Cum poate pierde Ponta alegerile (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 23:35
26710 citiri
Cum poate pierde Ponta alegerile (Opinii)

Cu mai putin de o saptamana inainte de primul tur al alegerilor, nu pare sa mai existe ceva care sa schimbe ierarhia primilor doi candidati la prezidentiale.

Potrivit tuturor sondajelor si probabilitatilor, excluzand si posibilitatea ca procurorii DNA sa retina pe unul dintre cei doi finalisti, stim astazi ca in turul doi vom avea de ales intre Victor Ponta si Klaus Iohannis.

Asta nu inseamna ca rezultatele primului tur nu sunt extrem de importante pentru calculele, combinatiile si regruparile care vor avea loc dupa 2 noiembrie.

In functie de diferenta de scor dintre primii doi clasati, se va sti si care sunt sansele lui Iohannis de a-l invinge pe Ponta in turul doi, iar asta va decide modul si ritmul in care se vor regrupa taberele candidatilor iesiti din cursa in dreptul celor doi prezidentiabili ramasi sa se lupte pentru scaunul de la Cotroceni.

Diferenta de scor din primul tur dintre Ponta si Iohannis va avea si un puternic efect psihologic asupra electoratului in perspectiva celui de-al doilea tur al alegerilor, dar si asupra masinariei politice din spatele celor doi candidati.

Daca diferenta dintre cei doi continua sa se micsoreze, asa cum spun astazi unele sondaje de opinie, un rezultat mai apropiat intre cei doi in primul tur ar avea ca prim efect demoralizarea taberei aliantei social-democratilor, care vor constata inca o data cat de mult difera realitatea fata de sondajele cu care s-au incalzit inainte de vot.

Vestea proasta pentru pesedisti e ca nici o diferenta mai mare intre cei doi, in marja celei prezentata de sondaje - de aproximativ 10 procente, nu il avantajeaza in primul rand pe Victor Ponta, intrucat un astfel de rezultat ar putea sa aiba ca singur efect mobilizarea electoratului de dreapta sau anti-Ponta, atitudine nascuta instinctual din dorinta de a echilibra o intrecere in care unul dintre candidati e prezentat ca si castigator.

Or, acesta e punctul cel mai slab al candidatului Victor Ponta si al masinariei sale de partid si propaganda - sentimentul certitudinii victoriei inainte de rezultatul final al votului.

Fenomenul s-a putut observa cel mai bine cu ocazia stenogramelor din dosarul Hrebenciuc, unde discutiile dintre liderii partidului tradau exact mentalitatea celor care s-au vazut cu alegerile castigate si singura problema care le ramasese de rezolvat era impartirea partidului, a Guvernului si puterii de dupa alegeri.

Imaginea unei fatalitati care se dezlantuie si il duce pe Victor Ponta la Cotroceni ar putea fi singura cale prin care intrecerea intre cei doi candidati s-ar putea echilibra. Cu atat mai mult cu cat aceasta campanie nu are, inca, nimic de-a face cu vreun program politic, primul dezavantajat este tot candidatul PSD, ale carui goluri sau trucuri din CV il trag in jos mai mult decat pe reprezentantul ACL - un candidat cazut recent in "mizeria" generalizata a politicii de la centru.

Din acest punct de vedere si procesul pe care Klaus Iohannis il are cu ANI la Inalta Curte poate fi privit tot ca o consecinta a descinderii din Sibiu in politica de la centru, iar efectul asupra electoratului ar putea fi asemanator cu cel pe care l-a avut in cazul actorului Mircea Diaconu - mai degraba o trambulina decat o piedica in calea voturilor.

In rest, cele sase case ale lui Iohannis sunt intrecute in valoarea de piata de cele patru ale lui Victor Ponta, iar copiii pe care primarul Sibiului nu-i are sunt deja un avantaj atat timp cat lipsa lor e infierata de o Gabriela Firea.

Ramane esential modul in care taberele politice iesite din cursa se vor regrupa dupa primul tur in spatele celor doi candidati, insa aici exista putine surprize. Abia atunci se vor separa apele si fiecare va fi fortat sa aleaga pe unul dintre cei doi. Cum este previzibil ca in dreptul PSD sa se alinieze cei mai multi dintre invinsii primului tur, imaginea lui Ponta de candidat ce nu poate fi oprit in drumul spre Cotroceni se va accentua si mai mult.

In aceste conditii, doar frica de un Victor Ponta ca si ales ar mai putea sa scoata la urne o parte cat mai mare din electoratul care in ultimii ani nu a mai votat, in primul rand din cauza dezgustului fata de intreaga clasa politica. Intr-un astfel de scenariu, discursul unificator si impaciuitor al lui Ponta va avea rolul unui detonator pentru cei care nu vor sa fie uniti intr-un consens national iluzoriu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale Ponta Iohannis, #Ponta alegeri primul tur, #ponta campanie electorala , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014