Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piturca si-a jucat prost cea mai importanta carte (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 23:31
6309 citiri
Piturca si-a jucat prost cea mai importanta carte (Opinii)
Foto: Gazeta Sporturilor

Cunoscut si recunoscut ca un impatimit al jocurilor de noroc, selectionerul Victor Piturca si-a jucat foarte prost cea mai importanta carte la echipa nationala.

Tehnicianul in varsta de 58 de ani este cel mai bun selectioner pe care l-a avut Romania dupa Iordanescu, cel putin din punct de vedere al rezultatelor. Totusi, el este si unul dintre cei mai putin apreciati antrenori pe care i-a avut reprezentativa "tricolora".

Poate parea paradoxal, insa nu putini sunt cei care ar saluta plecarea selectionerului care a dus Romania la ultimele doua turnee finale si care are sanse extrem de mari sa ne califice nationala si la Euro 2016. Stilul de joc centrat pe siguranta defensiva, "fixatiile" pe jucatori mediocri, convocati parca doar de dragul convocarilor, atitudinea superiara sau scandalurile sunt lucruri care au contribuit la valul de antipatie care il inconjoara pe Piturca.

Asta desi fosti selectioneri care se bucura de aprecierea microbistilor au avut rezultate mult, mult mai slabe decat Piturca.

El si-a inceput al treilea mandat la echipa nationala cu o controversa uriasa, primind un contract "in alb" pentru preliminariile Mondialului brazilian, avand ca unic obiectiv calificarea la Euro 2016. Proverbialul sau noroc a fost adus in discutie atunci cand "tricolorii" au fost repartizati in cea mai usoara grupa din cea mai abordabila campanie de calificare. Iar primele partide ne-au aratat ca cele mai puternice contracandidate din aceasta grupa oricum facila, Grecia si Ungaria, sunt doar niste umbre ale echipelor de acum un an sau doi.

Avand absolut totul de partea sa, inclusiv o victorie chinuita, dar victorie, la Atena, Victor Piturca alege sa negocieze preluarea unei echipe de club. Si nu orice echipa, ci una din Arabia Saudita care se mai si confrunta cu mari probleme de ordin financiar.

E drept ca salariul oferit era unul mai mult decat tentant, cinci milioane de dolari pentru doi ani de contract, insa trebuie spuns ca Piti nu este unul dintre oamenii saraci din Romania. Dimpotriva chiar. Iar intelegerea cu FRF ii aduce in jur de jumatate de milion de euro pe an, bonusul de calificare la Euro 2016 fiind de aproximativ 800 de mii de euro. Sume deloc de neglijat, care fac ca propunerea arabilor sa nu mai para de nerefuzat.

Chiar si in aceste conditii, selectionerul incearca sa obtina rezilierea contractului sau cu Federatia pentru o aventura incerta in zona Golfului, iar cand federalii ii transmit ca sunt de acord cu plecarea sa, doar ca solicita plata despagubirilor trecute in contract, Piturca ia foc.

In conferinta de presa in care si-a anuntat ramanerea pe banca primei reprezentative, selectionerul a afirmat cat se poate de clar ca face acest lucru doar pentru ca nu a primit mai multi bani din partea sauditilor. Ba chiar specifica, sa inteleaga toata lumea, ca va pleca fara sa se uite inapoi daca arabii vor reveni cu o propunere care sa-l multumeasca.

O asemenea atitudine este greu, daca nu chiar imposibil de inteles. Omul care reclama, in aceeasi conferinta de presa, faptul ca nu este apreciat ne spune extrem de direct ca, pentru el, nationala este optiunea de rezerva si ca ne va lasa cu ochii in soare cu prima ocazie!

Ori cu acest tip de discurs nu este greu pentru nimeni sa isi dea seama de ce selectionerul nu e chiar mister popularitate, in ciuda rezultatelor apreciabile.

Victor Piturca avea sansa, poate unica, de a califica nationala la al treilea turneu final si de a-si reabilita imaginea in fata iubitorilor fotbalului romanesc, readucand pe linia de plutire, si chiar mai sus, o reprezentativa iesita din Top 50 FIFA in mandatul lui Lucescu cel mic. Iar dupa Euro, avand o cota mult mai mare decat in prezent, putea negocia in liniste si fara clauze ascunse in contract cu orice echipa araba. Echipa care i-ar fi oferit, fara indoiala, mai multi bani decat acum.

Dar el si-a jucat foarte prost aceasta carte si a "reusit" sa strice aproape tot: i-a infuriat pe microbisti, si i-a pus in cap pe cei de la FRF si i-a facut pe arabi sa se gandeasca de doua ori inainte de a mai negocia cu el.

Cacealmaua pe care incercat-o, povestea cu arabii putand fi, foarte usor, o portita de iesire in cazul unui rezultat nefavorabil in Grecia, s-a intors impotriva lui, iar jocul pare pierdut, chiar daca la urmatoarea mana ar avea o chinta roiala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Piturca oferta arabi, #Piturca nationala arabi, #Piturca FRF nationala , #nationala