Ultima cacealma a lui Piturca (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 22:52
5652 citiri
Ultima cacealma a lui Piturca (Opinii)

Nationala Romaniei va disputa, peste doar cateva zile, cele mai importante doua meciuri - barajul cu Grecia - din ultimii ani. Totusi, selectionerul Victor Piturca pare ca n-a scapat de patima jocurilor de noroc si incearca o cacealma. Ultima, daca nu-i iese.

Inainte de toate trebuie spus ca Piturca este un selectioner care merita toate laudele. A calificat nationala, el stie cum, la doua Campionate Europene si este, iata, foarte aproape de Mondialul din Brazilia.

Asta fara a beneficia de o "Generatie de Aur", cum bine a subliniat in interviul pentru FIFA si fara a beneficia de increderea microbistilor. Pentru ca, sa nu uitam, Victor Piturca este unul dintre cei mai contestati antrenori ai nationalei din istorie, desi rezultatele il indreptatesc sa se numere printre cei mai apreciati.

Desi nu este la inceput de cariera, ba dimpotriva, si a demonstrat in mai multe randuri ca este un selectioner mai mult decat priceput, "Satana" joaca si el o carte uriasa in barajul cu Grecia.

Daca va califica nationala la Cupa Mondiala, nimeni nu va avea de sa-i mai reproseze. Sa transformi o echipa dusa de Razvan Lucescu in lumea a treia a fotbalului, cel putin prin prisma clasamentului FIFA, intr-una calificata la un turneu final, e mare lucru!

Dar daca Piturca va rata calificarea, in ciuda oricarui alibi, pe care sigur si-l va gasi, se va discredita complet si definitiv in fata microbistului roman.

Iar aceste doua meciuri de baraj cu Grecia par abordate la cacealma de selectioner, macar prin prisma selectiei.

Victor Piturca l-a chemat la nationala pe "bunicul" Lobont, rezerva de lux la AS Roma, jucator care, glumind putin, a uitat ce inseamna meci oficial. L-a lasat acasa, in schimb, pe Costel Pantilimon. E drept ca "Panti" nu apucase sa devina titular la Manchester City decat dupa trimiterea faxurilor de convocare, insa si pana atunci se afla intr-o situatie similara cu Lobont. Iar daca cei doi au valoare apropiata, la club nu evolueaza decat sporadnic, care este logica in a-l selectiona pe cel cu aproape un deceniu mai in varsta?

Marea dilema a selectiei este insa alta. "Cuplul exploziv" Marius Niculae - Razvan Cocis, ambii adusi de la anonima formatie ucraineana Goverla Uzghorod.

La 30 de ani, Cocis are o perioada de cel putin 4-5 ani de cand nu mai joaca nimic. Si totusi, este convocat constant de Piturca. Niculae, la fel. Ajuns la aproape 33 de ani, dupa o experienta complet ratata in China si avand un singur gol marcat in Ucraina, a ajuns la nationala.

Asta in timp ce jucatori din Liga 1 sunt ignorati cu gratie.

Liviu Antal de la Vaslui, Constantin Budescu de la Astra si Szabolcs Szekely de la ACS Poli Timisoara au inscris cate 8 goluri in aceasta prima parte a sezonului din Liga 1. As vrea sa cred ca un gol pentru echipa aflata pe locul 13 in Ucraina valoreaza mai mult decat 8 goluri in Liga 1, insa niciodata nu poate fi asa.

In plus, Antal si Budescu au cate 24 de ani, Szekely are 28. Pe langa cei aproape 33 ai lui Niculae sunt adolescenti. Daca tot vorbim despre reconstructia nationalei, nu cumva astfel de fotbalisti, care au totusi cativa ani buni de cariera in fata, ar trebui convocati?

Sigur, Piturca nu a tinut niciodata cont de sfaturile nimanui si a facut selectia asa cum a crezut el ca e mai bine. Si de multe ori i-a iesit. Insa niciodata nu a avut in fata o "dubla" atat de importanta. Atat de definitiva. Sunt meciurile unei intregi generatii. "Generatia de tinichea", generatia "colosilor" Mutu si Chivu, generatia ratatilor. Generatia sperantei, daca va reusi calificarea.

In asemenea conditii, cu atat de multe in joc, trebuie sa fii un jucator extraordinar ca sa incerci o cacealma. Si, din pacate pentru el, dar si pentru noi, Piturca nu pare ca e atat de bun.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Piturca jucatori echipa nationala, #Piturca selectie echipa nationala, #Piturca Romania Grecia, #Romania Grecia baraj Cupa Mondiala , #nationala