Nastase, Geoana si Ponta, troika perdantilor PSD (Opinii)

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 10:05
4910 citiri
Nastase, Geoana si Ponta, troika perdantilor PSD (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Poate nu este intamplator faptul ca PSD pierde alegerile prezidentiale de trei ori la rand, intr-un mod lamentabil, lasand pe seama adversarului placerea de a da tarii un presedinte.

Sunt multe fapte care ii caracterizeaza in chip asemanator pe fiecare dintre cei trei mari perdanti care au zbarcit-o in ultimul moment, tocmai cand se simteau mai calare pe situatie. Dar sunt si amanunte care ii diferentiaza. Sa pornim cu primele.

Ce-i caracterizeaza pe cei trei, picati la turul doi

Unu. In primul rand, infatuarea si aroganta din timpul campaniei, dar si din timpul guvernarii, au dezgustat publicul. Fiecare si-a dovedit pacatele lui, dar culmea arogantei a atins-o Victor Ponta, care si-a permis sa stabileasca de unul singur unde va avea loc confruntarea finala, la ce ora si la cate televiziuni.

Se credea atat de mare, incat nici n-a sesizat cat ar fi trebuit sa usture raspunsul sec al lui Klaus Iohannis: "Nu-mi stabileste mie Ponta programul".

Doi. Ca un facut, toti trei s-au lasat inconjurati de lingusitori de profesie, care le-au organizat manifestatii "populare" cu urale si ovatii, ba sub pretextul ca este lansare de candidatura, ba pe motiv ca e congres, numai ca sa tina publicul sub tensiune si sa-si impaneze candidatul cu laude.

Culmea a atins-o tot Victor Ponta, cu faimosul miting de pe National Arena, fara asemanare nicaieri, poate in Coreea de Nord. Nu cred ca doctorul Oprescu i-a facut jocul cu drag, fara sa-si fi calcat pe inima, cu dezgust.

Trei. Masluirea sondajelor de opinii, ba chiar si a exit poll-urilor, este evidenta. Fireste ca nu se poate dovedi cu acte, dar bate la ochi flagrant, cel putin prin faptul ca se repeta aproape identic la fiecare rand de alegeri.

In timpul campaniei, PSD iesea totdeauna castigator detasat, la primele exit poll-uri de la ora 21 era castigator cu "rezultatul strans", ceva mai tarziu rezultatele erau 50% - 50%, iar dupa un ceas sau eventual dupa o noapte castiga net opozantul. E cusuta cu ata alba.

Patru. Pe toti ii caracterizeaza imensele si nesabuitele cheltuieli facute in campania electorala. Apare intrebarea fireasca: de unde atatia bani? Greu de raspuns. Poate vom afla de la cei care - cu mare intarziere - incep sa se prezinte in catuse.

Ce ii diferentiaza

Unu. Spre deosebire de Nastase si Geoana, care dupa aflarea scorului final s-au retras la sediu, iar apoi acasa, ca sa-si linga ranile, domnul Victor Ponta a avut barbatia sa-i telefoneze domnului Klaus Iohannis, ca sa-l felicite chiar inainte ca rezultatele oficiale sa fie cunoscute de public. A stiut sa piarda, declarandu-se infrant. Bila alba.

Doi. Geoana este singurul care a spus "hop!" inainte sa sara, incepand prin a-si felicita nevasta pentru propria sa reusita, fara sa stie ca este un esec.

Trei. Klaus Iohannis este singurul castigator care n-a avut parte de o confruntare prealabila la televizor in ultima zi a campaniei cu candidatul PSD. A castigat fara confruntare.

Patru. Tot Iohannis este singurul castigator care pare sa-si fi adjudecat un mare numar de voturi al celor care nu se prezentasera la turul 1 (cca. 12%), dar au venit sa voteze in turul al doilea, revoltati dupa evenimentele din primul tur si ingrijorati sa nu castige cumva Ponta alegerile.

Porneste si Ponta pe orbita Nastase sau pe traectoria Geoana?

Fireste, nu poate anticipa nimeni ce urmeaza sa se intample, dar oricum pe Victor Ponta nu-l avantajeaza deloc faptul ca s-a retras pentru reculegere tocmai in Emirate, dand ziarelor ocazia sa publice factura de 2.600 euro (echivalentul din moneda locala) pentru o simpla consumatie la un local de lux.

Faptul ca nici macar Ion Iliescu nu lasa de inteles ca-l sprijina e semn rau, dupa cum tot semn rau este si faptul ca cere "o analiza temeinica", exact cum ceruse si dupa prabusirea la mustata a lui Mircea Geoana.

Am chiar senzatia ca situatia intre situatia lui Geoana de atunci si a lui Ponta de acum nu este mult diferita, mai ales ca si acum se pregateste un congres in februarie.

Singura lui sansa este sa-l ajute presedintele Iohannis, ca om chibzuit, care nu mi se pare interesat sa plece Ponta imediat, cand trebuie sa prezinte mai intai bugetul. S-ar putea ca bugetul sa fie plin de gauri ca un sveizer, dupa campania electorala.

Daca este asa, apoi Ponta chiar n-ar trebui sa plece. Ar trebui sa stea, ca sa dea socoteala, ceea ce s-ar putea sa fie chiar mai dezavanajos pentru el decat daca ar pleca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta Geoana Nastase alegeri, #Ponta comparatie Nastase, #Ponta comparatie Geoana , #Adrian Nastase