Ponta: Gunter Verheugen si Adrian Nastase, parintii fondatori ai Romaniei europene

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:38
3246 citiri
Ponta: Gunter Verheugen si Adrian Nastase, parintii fondatori ai Romaniei europene
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a participat, miercuri, la ceremonia prilejuita de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes Bolyai fostului comisar european Gunter Verheugen. Festivitatea a fost marcata de proteste atat la adresa fostului oficial european, cat si a politicienilor romani.

La finalul ceremoniei, Gunter Verheugen, cel care a negociat din partea Bruxelles-ului aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, nu a dorit sa faca declaratii de presa, in schimb premierul Ponta a facut un scurt comentariu pe tema celor intamplate.

Protest la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen (Foto)

"Am tinut foarte mult sa fiu astazi prezent din respect pentru personalitatea lui Gunter Verheugen, unul dintre parintii fondatori ai ideii de Romanie europeana, alaturi de altii, de Adrian Nastase si de toti cei care au muncit ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene", a declarat premierul.

Victor Ponta a tinut sa sublinieze si faptul ca a dorit sa participe la aceasta ceremonie si din "respect pentru Universitatea Babes Bolyai, cea mai mare si mai prestigioasa universitate din tara", trecand cu vederea faptul ca atat in clasificarea universitatilor romanesti realizata in 2012 de Asociatia Universitatilor Europene, cat si in topul international al universitatilor, Universitatea Bucuresti (care care l-a acuzat de plagiat, n.red.) devanseaza universitatea clujeana.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile aduse de protestatari lui Gunter Verheugen, Victor Ponta a replicat ca el personal crede ca Romania a negociat foarte bine conditiile aderarii la Uniunea Europeana si a afirmat ca Gunter Verheugen "a fost cel mai corect partener pe care l-a avut Romania".

Premierul si-a exprimat regretul ca dupa 2005 am inceput "sa luptam din interior" impotriva intereselor Romaniei in UE si le-a ironizat pe "domnisoarele care au protestat" astazi, spunand ca ele aveau, la momentul negocierilor, 6-7 ani, asa ca ar trebui ia in considerare ca acele negocieri au facut posibil ca ele sa fie astazi cetateni ai Uniunii Europene.

Intrebat cum comenteaza protestele care ii erau adresate lui personal, premierul a expediat repede intrebarea, cu un simplu comentariu: "Impotriva mea e normal".

Mai multi tineri au protestat miercuri in Aula Magna a Univesitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca in timpul discursului tinut de Gunter Verheugen cu prilejul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa. Tinerii au fost scosi din universitate si indepartati de jandarmi inclusiv din fata institutiei.

Ei si-au exprimat nemultumirea fata de fostul comisar european, despre care presa vremii a scris ca a primit cadou mai multe tablouri de la fostul premier Adrian Nastase pentru a fi mai ingaduitor cu Romania, dar si fata de exploatarea gazelor de sist sustinuta de actualul premier. De asemenea, unii protestatari si-au exprimat nemultumirea fata de prezenta la festivitate a lui Victor Ponta, declarat plagiator de Universitatea Bucuresti.

La festivitate au fost prezenti mai multi oficiali romani, printre care ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrii Educatiei si ai Cercetarii, dar si primarul Clujului, Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Ponta Verheugen protest Cluj, #Ponta Verheugen Honoris Causa, #Ponta Nastase Verheugen , #Adrian Nastase