Deputatii Puterii au blocat o lege, pentru linistea candidatului Ponta

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 22:25
11430 citiri
Deputatii Puterii au blocat o lege, pentru linistea candidatului Ponta
Foto: Arhiva

Deputatii PSD au blocat aprobarea legii care prevede ca femeile nascute dupa 1970 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani. Mutarea a fost calculata pentru a evita speculatiile politice pe acest subiect in campania electorala.

Proiectul de lege este initiat de Guvernul Ponta si mai avea nevoie doar de votul din Plenul Camerei Deputatilor. Nu a mai fost insa dezbatut, cu toate ca a figurat pe ordinea de zi in toate sedintele de plen, de la inceputul sesiunii de toamna.

Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Deputatul PSD Mihaita Gaina, secretar al comisiei din Camera Deputatilor care a intocmit raportul pentru acest proiect, a declarat pentru Ziare.com ca documentul urmeaza sa fie discutat, cel mai probabil, dupa vacanta parlamentara, dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

"Nu vad care ar fi graba. Egalizarea varstei de pensionare se face treptat, pana in 2035", a argumentat deputatul PSD.

El a admis insa, indirect, ca decizia are legatura cu campania electorala, discutiile despre egalizarea varstei de pensionare putand fi folosita ca "o speculatie politica".

"Daca trecea o astfel de propunere acum, sareau niste colegi de-ai nostri, ca PSD vrea sa puna femeile la munca inca 2 ani", a aratat social-democratul, referindu-se la deputatii PDL si PNL. Printre persoanele nominalizate a fost si deputatul liberal Cristina Pocora, vicepresedinte al Comisiei de munca.

Geoana: Pensionarea femeilor la 65 de ani e salbatica si brutala

Intrebata daca stie de ce nu a fost dezbatut proiectul respectiv in plenul Camerei, deputatul PNL Cristina Pocora a declarat pentru Ziare.com ca, din discutiile pe care le-a avut cu colegii din PSD, a inteles ca acestia au dorit sa amane votul pana dupa alegeri, pentru ca nu ii avantaja sa aprobe in timpul campaniei electorale un proiect care viza cresterea varstei de pensionare pentru femei, de la 63 la 65 de ani.

"Nu atat ca ii atacam noi cu acest subiect, ci incearca sa conserve orice vot si, cu masina propagandistica, incearca sa castige voturi de la toate categoriile sociale, inclusiv de la categoria de femei tinere, care sunt vizate de fapt de aceasta lege", a explicat Cristina Pocora.

In opinia sa, PSD merge pe principiul sa nu supere nicio categorie sociala in aceasta campanie pentru prezidentiale.

Senatorii nu au dezbatut subiectul, fiind in perioada campaniei pentru europarlamentare

La Senat proiectul a trecut prin adoptare tacita la sfarsitul lunii aprilie. Perioada a coincis cu o alta campanie electorala, cea pentru europarlamentare. Astfel ca termenul legal de dezbatere a fost depasit, iar proiectul a trecut la Camera Deputatilor fara niciun fel de dezbatere.

Proiectul de lege care scoate femeile la pensie odata cu barbatii, adoptat tacit de Senat

Initiativa este prioritate legislativa a Guvernului Ponta

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, prioritate legislativa a Guvernului Ponta, prevede egalizarea varstelor standard de pensionare pentru femei si barbati, la 65 de ani. Atingerea acestor varste se va realiza esalonat, pana in anul 2015 pentru barbati, respectiv anul 2035 in cazul femeilor.

Guvernul a aprobat pensionarea femeilor la 65 de ani! Campeanu: Dati-mi voie sa fiu putin malitioasa

"Varsta de pensionare va continua sa creasca gradual pe teren lung, iar accesul la pensionarea anticipata va continua sa fie restrictionat pe fondul acordarii de stimulente in conditiile prelungirii vietii active", se precizeaza in documentul semnat de premierul Victor Ponta.

"Egalizarea varstelor standard de pensionare va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala", se mai precizeaza in acelasi document.

Masura este o recomandare a Comisiei Europene, fiind motivata prin faptul ca sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii este afectata de populatia imbatranita.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege varsta pensionare femei, #lege blocata Parlament, #femei pensionare 65 ani , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014