Onoarea lui Victor Piturca

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 12:20
6380 citiri
Onoarea lui Victor Piturca

In Romania demisia de onoare este o floare rara. Cei care, aflati in functii importante, s-au retras in acest fel dupa un esec sau din cauza unei suspiciuni grave pot fi numarati pe degetele de la o mana.

Imensa majoritate a asteptat sa primeasca un picior in fund, catusele pe maini sau presiuni intense din partea superiorilor sau a celor care i-au plasat in functiile respective.

Victor Piturca se incadreaza asadar intr-un model national, ceea ce nu face mai putin penibila inversunarea cu care refuza sa plece din pozitia de selectionar al nationalei de fotbal, in ciuda esecului de proportii spre care a condus-o.

Tupeu in loc de onoare

Nu stiu daca Victor Piturca este un antrenor bun sau slab. Parerile sunt impartite. Un lucru este cert. Nationala a ratat calificarea la turneul final din Africa de Sud.

Si nu la mustanta, intr-o intalnire finala si dramatica, urmarita de un ghinion teribil, ci transant, mediocru si fara drept de apel inca de pe la mijlocul campaniei.

Oricate scuze, oricate explicatii ar cauta Victor Piturca, asa ceva tot dezastru se numeste, in orice domeniu de activitate l-am transpune. Si in orice domeniu de activitate, un astfel de esec se soldeaza, in mod normal si intr-o lume cu simt al onoarei cu demisia responsabilului de proiect, de firma, de scara de bloc.

N-ar fi un capat de lume! Mari antrenori, cu adevarat mari, a caror anvergura nu este pusa de nimeni sub semnul intrebarii, au demsisionat dupa nereusite chiar mai mici, pentru a reconfirma apoi, in alte circumstante. Au avut onoare, asumandu-si esecul chiar daca, poate, nu le era integral imputabil.

Victor Piturca, in mod evident, nu are onoare. In schimb are un infinit tupeu. Un tupeu cu care, dupa mirobolantul turneu final european de vara trecuta, s-a intors violent verbal si arogant impotriva contestatarilor.

Exact acelasi lucru face si acum, convins ca nu are motive sa demisioneze: "Nu stiu ce oameni imi cer mie demisia... pentru mine nu exista, nu ma intereseaza.. deocamdata nu se pune problema demisiei", a declarat selectionerul imediat dupa dezastrul din Austria.

Mai e meciul cu Franta. Sigur! Si mai sunt multe campanii de calificare de ratat si multe meciuri de pierdut pana cand Victor Piturca va ajunge la venerabila varsta a pensiei care sa-l impinga, biologic, pe tusa.

Unde nu e...

Dar de la cine sa cerem noi, de fapt, onoare? L-a auzit cineva pe Victor Piturca vreodata, asumandu-si un esec? Intotdeauna arbitrul, jucatorii, soarta, vremea, baza de selectie, arbitrii, in orice caz altcineva a fost de vina.

Sau poate aranjamentele pentru care este anchetat in scandalul "valiza" or fi vreo dovada de onoare? Sau sa fie vorba despre onoarea indelung exersata la barbut?

Ramane de vazut daca Victor Piturca va fi totusi demis de catre Federatia Romana de Fotbal, altfel partasa la esec. De fapt conducerea FRF ar trebui sa recurga la exact acelasi gest ca Victor Piturca pentru ca imparte cu el responsabilitatea scufundarii in mediocritate a fotbalului romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Piturca, #demisie de onoare, #esec Austria , #stiri Victor Piturca