Cine ar fi premierul presedintelui Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 07:58
8846 citiri
Cine ar fi premierul presedintelui Ponta? (Opinii)

Toti candidatii au proiecte luminoase pentru Romania, toti vor sa fie bine. Toti vor sisteme de educatie si sanatate solide, toti vor justitie independenta si puternica, toti vor o Romanie prospera. Cine sa zica pe dos?

Doar ca proiectele acestea luminoase nu prea au legatura cu atributiile constitutionale ale presedintelui. Si dovada sunt chiar mandatele lui Traian Basescu. Toate proiectele sale au fost legate de existenta unui premier partener. Luati Educatia, spre exemplu, reformata in baza unui pact national. Reforma a tinut numai cat timp guvernarea a fost detinuta de PDL. Apoi s-a ales praful.

Deci in privinta celor mai importante dintre asteptarile electoratului, discutia despre presedinte este legata strans de discutia despre premier, a carui desemnare este poate cea mai importanta prerogativa a presedintelui in raport cu evolutia tarii.

Klaus Iohannis si-a anuntat premierul, Catalin Predoiu. Dl Predoiu si-a creionat deja viziunea in mai multe aparitii publice, inclusiv la Ziare.com.

Victor Ponta nu dezvaluie numele succesorului sau, desi daca va deveni presedinte, schimbarea sefului guvernului va fi inevitabila, ceea ce nu este la fel de sigur in cazul victoriei lui Klaus Iohannis. Cu atat mai mult domnia sa ar fi trebuit sa prezinte numele celui caruia ii va incredinta mandatul.

Opozitia vorbeste apasat despre Liviu Dragnea. Nu cred. Si nu numai pentru ca dl Dragnea are probleme penale. Daca il desemneaza pe Liviu Dragnea premier, acesta va ajunge automat si presedintele PSD, deci un personaj de facto mai puternic decat insusi presedintele. Asezandu-l acolo pe Liviu Dragnea, Victor Ponta ar crea cu mana lui un rival extrem de incomod in ecuatia varfului puterii si ar pierde complet parghiile din PSD.

In plus, desemnarea unui premier din PSD, si sa nu fie Liviu Dragnea acela, ar crea practic partidul- stat, exact ceea ce Occidentul vrea sa evite si nu cred ca a facut din aceasta opozitie un secret fata de candidatul PSD.

De ce i-ar pasa lui Victor Ponta ce vrea Occidentul, mai ales fiind deja ajuns presedinte? Pentru ca nu vrea sa fie un presedinte izolat, dezavuat, un paria al celei mai inalte ligi politice, care sa iasa in lume doar pentru a primi bobarnace.

A spus, deja, repetat ca in cazul victoriei sale, premierul nu va fi PSD. Dar nu poate fi un premier inacceptabil pentru PSD, complet strain de el sau ostil, apartinand unei alte forte politice.

Prima varianta care vine in minte este Calin Popescu Tariceanu. Nu e formal din PSD, dar este suficient de vulnerabil politic incat sa fie total dependent de social democrati. Are avantajul ca ar putea trage in majoritate si o parte din PNL, ceea ce insa i-ar diminua vulerabilitatea.

Nu cred ca PSD a uitat cum CPT a asteptat numai momentul potrivit pentru a scoate PD de la guvernare, desi acesta era chiar partidul presedindelui, pentru a face alt joc politic. Stiti cum e: iubesc tradarea, dar urasc pe tradatori. Sau cel putin nu am incredere in ei.

Mai e o chestiune esentiala. Una dintre exigentele UE si SUA, principala exigenta as zice, este continuarea luptei anticoruptie. Totodata Romania face parte dintr-o ecuatie de securitate regionala atat de complicata incat mentinerea actualei linii este esentiala. La Palatul Victoria trebuie sa fie un om care sigur nu se va abate sub nicio forma de la aceste obiective strategice.Restul este pana la urma negociabil.

In plus, cancelariile occidentale vor, mai ales in actualul context regional, stabilitate politica in Romania. Asta inseamna un premier suficient de puternic incat sa tina majoritatea, reusind sa impuna si exigentele pe justitie. Nu mi se pare ca dl Tariceanu poate fi acela.

Daca incercam sa suprapunem aceste complicate conditii interne si externe, nu vad decat o singura solutie viabila pentru Victor Ponta, care sa mentina linia actuala pe chestiunile cheie ale occidentului, anticoruptie, securitate regionala, orientare euro-atlantica, stabilitate si sa poate fi acceptat, chiar cu noduri mari, de PSD. Cine sa fie?

Intrebat la TVR daca si-ar dori sa fie presedinte sau premier, directorul SRI, George Maior a raspuns ca dupa alegeri se poate discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. Dupa alegeri, chestiunea prezidentiala evident ca iese din discutie. Ramane insa cea a premierului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#alegeri prezidentiale 2014, #tandem Iohannis Predoiu, #premier PSD, #premier presedinte Victor Ponta , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014