Relatia complicata a lui Tariceanu cu cota unica

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 18:55
4344 citiri
Relatia complicata a lui Tariceanu cu cota unica
Foto: Nasul TV

Calin Popescu Tariceanu, cotat ca favorit la postul de premier in cazul in care Victor Ponta castiga alegerile prezidentiale, pare sa fie gata sa schimbe cota unica, desi Ponta sustine exact contrariul.

"Unul din motivele pentru care l-am desemnat pe Calin Popescu Tariceanu pentru a fi premier daca eu voi ajunge presedinte este inclusiv garantia absoluta ca domnul Tariceanu, care a introdus cota unica in 2005, nu va fi premierul care va schimba cota unica in 2015. Niciodata. Mai clar decat atat ce sa va spun!", a declarat Victor Ponta, miercuri seara, la Digi24.

Insa, in urma cu o saptamana, Calin Popescu Tariceanu era gata sa modifice cota unica, explicand ca Romania are cea mai scazuta fiscalitate din Europa, asa ca va veni momentul in care nivelul actual de 16% al cotei unice va trebui "sa fie reconsiderat".

"Cota unica a fost gandita dintr-un alt motiv, dintr-un motiv de simplificare a cadrului fiscal. Asadar, ceea ce este insa o problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident ca nu se poate. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura fizica in transporturi, nu investim in alte domenii, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim.

Daca acesta este nivelul de acceptabilitate in Romania, pe care l-am stabilit in 2004, la finele lunii decembrie, de 16%, si lumea nu vrea sa se mareasca taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie sa avem pretentii direct proportionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar si simplu.

In Romania, in momentul de fata, este cea mai scazuta fiscalitate din Europa. Eu cred ca acesta este un atu pentru atragerea investitiilor si dezvoltare economica, dar probabil ca, la un moment dat, va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel pentru ca pretentiile, asa cum spuneam, sunt in continua crestere", a declarat Tariceanu intr-un interviu acordat pentru Europa FM.

Ce parere avea Ponta despre Tariceanu: Moliceanu, Razgandeanu... Nu putem sa-i numaram ouale (Video)

Ce spunea Tariceanu in 2012 despre cota unica

In campania pentru alegerile parlamentare din 2012, acelasi Calin Popescu Tariceanu declara ca propunerea PDL de reducere a cotei unice la 12%, este o idee "generoasa", dar nerealista si "intra in categoria masurilor populiste si demagogice, tipice pentru campania electorala".

Tariceanu: PDL va reduce cota unica, asa cum a majorat salariile profesorilor

Intrebat daca reducerea cotei unice in trei trepte, propusa atunci de USL, este mai potrivita atragerii de fonduri la bugetul de stat, decat reducerea intr-o singura treapta, Tariceanu a raspuns:

"Reducerea cotei de impozitare nu are cum sa aduca mai multe fonduri la buget pentru ca exista celalalt risc, al unei evaziuni fiscale, atentie, a unei evaziuni catre cota cea mai mica de impozitare. Deci, chiar daca ideea poate sa fie, si este, o idee generoasa - sa impozitam mai putin salariile mai mici - in final, riscul major pe care il vad este ca aceasta masura sa duca la o scadere a veniturilor bugetare, intrucat foarte multi salariati si angajatori vor incerca sa plateasca si mai putine impozite pe salarii, migrand catre cota cea mai mica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tariceanu schimbare cota unica, #Tariceanu crestere cota unica , #Calin Popescu Tariceanu