si-a dat demisia din Guvern, gest invaluit in mister, despre care multi au spus ca, de fapt, a fost mai mult o demitere.

Desi ideea de a merge la TV a fost fix pentru a explica de ce si-a dat demisia, Negrescu a ocolit toate intrebarile directe ale moderatorului Digi24 si s-a ferit sa spuna ceva concret despre colegii din PSD si atitudinea lor fata de el si fata de UE, dupa raportul extrem de dur al MCV.

Intrebat daca e adevarat ca, la ultima sedinta de guvern, premierul Viorica Dancila l-a anuntat ca o parte din atributiile sale vor fi preluate de Eugen Teodorovici si alta de Rovana Plumb, Victor Negrescu a replicat doar ca: "A fost o sedinta de guvern la capitolul confidential si nu pot sa vorbesc despre toate aceste aspecte".

In schimb, a sustinut ca atributiile sale ca ministru delegat pentru Afaceri Europene sunt limitate, iar dupa un an si jumatate de lucru, "probabil s-a considerat ca este bine ca tot ceea ce inseamna parte de dosare europene sa fie oarecum impartite catre alti colegi".

"Ce pot sa spun este ca in Guvernul Romaniei avem un singur ministru delegat, cel pentru Afaceri Europene, care deja are atributii limitate. Pentru a putea indeplini acel rol, acel ministru trebuie sa foloseasca toate responsabilitatile pe care le are si sa poata gestiona pe mai departe dosarele europene. Lucru pe care l-am facut timp de un an si jumatate si probabil s-a considerat ca este bine ca tot ceea ce inseamna parte de dosare europene sa fie oarecum impartite catre alti colegi.

A fost o decizie. Eu respect decizia care a fost luata, dar, de asemenea, sunt un om care are principii, valori care sunt cunoscute si vreau sa le duc mai departe. Probabil ca peste 14 ani, cand vom avea iar presedintia, o sa pot sa fiu activ, o sa am doar 47 de ani si imi doresc sa pot sa fac acest lucru, avand aceste principii pe mai departe", a fost incercarea lui Victor Negrescu de a explica ce s-a intamplat.

Fostul ministru a subliniat ca plecarea din Guvern nu l-a suparat, insa nici nu a spus clar de ce a preferat sa isi dea demisia.

"In primul rand nu m-am suparat, nu este un demers impotriva cuiva, este un demers constructiv. De fapt, eu imi doresc o Romanie puternica in UE. Si pentru asta trebuie sa respectam cutumele, principiile europene. Asta am facut pe durata mandatului meu si am considerat oportun sa pot sa fac acest lucru pe mai departe.

Din nefericire, ca urmare a discutiilor purtate, am ajuns la concluzia ca nu mai pot exercita mandatul la acelasi nivel ca si pana atunci", a afirmat Negrescu, fara alte detalii lamuritoare.

"Eu nu vorbesc despre persoane"

Moderatorul a vrut sa stie daca premierul Dancila si ceilalti ministri aveau o alta optiune decat a sa, referitor la relatia cu UE, dar nu a aflat mai nimic:

"Eu nu vorbesc despre persoane, nu vorbesc despre colegii din Guvern. Am anumite standarde profesionale si incerc sa imi fac treaba cat mai bine. Asta am incercat sa fac si atunci. Ca urmare a discutiilor purtate si in ultima sedinta de guvern la care am participat, am considerat ca nu mai pot face lucrurile la fel de bine ca si pana atunci.

Probabil ca altcineva va fi capabil sa continue munca deja initiata. Sa termine proiectele care in mare masura erau antamate. Cred ca este mai bine ca de acum incolo sa faca acest lucru o alta persoana".

Moderatorul l-a intrebat pe Negrescu de ce i-au fost impartite atributiile, dar nici aici nu a obtinut un raspuns clar:

"Cred ca mai departe tine de decizia organizatorica a echipei guvernamentale. Eu stiu doar ca dupa discutiile purtate, colegii mei, cu totii, inclusiv cu doamna premier, inclusiv presedintele PSD, au spus ca eu am depus o munca importanta, au fost multumiti de activitatea mea. Le multumesc pentru cuvintele pe care le-au adresat vis a vis de activitatea mea ministeriala".

Intrebat transant daca a plecat de bunavoie sau a fost dat afara, Negrescu a spus ca "si-a pus mandatul la dispozitia primului ministru".

Apoi a revenit la discursul formei fara fond: "Este vorba despre convingeri ca exista anumite responsabilitati pe care fiecare le are si ca trebuie sa am mai departe acele atributii. Este important ca la nivelul unui guvern sa formam cu totii o echipa. Cel putin un an si jumatate m-am simtit ca parte a unei echipe. Ca urmare a discutiilor purtate, am simtit ca este oportun sa revin la partid".

Cum e cu suveranitatea si e MCV obligatoriu de aplicat?

Cat despre reactia liderilor PSD la raportul MCV si atacurile la Comisia Europeana, Victor Negrescu sustine ca el nu da lectii, mai ales sefei sale de la Guvern, Viorica Dancila.

"Eu nu dau lectii (...) Fiecare are dreptul sa aiba propria optiune politica. Suveranitatea in interiorul UE inseamna in primul rand sa-ti exerciti atributiile ca si stat in limita competentelor pe care le ai conform tratatelor UE. Da, o parte din suveranitate se duce catre UE si o parte catre autoritatile locale (...) Suveranitate, subsidiaritate sunt mai multe concepte si chiar sunt puse in prim plan de presedintia Austriei", a precizat Negrescu, care sustine ca el cunoaste aceste concepte, dar nu a avut niciodata de gand sa le explice si celorlalti pesedisti, care acuza UE ca ne taie din suveranitate in materia legislatiei pe Justitie.

Intrebat daca liderii PSD au inteles despre ce vorba, Negrescu a replicat: "Cred ca e vorba despre optiuni politice si le exprima ca atare."

Intrebat daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, nici aici Negrescu nu a dat un raspuns transant:

"Recomandarile MCV sunt necesare pentru Romania si noi ar trebui sa le facem pentru noi, nu ca ne spune cineva. Obligatia este putin neclara. Este un document oficial, nu exista consecinte imediate pentru nerespectarea acelor lucruri".

Negrescu nu a putut raspunde nici macar la intrebarea daca isi doreste sa revina in Parlamentul European, vizand un loc pe lista PSD la alegerile din mai 2019.

In final, fostul ministru s-a autodeclarat curajos si onorabil:

"Punerea mandatului la dispozitia primului ministru reprezinta un act de curaj si un demers de onoare (...) Este un act de curaj pentru ca am aratat ca oamenii nu stau in functii pentru a face treaba. Eu voi continua sa muncesc, dar nu trebuie sa ai functii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Negrescu demisie , #ministrul Afacerilor Europene