Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cu cine va dansa Adrian Nastase si pe ce muzica?

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 07:31
5636 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cu cine va dansa Adrian Nastase si pe ce muzica?

Victor Ponta se distanteaza tiptil de Adrian Nastase. Nimic surprinzator.

Renuntarea la "cornul si laptele", programul social fanion al PSD din epoca Nastase, e, pe langa o "economie la buget", si un gest politic. Victor Ponta vrea sa se defineasca, sa se distinga si sa se impuna in societate si in partid prin propriile proiecte, mai ales prin unele care nu costa prea mult pentru ca sta rau cu banii.

Prefera ceva de genul "mai mult sport in scoli" in loc de metroul din Drumul Taberei, un proiect costisitor pe care nu stie cu ce il va putea duce la bun sfarsit.

Probabil ca singura seara in care Victor Ponta n-a aparut la televizor de cand conduce tara a fost cea de luni, atunci cand maestrul sau politic a fost eliberat din inchisoare. E o exagerare, dar nu prea mare.

As face pariu ca actualului premier nu prea i-a cazut bine publicitatea din jurul lui Adrian Nastase, dar e un maestru al disimularii. Pe asta s-a bazat ascensiunea lui politica.

Sa nu uitam ca Victor Ponta a fost purtatorul de cuvant al lui Mircea Geoana in timpul campaniei din 2009 si, apoi, dupa pierderea alegerilor, l-a parasit. Cariera unui politician din PSD e plina de juraminte de credinta urmate de tradari.

Ca sa fim sinceri pana la capat, in toate partidele e la fel. Si asta, pentru ca in Romania se face politica pentru binele politicienilor si nu pentru binele alegatorilor. Partidele sunt un fel de clanuri conduse de seful ce poate aduce mai multa prada, a se citi functii si privilegii.

Viitorul actualului premier se complica. PSD-ul are un "erou" in lupta cu Traian Basescu, unul al carui cuvant va fi ascultat, chit ca se va plimba ca un sfant pe la Antena 3, unde i se va inchina Mihai Gadea, folosind vorbe pompoase.

Adrian Nastase are multe polite de platit chiar si in propriul partid. Pentru Ponta va fi liniste doar in situatia in care primul decide sa se retraga din viata politica activa si sa-si rezerve un rol de intelept. Daca ramane pe o pozitie activa, in mod sigur, foarte rapid se va ciocni de Ponta.

In primul rand, fostul premier va trebui sa aleaga o tabara mediatica: Ghita sau Voiculescu. In functie de aceasta alegere va fi destul de straveziu si modul cum se va raporta la PSD.

In acest moment sunt destui nemultumiti si entuziasti in partid care vad in Adrian Nastase un posibil lider al social-democratilor. Nu poate candida la alegerile prezidentiale, dar poate fi prim-ministru din 2016 sau mai devreme.

Relatia dintre Victor Ponta si Adrian Nastase va fi tensionata si din alt punct de vedere. Primul va scoate in fata intotdeauna faptul ca el a castigat alegerile, pe cand ultimul nu se poate lauda cu acest lucru, alegerile din 2000 fiind mai degraba castigate de Ion Iliescu.

In partea stanga a esicherului politic lucrurile se complica. Avem un lider PSD multimilionar care a facut inchisoare pentru coruptie si un premier, admirator al lui Che Guevara, care trebuie sa se descurce in regim de austeritate bugetara.

Va fi interesant de urmarit dansul celor doi lideri ai PSD, modul in care se vor pozitiona fata de aliati si fata de concurenti. Intr-un fel, viitorul nostru depinde atat de Victor Ponta, cat si actiunile lui Adrian Nastase, chiar daca nu ne convine acest lucru.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nastase Ponta PSD, #Ponta Nastase eliberat , #Adrian Nastase