Deutsche Welle: Ce se intampla daca DNA se razgandeste si Ponta e implicat in dosarul Microsoft?

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 13:26
12866 citiri
Deutsche Welle: Ce se intampla daca DNA se razgandeste si Ponta e implicat in dosarul Microsoft?

Cu doar o luna inainte de alegerile prezidentiale, Romania se afla in mijlocul unui scandal de coruptie international, care i-ar putea taia avantul premierului si candidatului la presedintie Victor Ponta.

De la inceputul acestei saptamani, afise cu prim-ministrul Romaniei au impanzit intreaga tara, scrie Deutsche Welle, care noteaza ca el nu apare pe postere in calitate de sef al Guvernului, ci in calitate de candidat la prezidentiale.

Sondajele recente il arata pe Victor Ponta in topul preferintelor romanilor si sugereaza ca in turul al doilea se va confrunta cu oponentul sau liberal, Klaus Iohannis.

Asta daca nu ii va pune piedica presupusa lui implicare in uriasul scandal de coruptie, in care mai multi politicieni ar fi luat mita de la companii IT precum Microsoft si Fujitsu-Siemens Computers, intre anii 2000 si 2005, relateaza publicatia germana.

Fosti ministri urmariti penal in dosarul Microsoft: Avizele, trimise la procurorul general

Investigatiile initiate de FBI sunt acum in desfasurare, in timp ce alte anchete vor incepe in Romania, daca Parlamentul voteaza in favoarea ridicarii imunitatii demnitarilor implicati in dosar.

Totul se poate schimba

Cu toate ca Victor Ponta a sustinut ca nu are nimic de-a face cu acele contracte publice despre care se vorbeste in dosar si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a confirmat ca premierul nu este implicat in nicio calitate in investigatia procurorilor, acest lucru s-ar putea schimba.

Victor Ponta, implicat in dosarul Microsoft? DNA da raspunsul

Ponta, despre dosarul Microsoft: Ma duc si spun tot ceea ce stiu

Intre 2000 si 2004, continua Deutsche Welle, prim-ministrul Romaniei a fost Adrian Nastase, care a devenit singurul fost sef de guvern din Europa de Est care a facut inchisoare pentru santaj, mita si finantarea ilegala a partidului, iar Victor Ponta este cunoscut drept protejatul sau.

Cel putin un martor sutine ca Ponta si Nastase sunt implicati in dosarul licentelor IT. Jurnalistii straini detaliaza ca mai multe companii ar fi dat 50 de milioane de euro mita functionarilor publici si politicienilor din Romania, pentru a obtine contracte, fara licitatie, de dotare a scolilor din tara noastra cu produse software si calculatoare la preturi supraevaluate.

Astfel, analistii cred ca Victor Ponta si campania sa electorala vor avea cel mai mult de suferit in cazul unei intorsaturi in dosarul Microsoft, iar oponentii din cursa prezidentiala, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei si liberalul Klaus Iohannis, isi freaca mainile in aceste momente.

Critici din Statele Unite

Ca sa nu mai punem la socoteala discursul Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, care, fara sa nominalizeze, i-a criticat pe liderii din Europa de Est ca apara coruptii si degradeaza democratia.

Nuland, atac dur la liderii din regiune care protejeaza coruptia (Video)

Deutsche Welle noteaza ca ea s-a referit la premierii din Romania, Ungaria si Bulgaria. Pentru Ponta, care are nevoie de voturi in aceasta perioada, a fost o lovitura, continua publicatia germana.

Basescu: Declaratia Victoriei Nuland despre liderii care apara coruptia include Romania. Cine sa le spuna lui Ponta si Iohannis?

Totusi, intr-o tara unde coruptia exista de atat de mult timp, multi dintre alegatorii romani au demonstrat ca pot vota cu ochii inchisi, fara sa tina cont de toate aceste acuzatii, conchid jurnalistii straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Victor Ponta candidat alegeri prezidentiale 2014, #Victor Ponta sondaje, #Victor Ponta Microsoft, #Victor Ponta DNA , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014