De ce are Ponta sanse tot mai mici sa ajunga presedintele Romaniei (Opinii)

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 01:15
48736 citiri
De ce are Ponta sanse tot mai mici sa ajunga presedintele Romaniei (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Daca maine ar fi alegeri pentru turul al doilea, in opinia mea, seful PSD ar avea sanse mici sa castige in fata lui Klaus Iohannis. Iata de ce:

In acest moment, un rezultat optimist pentru Victor Ponta e sa adune, in primul tur, 37,5% din voturile romanilor. Aceasta cifra a fost avansata chiar de actualul premier intr-o emisiune televizata. Trebuie amintit ca, la inceputul campaniei electorale, acelasi Victor Ponta se lauda ca partidul ii va garanta o zestre de 40 de procente din voturi. In mai putin de o luna, seful PSD a pierdut 2,5 procente, conform propriilor declaratii.

Pornind de la cifra avansata de Victor Ponta si adaugand cifrele candidatilor principali (media ultimelor sondaje de opinie date publicitatii), eu as vedea clasamentul urmator in urma alegerilor de duminica: Victor Ponta 38%, Klaus Iohannis 31%, Monica Macovei 7%, Calin Popescu Tariceanu 6%, Elena Udrea 6%, Kelemen Hunor 4%, Teodor Melescanu 3%, Dan Diaconescu 2%, Corneliu Vadim Tudor 1%.

Daca fac un calcul simplu si adun procentele candidatilor antiPonta plus minoritatea maghiara (Macovei, Udrea, Hunor), Iohannis ajunge la 48 de puncte, iar daca adun la seful guvernului procentele candidatilor proPSD (Calin Popescu Tariceanu, Teodor Melescanu si Corneliu Vadim Tudor), Victor Ponta ajunge la 48 de puncte, la egalitate cu Iohannis.

Voturile lui Dan Diaconescu sunt cel mai aproape de ideea unei impartiri fratesti intre cei doi candidati, asa ca imi rezulta, dupa o operatiune pur aritmetica, un scor egal intre cei doi de 49 la 49.

Dar un astfel de calcul are un rost doar pentru a arata ca cei doi candidati au bazine electorale ideale la fel de mari, adica societatea romaneasca, in acest moment, a atins o polarizare perfecta intre orientarile de stanga si cele de dreapta, asa imperfect cum sunt prezente in societate.

In realitate, pentru turul doi, voturile nu pot fi transferate in mod absolut. Unii candidati transfera mai bine decat altii!

In aceasta situatie, Victor Ponta se afla in dezavantaj. Transferul de voturi in turul doi nu se face uniform si nu toate voturile pot fi mutate de la un candidat care a pierdut la unul ajuns in marea finala. De aceea, pentru turul al doilea conteaza "taria" candidatilor care au pierdut. Acestia, in cazul in care au un electorat fidelizat, care urmeaza un lider, au o credinta sau o doctrina, pot transfera mai usor voturile spre candidatul ajuns in finala care e cel mai apropiat de platforma politica si valorile celor care au pierdut.

Acesta e motivul pentru care Iohannis are un avantaj strategic in fata lui Victor Ponta. Primarul Sibiului poate beneficia masiv de votantii Monicai Macovei - alegatori urbani, tineri, educati, care au pe agenda lupta dura impotriva coruptiei (7 procente cel putin), de electoratul Elenei Udrea, in fond ce a mai ramas din armata de sustinatori ai lui Traian Basescu, votanti care o sa-si urmeze liderul pana la capat (sa spunem 6 procente) si electoratul maghiar, care eu cred ca nu va putea fi convins sa voteze pentru Ponta, indiferent de decizia UDMR (4 procente).

Asadar, dupa calculele mele, Iohannis se bazeaza pe un segment de 13 procente din electorat care e disciplinat, are optiuni politice clare, e informat si intelege miza alegerilor pentru presedintia Romaniei. Nu cred ca toti vor vota cu el in turul doi, dar are sanse mari sa-i convinga pe multi dintre ei.

Pe de alta parte, candidatii pierzatori proPonta sunt constructii artificiale sau de conjunctura cu o adresabilitate limitata si fara o platforma politica clara sau fara identitate politica. In general, acestia sunt votati de "nehotarati" sau nostalgici.

Eu cred ca Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu vor transfera voturi catre Ponta, dar incomparabil mai putine decat au strans acestia in primul tur. Votantii lui Macovei si ai lui Udrea il "urasc" pe Ponta, pe cand despre votantii lui Tariceanu si Melescanu e greu sa spui ca-l urasc pe Iohannis. Cum, necum, sunt din aceeasi familie politica. Liberala.

E adevarat ca in cele doua saptamani de dupa turul intai vor avea loc negocieri. S-ar putea ca Traian Basescu sa declare ca nu sustine niciun candidat, dar poate si sa-i transmita Elenei Udrea un mandat de a negocia cu Iohannis.

Va fi interesanta si pozitia Monicai Macovei in raport cu Iohannis. Cred ca Vasile Blaga o va ajuta duminica pe Macovei sa ia cat mai multe voturi, o va ajuta la modul tehnic, rugandu-i pe reprezentantii PNL din sectiile de votare sa nu i se puna bete in roate, astfel incat aceasta sa obtina cat mai multe voturi chiar daca nu beneficiaza de forta unei organizatii de partid.

Blaga stie cat valoreaza Monica Macovei, mai ales ca a testat-o la europarlamentare. Aceasta din urma a tinut in viata PDL-ul lui Blaga, oferindu-i oportunitatea sa faca jonctiunea cu PNL. Si uite asa, o dreapta impartita se poate dovedi de aceasta data mai eficienta in alegeri decat o stanga unita. Hai la vot!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta candidat alegeri prezidentiale, #opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta Iohannis prezidentiale turul 2, #sondaje alegeri prezidentiale 2014 , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014